Automaatioratkaisu alumiinihitsauksen tarpeisiin

Tuttu juttu on, että robottihitsaus lisää tuottavuutta hitsaustöissä. Urjalan Kone ja Asennus Oy hankki hiljattain hitsausrobotin oman tuotteensa, alumiinisen huoltoluukun hitsausta tehostamaan. Kyseessä on samalla ensimmäinen hitsauksen tarpeisiin kehitetyn Panasonic Super Active TAWERS -robottihitsausjärjestelmän asennus Suomessa.

Urjalan Kone ja Asennus Oy on Urjalan aseman alueella toimiva yritys.

Markus Vähä-Nikkilä perusti yrityksen vuonna 2007 alkuaan asennustöihin, yrityksen toimikenttään ovat pitkään kuuluneet erilaisten automatisaatioprojektien toteutukset.

Automaatiota Urjalan Kone ja Asennukselle. Hitsauksen tarpeisiin kehitetyssä Panasonicin järjestelmässä robottikäsivarsi ja hitsausvirtalähde ovat integroitu samaan kokonaisuuteen.

Myöhemmin yrityksen toimintaan ovat tulleet mukaan erilaiset metallityöt. Yritys palvelee tuotteineen varsinkin betonialan yrityksiä.

Yksi niistä on Urjalan Kone ja asennuksen kanssa samalla tontilla toimiva Vähä-Nikkilän perheen omistama pitkän linjan betonituotealan yritys Urjalan Sementtivalimo Oy.

” Urjalan Kone ja asennus valmistaa mm. erilaisia betonivalumuotteja sekä betonituotekoneita niin omalle kuin muillekin alan yrityksille. Lisäksi toteutamme monenlaisia teräsrakenteita asiakkaiden tilausten ja tarpeiden perusteella. Monesti asiakas lähestyy meitä jonkin tuotantonsa ongelman kanssa, joka vaatii kehittämistä, ja tähän sitten lähdemme etsimään yhdessä ratkaisua ”, Vähä-Nikkilä kertoo.

Kevyt ja kätevä

Niin betonialan yrityksiin kuin muillekin teollisuuden aloille suuntautuvan toimintaan liittyy yrityksen tuote, alumiininen huoltoluukku, joita yritys on toimittanut asiakkailleen runsaan viiden vuoden ajan.  

”Kevyitä huoltoluukkuja ei oikein ollut markkinoilla saatavilla, betonisia luukkuja kyllä oli, mutta ne olivat varsin raskaita ja siten myös hankalia käytössä. Asiakkaiden kyselyistä ja vinkeistä lähdin tuotetta kehittämään. Materiaaliksi valikoitui kevyt alumiini ja mukaan kehitimme ominaisuuksia, joita asiakkaat näissä tuotteissa arvostavat. Luukkuja on helppo avata ja sulkea, niihin saa tarvittaessa tuuletusputken ja ne saa myös sujuvasti lukkoon”, kertoo Vähä-Nikkilä.

Nyt varastotuotteena kahtena kokona valmistettava huoltoluukku muodostuu hitsatusta kehikosta, saranoin avautuvasta kannesta ja lisäksi kokonaisuuteen kuuluu tuuletusputki ja sen hattu.

Luukut on näihin päiviin saakka valmistettu käsin hitsaamalla. Koska luukkujen kysyntä on viime vuosina kasvanut, yritys lähti miettimään niiden tekotapaa uusiksi tehokkuuden kannalta. Ratkaisuksi muodostui robottihitsaus, kun työvoiman saatavuuteen liittyvät seikatkin puolsivat asiaa.

Varastotuotteena kahtena kokona valmistettava huoltoluukku muodostuu hitsatusta kehikosta, saranoin avautuvasta kannesta ja lisäksi kokonaisuuteen kuuluu tuuletusputki ja sen hattu.

”Alumiinihitsaus on vaativa ala ja ammattitaitoisten hitsaajien löytäminen ei todellakaan ole helppoa. Hitsauksen automatisointi on tapa ratkoa myös tätä ongelmaa”, sanoo Vähä-Nikkilä.

