Osat kylmyyden ytimiin syntyvät 5-akselisesti Pitäjänmäessä

Kvanttitietokoneiden kehitys maailmalla on nopeaa. Jotta kvanttitietokone toimisi, se vaatii ympäristöä, jossa lämpötilojen osalta lähestytään absoluuttista nollapistettä, tuota klassista lukemaa -273,15°. Laitteet, joiden avulla noiden lämpötiloihin päästään, ovat Bluefors Oy:n aluetta. Nopeaan maailmanmenestykseen yltäneen Helsingin Pitäjänmäessä toimivan kryostaattivalmistajan osatuotannossa keskeinen on oma koneistamo. Sen konekanta kasvoi hiljattain jälleen yhdellä 5-akselisella koneyksiköllä.

Kryostaatin, eli matalan lämpötilan jäähdyttimen, avulla päästään lämpötiloissa lähelle absoluuttista nollapistettä. Bluefors valmistaa järjestelmiä vakiopohjaisen asiakasräätälöintinä eri puolille maailmaa. Kuvassa ns. XLD-järjestelmä.

Blueforsin tarina alkoi tutkimusympyröistä reilut kymmenen vuotta sitten.

Aalto-yliopiston Otaniemen kylmälaboratoriolla tutkimustyötä tehnyt hollantilainen fysiikan tohtori Rob Blaauwgeers teki yhdessä kollegansa Pieter Vorselmanin kanssa osana tutkimustyötään innovaation, mikä mahdollisti perinteisen fysiikan tutkimustyökalun kryostaatin, matalan lämpötilan jäähdyttimen, kehittämisen helppokäyttöiseksi laboratoriotyökaluksi.

Kun perinteiset matalan lämpötilan jäähdyttimet ovat vaativia tutkimustyökaluja, Blaauwgeers ja Vorselman kehittivät tehokkaan, mutta käyttäjälle näppärän ns. kuivan kryostaatin, minkä etuna on lisäksi lähes täydellinen huoltovapaus.

Se mahdollisti laitteen tuotteistamisen markkinoille. Seurasi menestys, miesten ideasta vuonna 2008 syntynyt start up- yritys on kirjannut viime vuodet prosenteissa kaksinumeroisia kasvulukuja ja teki viime vuonna noin 50 miljoonan euron liikevaihdon.

Samalla yrityksestä on kasvanut 150 henkilöä työllistävä laitevalmistaja, minkä tuotteista 99% menee vientiin maailman eri puolille mm. informaatioteknologian tutkimuksen käyttöön. Viennin painopistealueita ovat mm. Yhdysvallat, Eurooppa sekä Kiina.

Blueforsin koneistamotiloja. Konekantaan kuuluu neljä DMG Mori-5-akselista koneistuskeskusta ja CNC-sorvi.

Isosti omaa tuotantoa

Bluefors on high-tech -yritys, mikä panostaa jatkuvasti isosti tuotekehitykseen.

Kyseessä ovat asiakkaiden suuntaan räätälöidyt ja yksilölliset laiteratkaisut, joihin jokaiseen liittyy iso annos suunnittelua. Yksi Blueforsin tavoitteista on työllistää kymmenen prosenttia henkilökunnasta tuotekehityksen parissa.  

Yrityksen toimintojen toinen keskeinen linjaus juuri erikoistietotaitoon liittyen se, että mahdollisimman paljon niin tuotekehitykseen, valmistukseen kuin kokoonpanoonkin liittyvistä toiminnoista tehdään omassa yrityksessä, joka henkilökunnaltaan on lähes yhtä kansainvälinen kuin yrityksen markkinatkin.  

Kaikkiaan yksitoista kansallisuutta on edustettuna yrityksen henkilöstössä.

Parhaillaan lähes räjähdysmäisesti kasvanut yritys uusii puitteitaan. Yritykselle on muokkautumassa uudet tilat avaraan rakennukseen aiempien ahtaaksi käyneiden ja tunnelmaltaan jo liiankin tiiviiden tilojen viereen. Se nostaa käytettävissä olevat neliöt yhteensä pian noin 10 000:een.

Pitkän linja blueforslainen Ville Hänninen työskentelee koneistamon esimiehenä. Kaikkiaan yritys työllistää puolentoistasataa henkilöä eri toiminnoissaan.

Pian valmistuvaan tilaan sijoittuvat niin kryostaattien tuotekehitykseen, valmistukseen, myyntiin kuin hallintoonkin liittyvät toiminnot.

Koneistamisen toiminnot ovat yrityksen laitevalmistukselle keskeisiä. Kuten muillakin toimintansa alueilla, koneistamisen osalta yrityksen linjauksiin kuuluu tehdä alueen tuotannosta mahdollisimman paljon omissa tiloissa.

”Noin puolet kryostaattien valmistukseen tarvittavista koneistettavista komponenteista tehdään omassa koneistamossa. Toki verkostostamme hankimme myös tavaraa, sillä aivan kaikkea ei ole järkevää valmistaa. Keskeiset osat teemme kuitenkin täällä”, sanoo lähes parinkymmenen henkilön työpanoksella kahdessa vuorossa toimivan koneistamon esimies Ville Hänninen.

5-akselinen DMG Mori DMU 60 eVo linear -keskus on koneistamon tuore hankinta. 630 mm:n pyöröpöytä mahdollistaa monipuoliset jyrsintä- ja sorvausoperaatiot.

