Laserleikkaus tehostui Garnjetilla -12 kW:n tehot ja kahdeksan metrin kokoluokka

Alumech Oy vahvistaa palvelumahdollisuuksiaan levytöihin keskittyvässä Garnjet- tuotantoyksikössään Lehtimäellä. Uusi kuitulaser nostaa leikkauskapasiteettia 2,5 x 8 metriin ja käsittelee 12 kW:n tehoin niin teräs-, rst- kuin alumiinimateriaalitkin 30 mm:n vahvuuksiin saakka.

Garnjet on Alajärven Lehtimäellä toimiva ohutlevyn käsittelijä, jonka toimintaa ovat vesi- ja laserleikkaus sekä särmääminen. Tuotantoperinteet talossa ulottuvat vuoteen 1998, viime vuodet sen toiminnot on omistanut niin ikään alajärveläinen, Luoma-ahon kylässä pääpaikkaansa pitävä, vuodesta 2008 toiminut Alumech Oy.

Yksikkö toimii Garnjet-aputoiminimellä ja palvelee sekä Alumechin leikkauksen ja särmäyksen tarpeita että toimii palveluntarjoajana ulospäin ohutlevyasioissa.

Kookas ratkaisu. Koneella voidaan leikata 2,5x 8 metrin levyjä.

”Alumechin painopisteessä ovat alumiinin ja ruostumattoman teräksen hitsaaminen sekä kokoonpanot. Garnjetin ostimme kolmisen vuotta sitten ja siirron ideana oli tehostaa yrityksen kasvun myötä tuotteissamme tarvitsemiemme ohutlevykomponenttien valmistusta siirtämällä nämä toiminnot oman katon alle”, kertoo Alumechin perustajiin kuuluva, sen hallituksen puheenjohtaja ja nyt Garnjetin ohutlevytoimintoihin keskittyvä myyntijohtaja Esa Pyöriä.

”Alumechin tarpeisiin suuntaavan tuotannon ohella alihankintatoiminta on Garnjetin toiminnassa isossa roolissa. Haluamme olla asiakkaille luotettava kumppani ja kehitämme yksikön kilpailukykyä ja monipuolisuutta edelleen”, Pyöriä sanoo.

Uutta teknologiaa – uusia mahdollisuuksia

Garnjetin kohdalla kehitys tarkoittaa varsinkin investointeja. Parhaillaan Lehtimäellä on käynnissä kokonaisuus, mikä vahvistaa toimintoja kokonaisvaltaiseen suuntaan, ja mm. yksikön leikkausvalmiuksia.

Garnjetin toimintojen perusta on vesileikkauksessa, ja töitä yksikössä tehdään tänä päivänä yhdellä 4100×6100 mm:n työalueella ja neljällä leikkauspäällä varustetulla vesileikkurilla.

”Aiemmin käytössämme oli toinenkin vesileikkauskone, mutta myimme sen tämän tuoreen kehitysprojektin myötä pois. Tällä isommalla leikkaamme edelleen paksummat materiaalit 50 mm:iin saakka. Etuna on, että koneella voidaan leikata metallin lisäksi muovi- ja kumimateriaaleja.  Vaneriakin olemme leikanneet”, Pyöriä sanoo.

Vesileikkauksen lisäksi myös lasereilla leikkaustöitä on Lehtimäellä tehty jo kauan. Ensimmäiset laserit tulivat yksikköön vuonna 2006, joten kauan ovat nekin olleet kuviossa mukana.

Uusi Bystronic-kuitulaser asennettiin Garnjetille käyttöön vuoden lopulla. Koneen toimintaa seuraavat näytöltä Juhani Sorvali, Tuomas Hernesmaa ja Esa Pyöriä.

Garnjetilla on ollut viime vuodet käytössään kolme CO2-laserleikkauskonetta, kaksi 1,5×3 metrin työpöydin ja lisäksi yksi kone 2×6 metrin työalueella.

