Lisää leikkauskapasiteettia Atenolle – 20 kW:n tehot 2,5×6 metrin levyjen käsittelyyn

Ateno Oy:n teknologiainvestoinnit jatkuvat. Uusi kuitulaser lisää kapasiteettia kookkaiden ja paksujen levykappaleiden laserleikkauksessa ja mahdollistaa 2,5×6 metrin levyjen leikkauksen 20 kW:n laserteholla aiemman 2,5×8 kokoluokan 12 kW:n koneen rinnalla.

Ateno on evijärveläinen leikkaus-, särmäys- ja koneistusosaaja. Toimintaa on takana jo yli kaksi vuosikymmentä.

Ateno aloitti vesileikkauksella vuonna 1999. Vauhtiin yritys lähti laserleikkauksen ensimmäisen aallon myötä vuosituhannen alussa. Ensimmäinen hiilidioksidilaser hankittiin vuonna 2004, se sai rinnalleen lisää lasereita ja niiden oheen muuta kalustoa.

Uutta leikkauskapasiteettia Atenolle. Kosketusnäytöllä Niko Närhi.

Yrityksestä tuli nykymuotoinen monipuolinen palveluntarjoaja.

”Kokonaisvaltaisuus on vahvuutta. Kun osia ja kappaleita ei tarvitse siirrellä paikasta tai jopa paikkakunnasta toiseen eri palvelun tarjoajien välillä, säästyy aikaa ja kustannuksia”, kiteyttää toimitusjohtaja Juhani Koivisto.

Konsepti ja vahva kasvuhakuisuus ovat olleet Atenolle toimiva kokonaisuus.

Kaksi vuosikymmentä on ollut kasvun aikaa. Viime tilikaudellaan yritys teki yli 34 miljoonan euron liikevaihdon. Yritys työllistää Evijärvellä reilut 100 henkilöä.

Lisää tehoa, lisää nopeutta

Atenon toiminnalle on ollut tunnusomaista yrityksen kehitystyö osaamisen kuin myös ajanmukaisen teknologian etujen kautta.

Yritys on panostanut laserleikkaus- ja särmäyskoneisiin, ja koneiden osalta tuottavuutta ja kilpailukykyä on haettu aktiivisesti investoimalla.

Leikkaustöitä vauhdittavat uuden koneen 20 kW:n tehot.

Atenolla on 7 tehokasta kuitulaseria sekä 1 kpl co2 laseri, ja lisäksi yrityksellä on vahva särmäys sekä koneistus konekanta ja myös hitsattavat kappaleet valmiiksi koneistettuna kuuluvat vahvasti toimintaan.

Yritys käsittelee kooltaan monenlaisia kappaleita, ja viime vuosina suunta on ollut isompiin päin.

Kolmisen vuotta sitten yritys toteutti investointikokonaisuuden, mikä lisäsi yrityksen tiloja Evijärvellä yhteensä 13 000 neliömetriin. Se mahdollisti samalla myös investoinnit uusiin koneisiin, jotka puolestaan lisäsivät yrityksen mahdollisuuksia erityisesti kookkaan materiaalin käsittelyssä.

Tuolloin Evijärvellä investoitiin mm. Mazak putkilaser sekä 2,5×8 metrin levynkäsittelyn mahdollistavaan Bystronic Bystar Fiber 8025-kuitulaseriin.

Tänä vuonna mahdollisuudet isomman materiaalin ja kappaleiden käsittelyssä tekivät lisäloikan, kun yritys hankki aiemman 12 kW:n kuidun viereen 2,5×6 työalueella varustetun ByStarin, nyt teholtaan 20 kW.

Ateno laserleikkaa yleensä enintään 25 mm:n vahvuuksia. Kuvassa levyvahvuus on 15 mm.

”Kysyntä kookkaiden ja paksujen levyjen käsittelyssä on jatkunut vahvana ja uusi investointi tukevoittaa kapasiteettiamme. Kasvaneet tehot tuovat samalla myös lisää nopeutta leikkaustöihin

Leikkaamme koneilla 25 mm:n vahvuuksiin saakka, mutta koneella mahdollistuu tarvittaessa laadukkaasti myös vahvempien materiaalien käsittely”, kertoo tuotantojohtaja Kari Koivisto.

Kaksi konetta rivissä. Uusi kone taaempana, etualalla yrityksen12 kW:n Bystar.

Laajennusta palvelutarjontaan

Töihin uusi kone on nopea paketti, mm. paikoitusnopeus koneessa on 170 metriä minuutissa. Automatiikka avustaa koneen käytössä ja ByVision Cutting-ohjelma ohjelmoinnissa.

”Uusi piirre on, että tällä koneella myös typpi/happi-mixkaasun käyttö on nyt mahdollista”, Koivisto sanoo.

Atenon investoinnit Evijärvellä jatkuvat, samoin kasvu, ja sen mahdollistavat osaltaan myös tuoreet liikkeet Itä-Suomen suunnalla.

Alkuvuonna Ateno osti Vieremällä toimivan teräsrakenteiden hitsaus- ja kokoonpanotöitä tekevän pitkäaikaisen leikeasiakkaansa Ratesteel Oy:n. Ratesteel toimii Vieremän kumppanuuskylässä Ponsse Oy:n naapurissa ja yrityskauppa tuo osaltaan uusia mahdollisuuksia kasvuyritys Atenon toimintaan.

Kari Harju