Finelcomp muokkaa ohutlevynkäsittelyn toimintojaan Outokummussa
Finelcomp Oy tunnetaan yhtenä erityisesti pohjoisen Euroopan keskeisistä sähkökeskusmekaniikan alueen valmistajista. Yritys päivitti hiljattain ohutlevyn käsittelyn toimintojaan uuden laserleikkauskoneen ja kahden särmäyspuristimen kokonaispaketilla. Uusi Amada LCG 3015 AJ 6 kW on samalla tänä vuonna tasan 30 vuoden ikään yltäneen outokumpulaisvalmistajan ensimmäinen kuitulaser.

Finelcomp tekee ratkaisuja sähkönjakelun ja telelaitteiden kotelointiin ja kiinnitysmekaniikkaan sekä toimii ohutlevyosien sopimusvalmistuksessa. Yrityksen omat sähkökeskusmekaniikan tuotteet valmistetaan modulaarisina sarjoina, joista asiakkaat voivat koota tarpeisiinsa soveltuvan kokoonpanon.
Tuotesarjoja on viisi eri tyyppisiin tarpeisiin soveltuen. Finelcomp on alansa markkinajohtaja Suomessa ja lisäksi se toimii aktiivisesti myös Suomen lähialueilla.
”Perinteisiä vientimaita ovat erityisesti Ruotsi ja Norja, ja lisäksi Baltian alue, Venäjä ja osin Saksakin”, kertoo tekninen päällikkö Heikki Kauppinen.
Omien keskustuotteiden lisäksi yritys tekee mittavaa koneenrakennuksen sopimusvalmistusta alihankintana. Sopimusvalmistuksen osuus liikevaihdosta on kolmasosa. Ponsse on iso asiakas.
Tämän vuosikymmenen mittaan mm. vientimarkkinat ovat vetäneet hyvin ja yritys on kasvanut vahvasti, nyt toimitaan noin sadan henkilön työpanoksella.
”Kasvua toki edelleenkin tavoittelemme. Jatkon mahdollisuudet ovat viennissä, niin aiemmilla vientialueilla kuin uusillakin. Länsi-Eurooppa on yksi mahdollinen uusi suunta”, toteaa Kauppinen.

Omia tuotteita ja sopimusvalmistusta
Finelcomp käynnistyi yrittäjävetoisena Suomen CNC-Metal Oy:n nimellä 1988. Vahva mies yrityksen peräsimessä oli pitkään Martti Jormanainen.
Aluksi tehtiin puhtaasti alihankintaa, mutta vaikeina 1990-luvun alun vuosina mainioksi suuntimaksi osoittautuneen sähkökeskusmekaniikan tuotteistamisen kautta yritys lähti jo varhain osin uusille suunnille.
Omista tuotteista kasvoi pian yrityksen ydintekemistä sopimusvalmistuksen rinnalle.
Finelcompin tuotteita käytetään pienjännitekeskusten rakentamiseen ja nykyisin nämä modulaariset tuotteet tai rakenteet ovat tyypitelty kirjaimien mukaan.
E-, F- ja S-sarjat ovat moniosaisia teollisen käytön ja julkisen rakentamisen sähkökeskusratkaisuja ja C-sarjan tuotteet suojakaappeja lähinnä ulkokäyttöön. Pienin eli D-sarja sisältää kotitalouksien huoneistokohtaisia ryhmäkeskuksia.
Oman tuotesektorin kasvu ja samaan aikaan päämiehen kehityksen myötä lisääntynyt sopimusvalmistus sen rinnalla ovat pitäneet yrityksen nosteessa, toki markkinoiden syklejä seuraillen. Yrityksen omaa Outokummun keskustan teollisuusalueelle 1980-luvun lopulla noussutta tehdasta on useita kertoja laajennettu.
Yrityksen omistus siirtyi perustajayrittäjiltä vuonna 2009 Pfofita Groupille ja vuonna 2011 nimi muuttui ulkomaan markkinoille sopivaksi Finelcompiksi.
Tuorein siirtymä yrityksen omistuksessa on, kun toimitusjohtaja Esa Kivi ja Juuri Partners ostivat yrityksen viime vuonna sen muutaman vuoden omistaneelta Sievi Capital Oyj:ltä.
”Tämän myötä yritys palasi jälleen yrittäjävetoiseen omistukseen. Laatuun ja toimitusvarmuuteen jatkossakin panostamme. Ne ovat tulevaisuudenkin tuotannon ydinkäsitteitä”, Heikki Kauppinen sanoo.