Viime keväänä laserleikkauksen toiminnot astuivat harppauksen eteenpäin investointikokonaisuuden osana, kun Alumech korvasi Garnjetin pitkään palvelleen, pöytäpituudeltaan kuusimetrisen CO2-laserleikkauskoneen uudella kookkaalla Bystronic Bystar-kuitulaserleikkauskoneella.

Uuden koneen myötä laserleikkauksen käsittelyn kapasiteetti yksikössä kasvoi 2,5x 8 metrin levykokoon, leikkausteho 12 kW:iin ja samalla käyttöön saatiin kuitulaserteknologian edut.

”Leikkaamme sekä kuuden metrin että kahdeksan metrin kappaleita ja uuden koneen myötä saamme tehtyä myös nuo kookkaammat laserilla ja tällä samalla koneella. 12 kW:n teho mahdollistaa meillä huomattavasti aiempaa vahvempien materiaalien laserleikkauksen.”

”Iso etu on myös nyt se, että kuitulaserteknologian myötä voimme leikata terästen lisäksi laserilla nyt myös kaikki alumiinilaadut sekä aiempaa vahvemmat alumiinit, mikä on paitsi Alumechin kokonaistoimintojen kannalta merkityksellistä, kehittää jatkossa eteenpäin alihankintapalveluamme”, Pyöriä sanoo.

Investointi kookkaaseen kuitulaseriin on osa Alumechin Garnjetin yksikön toimintoja kehittävää investointiohjelmaa. 12 kW:n teho tuo leikkausnopeutta ja mahdollistaa myös vahvempien materiaalien laserleikkauksen, toteaa Esa Pyöriä.

Kookkaan luokan kokonaispalvelua

Uuden kuitulaserin 12 kW:n resonaattoriteho leikkaa 30 mm:n materiaaleja, mutta pääasiassa koneella leikataan Garnjetilla kuitenkin ohuempia levymateriaaleja, pääasiassa 3-20 mm:n vahvuuksia.

ByVision Cutting -ohjelmisto tukee käyttäjää ja nykyautomaatio tehostaa toimintoja, yksi mielenkiintoinen lisämahdollisuus on mm. koneen mukana toimitettava reunojen siistintään kehitetty BeamShaper.

”Koneen valintaan vaikuttivat valmistajan kotimaiset referenssit, sekä nopea toimitusaika. Tietenkin tuki- ja huoltopalveluiden toteutuksella on asioihin merkitystä”, Pyöriä sanoo.

Kookkaiden levyjen käsittelyä Garnjetillä auttaa uuden koneen yhteyteen hankittu nosturilinja alipainenostimin.

Kuitulaserin hankinnan yhteydessä Garnjet osti kaveriksi myös samaa kokoluokkaa edustavan särmäyspuristimen. Alikon toimittaman uuden puristusteholtaan 750 tonnin ja työleveydeltään kahdeksanmetrisen särmäyspuristimen lisäksi yrityksen kokonaispalvelua vahvistaa osaltaan ennestään kalustoon kuuluva 320 tonnin nelimetrinen särmäyspuristin.

: Nosturilinja ja alipainenostimet auttavat kookkaiden ja raskaiden levyjen käsittelyssä.

Alumech Oy edennyt vahvaa tahtia toiminnoissaan viime vuodet ja tekee liikevaihtoa kuuden miljoonan euron tasolla.

”Töitä on ollut haastavista ajoista huolimatta hyvin, ja näkymiä riittää myös jatkoon. Tässä tilanteessa olemme olleet perin tyytyväisiä, että lähdimme pari vuotta sitten tekemään näitä investointeja, vaikka poikkeusajan alkua juuri tuolloin elettiinkin ja jatkon epävarmuutta oli ilmassa. Nyt nämä investoinnit vievät yritystä eteenpäin”, sanoo Esa Pyöriä.

Alumech työllistää Suomen toiminnoissaan parikymmentä henkilöä. Suomen lisäksi yrityksellä toimii tuotantoyksikkö Puolassa. Garnjetilla henkilökunnan määrä on töiden lisääntyessä liiketoimintakaupan jälkeen kasvanut useammalla uudella ammattilaisella. Yksikössä on töissä nyt 13 henkilöä.

Kari Harju