Kahdeksanmetrinen särmäyspuristin ja makasiini työkalunvaihtoja helpottamaan

Kun Lehtimäellä toimiva levynkäsittelijä Garnjet investoi hiljattain kookkaaseen särmäyskalustoon, kahdeksanmetrisen koneen oheen hankittiin saman tien työkalumakasiini, mikä tuo sujuvuutta koneen työkalunvaihtoihin.
Alajärvellä Lehtimäellä toimiva Garnjet tekee töikseen vesi- ja laserleikkausta sekä särmäystä. Vuodesta 2019 Garnjetin on omistanut alajärveläinen alumiininkäsittelijä Alumech Oy.
Yksikkö toimii Garnjet-aputoiminimellä ja palvelee asiakkaitaan leikkaus ja särmäystarpeissa sekä tuottaa Alumechin omat leike- ja särmäystarpeet.
Kokoluokka kuudesta kahdeksaan metriin
Viime keväänä Garnjetin laserleikkauksen toiminnoissa toteutettiin kokoluokan loikka, kun Alumech korvasi Garnjetin aiemman ja pitkään palvelleen, pöytäpituudeltaan kuusimetrisen CO2-laserleikkauskoneen uudella kuitulaserleikkauskoneella.

Kuitulaserin hankinnan yhteydessä Garnjet hankki samassa investointikokonaisuudessa kookkaan särmäyspuristimen.
Kyseessä on Alikon Heavy Duty-sarjan puristusteholtaan 750 tonninen ja työleveydeltään kahdeksanmetrinen kone. Se vahvistaa nyt yrityksen kokonaispalvelua ennestään talon kalustoon kuuluvan 320 tonnin nelimetrinen särmäyspuristimen ohella.
”Särmäyspuristimen kokoluokka oli hankinnassa ratkaiseva, kone tuo särmäystöihimme neljä metriä lisää taivutusleveyttä aiempaan verraten ja on kokoluokaltaan siten oiva työpari uuden kuitulaserin kanssa. Taivutamme lähinnä kookkaita kappaleita 3 – 10 mm:n materiaalivahvuuksin, ja niihin töihin kone on tehoiltaan sopiva ratkaisu”, kertoo Garnjetin myyntijohtaja Esa Pyöriä.
Uusi särmäyspuristin soveltuu monenlaisiin tehtäviin, kone on kuusiakselinen talon vanhemman särmäyspuristimen tapaan.
Makasiinista siltaa pitkin työpöydälle
Kun työkappaleet ovat kookkaita, tarvitaan niiden taivutukseen saman kokoluokan työkaluja. Ja raskastahan niiden käsittely on, varsinkin kun sarjat ovat pieniä ja työkalut vaihtuvat usein. Kookkaan kone yhteyteen oli Pyöriän mukaan fiksua hankkia saman tien ratkaisu helpottamaan työkalujen käsittelyä.

Markkinoilla järjestelmiä on erilaisia, Aliko toi markkinoille oman ratkaisunsa viime vuoden alussa. Sen kehitystyö oli tavallaan pandemian seuraus.
”Kun pandemian alku pari vuotta sitten hiljensi kiireitä, päätimme, että käytämme ajan hyväksi ja kehitämme uusia asioita. Sen myötä pääsimme lanseeraamaan uusia tuotteita mm. juuri helpottamaan käytännön töitä särmäyksen yhteydessä”, tiivistää Alikon toimitusjohtaja Stanislav Demin.
Alikon vaihtojärjestelmä koostuu särmäyspuristimen viereen sijoitettavasta makasiinista sekä sen ja koneen alateräkiinnityksen edustan yhdistävästä siirtosillasta, jota pitkin työalut liu’utetaan särmäyspuristimen työpöydälle.
Työkalut liikutetaan sillan urassa, ja pneumaattiset rullat helpottavat osaltaan liikettä. Työkalujen kiinnitys tapahtuu pneumaattisella pikalukituksella. Makasiinin toimintojen ohjaamiseen Aliko on kehittänyt omat softat, ohjaus tapahtuu kosketusnäytöltä.
”Yksinkertainen, käytännöllinen ja taloudellinen ratkaisu tarpeeseen oli suunnittelun perusidea. Niillä mentiin”, Demin sanoo.

Kätevää ratkaisu työkalujen siirtelyyn
Makasiini tuli markkinoille viime vuoden alussa ja Garnjet oli ensimmäisiä sen hankkineita.
”Tuote oli tuolloin aivan uusi ja näimme makasiinin toiminnan idean ensi kerran pelkästään demona, mutta homman ajatus kävi heti selville ja järkevältähän tuo näytti”, Pyöriä sanoo.
Pyöriän mukaan makasiinin hyödyt korostuvat juuri kookkaampien työkalujen käsittelyssä, se helpottaa raskaiden työkalujen siirtelyä.

Lisäksi se on samalla työkaluille säilytyspaikka koneen vieressä.
”Siitä ne saadaan helposti käyttöön tästä yhdestä pisteestä”, toteaa Pyöriä.
Alikon Työkaluvarasto voidaan sijoittaa yhtä hyvin uuden särmäyspuristimen kuin jo käytössä olevan koneen yhteyteen merkistä riippumatta ja hyllytyyppinen makasiini käy niin 1V-alatyökalujen kuin ylätyökalujen varastointiin.
”Työkalukapasiteetti on max 3000 kg. Lattiatilaa koneen viereltä varasto vaatii 1,5x 3 metriä”, Pyöriä sanoo.
Garnjetilla kuusihyllyisessä makasiinissa pidetään raskaita alatyökaluja.
Heavy Duty-särmäyspuristin ja työkalumakasiini vahvistavat osaltaan nyt 13 henkilön työpanoksella toimivan Alumechin Garnjet-yksikön toimintaa.
”Uusi kone on ollut meillä runsaassa käytössä alusta saakka. Kone lisää kapasiteettia ja makasiini sen vierellä helpottaa töitä. Tuottavuushan siinä kasvaa, sanoo Esa Pyöriä.
Kari Harju