Siirtyminen kuituaikaan
Finelcompin ohutlevytuotanto kattaa ns. koko ketjun leikkauksesta maalaukseen ja kokoonpanoon. Sen myötä konekantaan kuuluu mm. levytyökeskuksia, särmäyspuristimia ja laserleikkauskoneita, ja käytössä on myös mm. taivutuksen ja lävistyksen linjaratkaisuja.
Tuotanto tehtaalla järjestetty pääosin solutyyppisesti ja esimerkiksi laserleikkauskoneen ja särmäyspuristimen/särmäyspuristimien muodostamia tuotantokokonaisuuksia on käytössä useita.
Lasereilla Finelcomp on leikannut jo pitkään, ja viime vuodet leikkaustöitä on tehty kahdella Amadan Alpha-sarjan 4 kW:n CO2-laserilla.
Hiilidioksidilaserit ovat täyttäneet tuotannossa tehtävänsä, mutta koneet alkoivat ikääntyä ja lisäksi teknologian valtavirta on viime vuosina muuttunut nopeasti. Tämän päivän laserleikkausteknologia on pääosin kuitulaserteknologiaa, ja sen hankintaa on myös Finelcompilla suunniteltu jonkin aikaa.
Itse hankinnan aika koitti viime vuoden lopulla. Talon aiemmat laserit siirrettiin väliaikaisvuokrahalliin lähistölle ja Amadan Ranskan Euroopan keskuksesta Ama-Prom Oy:n kautta hankittu LCG 3015 AJ-kuitulaser asennettiin niiden paikalle samassa kokonaisuudessa uuden Amadan nykyteknologiaa edustavan särmäyspuristimen kanssa.

Punaista ja mustaa
Sopimusvalmistukseen sijoittuvan kuitulaserin hankinnan taustalla vaikuttivat tutut uuden teknologian edut.
”Perustavat syyt ovat kuitulaserin nopeus, pienet käyttökulut ja myös huollon helppous. Leikkaamme oikeastaan pelkästään ohuempia teräsmateriaaleja, vahvuudet ovat tyypillisesti 2-8 mm, joten kuitulaserien hyvät puolet korostuvat”, sanoo Heikki Kauppinen.
Konevalintansa yritys teki markkinoiden tutkinnan jälkeen.
”Tutkimme eri vaihtoehtoja, mutta pianhan tuo lopullinen päätös kuitenkin syntyi. Amada-koneita on ollut käytössämme pitkään ja niihin olemme vuosien varrella tottuneet luottamaan.”
”Aikanaan sellainen mies kuin Syuichi Yonemoto Teollisuustekniikalta myi tähän firmaan ensimmäiset koneet, itse asiassa ennen kuin yrityksellä oli edes osoitetta. Koneet ovat toimineet hyvin, samoin kuin yhteistyö, ja tätäkin kautta myös tämän uuden kuidun hankintataho oli varsin luontevasti perusteltavissa.”
”Kokemukseen perustuva koneiden toimintavarmuus ja kestävyys olivat vahvat vaikuttimet. Kone sai omassa, sinänsä kyllä hyvin tasaisessa, kuitulaservertailussamme myös parhaat pisteet”, Kauppinen sanoo.
Eikä vähäinen tekijä ollut myöskään huoltopuolen hyväksi tiedetty toimivuus.
”Amadan valtuutettu huollon toimipiste on täällä Outokummussa ja sen toimii itse asiassa tuossa naapurissa. Yhteydet siis toimivat”, kertoo Kauppinen.
Laserteho Finelcompin koneessa on 6 kW. Amada on kuitulaserkehityksen alusta alkaen käyttänyt koneissaan omaa resonaattoria ja menossa on nyt sen kolmas sukupolvi.
Vastaavin laittein ovat varustetut myös monessa mielessä LCG:n kaltaiset uudet Ensis-konemallit. Niihin valmistaja esitteli lisäyksiä jälleen syksyn EuroBLECH-tapahtumassa.
Pöytäkoko koneessa on 3 x 1,5 metriä, ja toimintoja tukee automatisoitu levynkäsittelyjärjestelmä.
LCG AJ-kuidun lisäksi Finelcomp hankki viime vuodenvaihteen kahden puolen myös uutta kalustoa särmäykseen samalta valmistajalta. Koneet ovat Amadan HFE-sarjan malli 3i 100.3 ja saman sarjan kookkaampi malli 3i 220.3.
Oheisboksi:
Finelcomp Oy:
Sähkökeskusmekaniikka, sopimusvalmistus
Perustettu vuonna 1988 (Suomen CNC-Metal Oy)
Toimipaikka Outokumpu
Liikevaihto 14,2 miljoonaa euroa (2018), henkilöstöä noin 100
Kari Harju