Kuitulaserteknologiaa hitsaustöihin

Uusi kuitulaserteknologia tehostaa myös JL levytekniikan hitsauksen toimintoja. Kaksi hitsauskuitulaseria kuuluu talon tuoreisiin hankintoihin.

Kuitulaserit ovat viime vuosina yleistyneet myös hitsaustöissä. Etuja ovat mm. nopeus, pieni lämmöntuotto ja toki laadukas jälki.

Mikko Kiviluodon mukaan hitsauskuitulaser Levytekniikalla tehostaa varsinkin ohuiden ruostumattomasta ja sinkitystä levystä tehtyjen kappaleiden hitsaamista.

”Hitsausjigien ja erilaisten kiinnittimien vaativuus, hitsausnopeus ja perinteisten hitsausmenetelmien lämmöntuotto ovat olleet haasteita ohuita ruostumattomia materiaaleja käsiteltäessä. Myös lisäkapasiteetille oli tarvetta. Samalla halusimme varmistaa tuotteiden hyvää laatua ja tehostaa läpimenoaikaa eri materiaaleilla”, Mikko Kiviluoto sanoo.

Valtaosin Levytekniikalla hitsataan ohutta ruostumatonta terästä, sinkittyä ja alumiinia. Lainsäädännön, työturvallisuuden ja huoltovarmuuden ja toisaalta haluttiin mahdollisimman vähän tilaa vievä laitteisto.

Markkina-analyysin jälkeen Levytekniikka otti toukokuussa koekäyttöön tutulta toimittajalta Rensiltä G-Weiken hitsauskuitulaserin. Koejakson jälkeen laitteita hankittiinkin sitten saman tien kaksi avaimet käteen-tyyppisesti.

Uutta kuitulaserteknologiaa JL-levytekniikan hitsaustoimintoihin. Vasemmalta laserhitsaajat Suvi ja Ulpu, tuotantopäällikkö Timo Stenberg JJ Levytekniikalta sekä Rensin Vesa Sirén.

Vahvistuvaa asiakaspalvelua

Laserlaitteistot mahdollistavat Levytekniikalla tehostuneen asiakaspalvelun.

”Investoinnin avulla pystymme tarjoamaan laajempaa tuotevalikoimaa sekä tehostamaan toiminnan laatua entisestään. Menetelmä on nopea, läpäisy on hyvä, sauma hyvännäköistä ja vesitiivistä. Kappaleet eivät vetele tai ole kissan hännällä. Lisäksi jos on tarvetta tehdä kappaleille pienimuotoisia leikkuita, tämäkin onnistuu koska kyseessä on kuitulasermenetelmä.”

Vähäinen lämmöntuotto puolestaan vähentää eri kiinnittimien tarvetta eikä ohuissa sinkityissä materiaaleissa hiontaa tarvitse suorittaa kuin nimellisesti.

”Myös hitsausnopeus on perinteiseen TIG-menetelmään verrattuna suurempi. Ohjelmisto toimi hyvin, ja kun langan paksuuksille ja materiaaleille on asetettu sopivat kirjastoarvot, vaihto kappaleesta toiseen käy nopeasti. Myös uusien hitsaajien kouluttaminen laserille on ollut helppoa ja käyttö sujuvaa”, sanoo Kiviluoto.

”Käyttäjän kannalta on miellyttävää, kun ei tarvitse käyttää hitsausmaskia. Niska ei rasitu niin paljoa päivän mittaan. Koska UV-säteilyä ei ole, ei tarvitse myöskään käyttää kuumia peittäviä vaatteita, mikä on kuumina kesäpäivinä haastavaa.” ”Alkukokemusten jälkeen olemme olleet tyytyväisiä hankintaamme ja sen tuomaan valmistusmahdollisuuksien ja kapasiteetin lisäykseen tuotteidemme tekemisessä. Voimme katsoa eteenpäin positiivisin mielin ja miettiä jo kolmannenkin hitsauslaserin hankintaa”, Mikko Kiviluoto tuumaa.

G-Weike:

Kuitulaserleikkauskoneiden, putkilaserien ja kuituhitsauslaserien valmistaja.

Myös koneet laserkaiverrukseen ja merkkaukseen, sekä taivutusautomaatit. Maahantuoja Rensi.