Pätevät koneet…

Huipputuotteiden osien koneistus edellyttää paljon niin koneilta kuin henkilökunnaltakin. Koneiden osalta yritys investoi hiljattain jälleen yhteen uuteen koneistuskeskukseen, ja yrityksen käytössä on nyt kaikkiaan neljä erityyppistä 5-akselista koneistuskeskusta sekä yksi sorvi, kaikki DMG Mori -teknologiaa.

”Kappaleet ovat kooltaan ja geometrioiltaan hyvin monimuotoisia, lävistyksiä on paljon eri suunnista. Niiden tekemiseen 5-akseliset koneet soveltuvat toki komeasti. Saamme kappaleet valmiiksi yhdellä kiinnityksellä alusta loppuun saakka. Se on tuotannon sujuvuuden ja myös tarkkuuden kannalta toki tärkeä tekijä.” sanoo Ville Hänninen.

Koneistuskeskuksista vanhin on 5-akselinen DMU 85FD monoblock, nyt muutaman vuoden yrityksen palveluksessa töitä tehnyt työjuhta. Lisäksi käytössä on kaksi DMU 50 -sarjan konetta sekä uusimpana tulokkaana DMU 60 eVo linear-keskus. Tankomakasiinilla varustettu sorvi on CTX TC 800-sarjasta.

”DMG Morin koneet ovat suorituskykyistä meille hyvin sopivaa kalustoa ja olemme hankkineet koneita tänne vähitellen ikään kuin toistensa täydennykseksi. Koneiden yhteydessä käytämme uusimpia työkalutekniikoita. Tämän viimeisimmän koneen eli DMU 60 eVon tärkeä uusi ominaisuus on nopea pyöröpöytä, mikä mahdollistaa hieman uudentyppisen kappalevalmistuksen. Kone asennettiin vuodenvaihteessa ja tuotannossa se on jo ehtinyt osoittautua oman paikkansa arvoiseksi. Kone on yrityksessä täydessä tuotannossa” sanoo Hänninen.

Koneistamossa toimii kaksikin DMU 50-koneistuskeskusta. Toisen ohjauksella Antti Karhamo ja Mikko Mykkänen.

…ja kellosepän tarkat koneistajat

Bluefors koneistaa monimuotoisia kooltaan vaihtelevia kappaleita pieninä sarjoina.  Myös prototyyppejä tehdään runsaasti. Se edellyttää koneistamon henkilökunnalta vahvaa ohjelmisto-osaamista.

”Käytännössä koko koneistamon väki osaa ohjelmoida, mikä yrityksissä keskimäärin on suhteellisen ainutlaatuista. Ohjelmistona on Mastercam”, sanoo Hänninen.

Henkilöstöasioissa Bluefors on tehnyt läheistä yhteistyötä Helsingin Kelloseppäkoulun kanssa. Monet koneistajat ovatkin taustaltaan kelloseppiä, mikä niin ikään on mielenkiintoinen yksityiskohta koneistamon toiminnassa.

Laitekokoonpanoa. Yrityksen toiminnot muuttavat pian uusiin tiloihin nykyisten toimitilojen viereen.

”Käsityöosaamista ja perinteitä painottavan kelloseppäkoulutuksen ja nykyaikainen työstökoneosaaminen on vahva yhdistelmä, ja hyvät yhteydet kouluun ovat taanneet sen, että olemme saaneet tänne osaajia. Vaikka yleisesti on pula koneistajista, olemme silti onnistuneet kasvamaan. Toki lisääkin meille mahtuu”, hymyilee Ville Hänninen.

Bluefors viimeistelee koneistajien koulutuksen itse ja henkilöstöä koulutetaan jatkuvasti. Viimeksi koulutus järjestettiin DMG Morin koulutuskeskuksessa Bielefeldissä Saksassa.  

”Kelloseppäosaamaisesta on varmasti hyötyä eri materiaalien käsittelyssä, paljon käytämme mm, kuparia ja alumiinia, sekä osien jatkokäsittelyn yhteydessä. Usein näihin vaiheisiin kuuluvat kemiallinen pesu ja kultaus, ja ne tuovat omat erikoisuutensa työn prosesseihin,” sanoo Hänninen.

Kasvun harjalla huomennakin

Bluefors sai Tasavallan Presidentin vientipalkinnon vuonna 2016.  

Perusteluissa todetaan yrityksen kasvu kymmenessä vuodessa maailman johtavaksi kuivien matalan lämpötilan jäähdyttimien valmistajaksi. Sellaisena se aikoo pysyä myös jatkossa, siitä kertovat panostukset niin tuotekehitykseen, laitevalmistukseen kuin kansainväliseen markkinointiinkin.

Ja markkinathan sinänsä kasvavat. Yksi iso tekijä kasvun taustalla on parhaillaan menossa oleva kvanttitietokoneiden raju kehitys maailmalla. Niiden kehityksessä ja tutkimuksessa kryostaateilla on erittäin iso merkitys.

Perustajat. Bluefors yrityksenä syntyi Rob Blaauwgeersin ja Pieter Vorselmanin innovaatioiden perustalle vuonna 2008. Innovaatioiden myötä kryostaatin kaasukiertoa muovattiin siten, että syntyi laitteiden loppukäyttäjille helppokäyttöinen ja huoltovapaa tuote.

BlueFors Cryogenics, nykyään Bluefors Oy

Perustettu 2008  

Perustajat: Rob Blaauwgeers ja Pieter Vorselman

Toimii Helsingin Pitäjänmäessä.

Tuotteet: Matalan lämpötilan jäähdyttimet eli kryostaatit. Alan markkinajohtaja.

Liikevaihto: 50 miljoonaa euroa

Vienti: 99%

Henkilökunta: Nyt noin 150

Kari Harju