Prolaser robotisoi särmäystään – Bull-solu aloitti työt Riihimäellä
Särmäyksen robottisovellutukset lisääntyvät teollisuudessa. Riihimäellä toimiva Prolaser toteutti kesällä oman suorituskykyisen soluratkaisunsa teemaan. Sen ytimessä on Coastone-uutuus, Bull-särmäyspuristin robotilla varustettuna.

Prolaser on tuttu tekijä laserleikkauksen toiminnoissa.
Alueen suomalaispioneereihin kuuluvat yritys kuuluu nykyisin SVL Groupiin ja toimii tuotantonsa osalta tiiviissä yhteistyössä ryhmän muiden yritysten kanssa.
Ryhmään kuuluvat lisäksi Keuruulla toimiva emoyritys SVL ja tamperelainen Avemet, mitkä tarjoavat palvelut niin laser-, poltto- kuin vesileikkaukseenkin eri kokoluokkiin sekä kokoonpanon palveluihin keskenään toiminnot koordinoiden.

Investointikokonaisuuden osa
Groupin yritykset ovat viime aikoina uudistaneet tuotantoaan investoinnein.
Prolaserilla satsattiin hiljattain mittavasti toimitiloihin sekä investoitiin uuteen kuitulaserteknologiaan. Kesällä investoinnit saivat jatkoa, kun Riihimäelle asennettiin samaan laajempaan uudistuskokonaisuuteen kuuluva robotisoitu särmäyssolu.
”Olemme aiemmin hetken kokeilleet tuotannossamme robottia särmärin yhteydessä, mutta tämä on nyt meille ensimmäinen varsinainen särmäyksen automaatioratkaisu. Sen hankinta ajoittui nyt sopivasti lisätilojen ja uuden kuitulaserin hankinnan yhteyteen”, kertoo tehdaspäällikkö Eero Laiho.
”Särmäyksen robotisointi yleistyy yrityksissä, ja syyt siihen ovat helppo ymmärtää. Robottisolu on hyvä ratkaisu toistuviin töihin. Se lisää tuottavuutta ja osaltaan myös motivaatiota, kun puuduttavat työt voidaan antaa sen hoidettavaksi. Näin mekin asian ajattelimme”, Laiho toteaa.

Ytimenä Bull
Prolaserille toteutetun solun ytimessä on särmäyspuristimena Coastonen uutuus eli Bull.
Varsinkin särmäyspuristimistaan tunnettu suomalaisvalmistaja on erikoistunut ulkoiselta kooltaan kompakteihin alan laitteisiin, joita se valmistaa useina sarjoina.
Viime vuonna esitelty Bull-sarja on täysin uusi täydennys valmistajan tarjontaan ja uutta on juuri koneiden kokoon nähden erittäin suuri taivutusteho.
Jämerään taivutukseen suunnitelluissa koneissa on O-runko ja taivutusvoima toteutetaan kuularuuveilla. Koneet ovat lisäksi täysin servotoimisia, hydrauliikkaa ei ole lainkaan.
Markkinoilla ne ovat kahtena kokoluokkana, Bull 12 -malli on kapasiteetiltaan 100-tonninen, Bull 15 150-tonninen.
Taivutusleveydet ovat 1320 ja 1650 mm. Prolaserin tarpeisiin Bull 15 oli sopiva ratkaisu.
”Pohdimme särmäysrobottisolun hankintaa parin vuoden ajan ja kartoitimme markkinoita.
Yksi vaihtoehto olisi ollut vakiokoneen, esimerkiksi kolmimetrisen särmäyspuristimen hankinta. Koska taivutettavat kappaleemme ovat kuitenkin kooltaan keskimäärin pienempää tavaraa, iso särmäri ei tuntunut alun alkuunkaan järkevältä ratkaisulta.”
”Päädyimme tarjouskilpailun jälkeen tähän Bulliin, mikä tuli juuri sopivasti markkinoille. Se sopii soluratkaisuna lattialla pieneen tilaan ja on ennen kaikkea vahva kone. Kappalevahvuuksissahan tällä päästään hyvin 10 mm:iin saakka, toki taivutusleveydestä riippuen”, kertoo Eero Laiho.

Jykevä paketti yhdeltä taholta
Uusi robottisolu rakentui Riihimäelle alkukesästä. Bull-särmäyspuristimen ohella sen toinen keskeinen toimija on kapasiteetiltaan 50 kg:n Yaskawan robotti.
Metrin mittaisella lineaariradalla liikkuva robotti poimii aihiot, siirtää ne särmäykseen ja hakee kappaleet särmäyksen jälkeen. Sen jälkeen robotti lajittelee ne määriteltyihin kohteisiin aidatulla työalueella. Lavauspaikkoja kokonaisuudessa on neljä.
Solun ohjelmointi tapahtuu nyt vielä käsisäätimellä, mutta pian etäohjelmoinnilla. Se mahdollistaa ohjelmoinnin samaan aikaan kun solu työskentelee ja siten osaltaan keskeytymättömät työt.
Kaksoislevyn tunnistus varmistaa osaltaan tuotantoa, ja tulevaisuudessa kokonaisuus täydentynee vielä mahdollisesti konenäkösovellutuksella.
Koko paketti, särmäri ja robotti ohjelmistoineen toimitettiin Coastonen kautta.
Särmäyspuristimeen ja robotin ohjelmointiin liittyvän koulutusten jälkeen tuotanto on Riihimäellä alkanut.
”Ensimmäisiä tuotantokappaleita tehtiin hyvin pian koulutusten jälkeen, mutta kokonaisuuden täysi hyödyntäminen ottaa aikansa. Tämä on ensimmäinen robottisolu täällä tuotannossamme, sen ohjelmointiin liittyvät asiat vaativat perehtymistä. Kokemus lisääntyy vähitellen.”
”Pätevät käyttäjät ovat meillä tätä solua ohjaamassa, joten alkuun olemme päässeet hyvin”, Eero Laiho sanoo.
Kari Harju