Suomen ensimmäinen yrittäjävetoinen ruukki

Tuttu asia on, että suomalaisen metalliteollisuuden juuret ovat pitkät. Ja ruukkeihinhan ne juuret menevät. Suomen ensimmäinen yrittäjävetoinen ruukki toimi Billnäsissä.

Billnäs aloitti toimintansa tasan 380 vuotta sitten Raaseporissa Mustiojoen kosken rannalla.

Se on Suomen ensimmäinen yrittäjän perustama ruukki.

Billnäsin Ruukin perustaja oli tukholmalainen Carl Billsten ja ruukki sisälsi masuunin ja kaksi kankirautavasaraa. Kesäkuun 25. päivänä vuonna 1641 Kuningatar Kristiina antoi Tukholmassa määräyksen ruukkioikeuksien myöntämisestä pitkään Turussa vaikuttaneelle liikemies Carl Billstenille.

Ruotsalainen Hisingerin suku tuli ruukin omistajaksi 1700-luvulla ja heidän aikanaan ruukin tuotanto monipuolistui. Billnäsiin perustettiin tehdas, joka tuotti rautatyökaluja, lapioita, vasaroita ja kirveitä. Perinteinen kankirautapaja toimi kuitenkin muun tuotannon ohessa.

1800-luvun lopulla ruukkiin rakennettiin useampia uusia verstaita. Myös puusepänverstas aloitti. Siellä valmistettiin myöhemmin Billnäsin konttorihuonekaluja.

1900-luvun taitteessa ruukista tehtiin osakeyhtiö nimeltä Billnäs Bruks Aktiebolag.

Osake-enemmistö säilyi Hisingerillä aina vuoteen 1920 saakka, jolloin enemmistö osakkeista siirtyi nykyiselle Fiskars Oyj:lle ja Billnäsistä tuli sen tytäryhtiö.

Kokonaan tehtaat siirtyivät Fiskarsin omistukseen vuonna 1957 ja vuonna 1970 tytäryhtiö sulatettiin emoyhtiö Fiskarsiin. Samalla lopetettiin huonekalutehtaan toiminta.
Teollisuustoiminta jatkuu Billnäsissä edelleen ja siellä valmistetaan nykyään mm. tuttuja Fiskarsin oransseja saksia. Lähde: billnas.fi

Tämä Konekuriirin Historian havinassa -juttusarjan artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Konekuriirin numerossa 8/2021.