Saumatonta yhteistyötä

Robottihitsausratkaisuksi valikoitui Panasonic Super Active TAWERS, hitsauksen tarpeisiin kehitetty robottijärjestelmä.

”Teimme kyselyjä asiasta, mutta asiassa oli haasteensa, koska tuotteen valmistamisen robotisoinnissa ovat omat huomioitavat seikkansa, laadun varmistamiseen liittyi paljon mietittävää ja menetelmä vaihtui TIG:stä MIG:iin. Retco Oy otti asian omakseen, teimme testit ja vakuutuimme asiasta.”

Uusi järjestelemä asennettiin käyttöön alkuvuodesta. Robottikäsivarsi, integroitu hitsausvirtalähde, ohjain ja langansyöttölaite sijoittuvat Urjalassa omaan suojatilaan. Hitsauspisteitä on kolme, jigit ja rungot Urjalassa tehtiin itse ja ne ovat paikoillaan kahdessa pisteessä. Kehät valmistellaan yhdessä pisteessä, toisessa ne liitetään yhteen.

 ”Nyt jo käytön alkuvaiheessa olemme vakuuttuneet siitä, että valintamme oli oikea. Robotin ja hitsausvirtalähteen saumattoman ohjauksen sekä automatiikan myötä käytön aloitus on sujunut notkeasti.”

”Hitsausparametrit ohjelmoidaan suoraan robotille. Mm. hitsausvirtaa voidaan säätää myös hitsausprosessien aikana. Koska kyseessä on nimenomaan hitsauksen tarpeisiin suunniteltu järjestelmä ja integroitu kokonaisuus, robotin ja hitsauskoneen yhteistyö on saumatonta. Sen myötä mm. hitsausarvot ja robotin liikkeet pystytään oikeasti muokkaamaan harmonisiksi eli sellaisiksi kuin haastava tuote vaatii”, kertoo Ville Setälä Retco Oy:tlä.

Kasvavia markkinoita

Retco Oy:lla Panasonicin hitsausrobotit on uusi edustus. Urjalan toimitus on ensimmäinen ja toinen, niin ikään vaativaan alumiinin hitsaukseen sijoittuva järjestelmä on tulossa pian Porin suunnalle.

Tuotanto Urjalassa on parhaillaan käynnistymässä.

Järjestelmä hankittiin oman tuotteen, alumiinisten huoltoluukkujen tuotantoa tehostamaan. Järjestelmää käyttää kuvassa Markus Vähä-Nikkilä.

”Paljon on tullut uutta asiaa ja parametrejä olemme joutuneet hakemaan, koska alumiini ei materiaalina ole helpommasta päästä ja osat ovat pieniä. Lämmöntuonnin kanssa on oltava tarkkana. Tekemällä kuitenkin oppii ja asiat etenevät. Pari kaveria valimon puolelta on nyt tarkoitus opettaa kokonaisuuden käyttöön, kunhan itse tutustun asiaan nyt ensin”, Vähä-Nikkilä sanoo.

Tuotannon tehostuessa robottihitsauksen myötä on myös markkinoiden kasvattaminen vakaasti suunnitelmissa.

”Kun saamme järjestelmän viimeisteltyä ja tuotannon todella käyntiin, satsaamme myös markkinointiin. Robottihitsaus poistaa luukkujen tuotannossa selkeän pullonkaulan, ja mahdollistaa tuotannon lisäämisen. Kysyntää luukuilla kyllä on ja tietenkin asemalla pystytään tekemään monenlaista. Tarkoituksemme onkin löytää sille jatkossa muitakin tuotteita tehtäväksi”, kertoo Markus Vähä-Nikkilä.

Urjalan Kone ja Asennus Oy

Alumiiniluukut, betonivalumuotit, betonituotekoneet, automaatioasennukset
Perustettu 2007

Panasonic TAWERS

Robottiautomaatiojärjestelmä hitsaukseen

Kari Harju