Levykoneuutuudet tarkastelussa – Blechexpo 2019, Stuttgart

Blechexpo 2019 -tapahtuma järjestettiin yhdessä Schweisstec- tapahtuman kanssa marraskuun alussa Saksan Stuttgartissa. Levykoneiden ja laitteiden sekä putken- ja profiilinkäsittelyn Blechexpo ja hitsausalan Schweisstec kasvoi kooltaan ja tarjosi kävijälleen napakan uutuuksien ajankohtaiskatsauksen.

Stuttgartin levykonetapahtuma järjestettiin nyt 14. kerran.

Alkuaan tapahtuma tunnettiin eteläsaksalaisuutta painottavana Südblechinä, mutta nyt jo vuosia nimenä on ollut Blechexpo. Samalla tarjonta on kehittynyt kansainväliseen suuntaan. Paikalla ovat keskeiset alan globaalit toimijat ja kävijöitä laajasti ympäri Eurooppaa, ja kauempaakin.

Sujuvissa puitteissa

Blechexpo kirjasi ennätyksiä monellakin rintamalla. Tapahtumassa oli mukana lähes 1500 näytteilleasettajaa (lähes 200 kahden vuoden takaista enemmän) ja myös kävijämäärä kasvoi Saksan taloustilanteesta huolimatta. Kun neljä vuotta sitten tapahtumassa vieraili 38 000 kävijää, kaksi vuotta alle 40 000, niin nyt mentiin yli 41 000:een. Tarkka lukema oli 41 152.

Lisäksi hallejakin oli käytössä yksi aiempaa enemmän, kun ensimmäisen kerran käytössä oli eteläisen sisäänkäynnin yhteyteen noussut täysin uusi näyttelyhalli 10.

Blechexpon tuttu etu ovat sen puitteet. Stuttgartin uudella messualueella näyttelyhallit sijaitsevat U:n muotoon järjestetyn pääkäytävän varrella päädyittäin, mikä tekee liikkumisesta hallien välillä nopeaa. Lisäksi näyttelyalue sijaitsee erittäin lyhyen kävelymatkan päässä Stuttgartin lentoasemalta, joten junia tai takseja ei tarvita lentokentältä suoraan messuille siirtymiseen.

Lisäksi lentokentän lähistön hotellitarjonta lisääntyy koko ajan, yksi kookas hotelli on jälleen rakenteilla alueelle, joten samalla alueella luonnistuu hyvin yöpyminenkin. Suomen suunnasta lisäksi iso nykyetu ovat suorat lennot Stuttgartiin, kun ne nyt jälleen kuuluvat Finnairin tarjontaan.

Nämä asiat kaikkineen tekevät Stuttgartin messutarjonnasta Blechexpo mukaan lukien yhä houkuttelevamman.

Automaatiota ja laserien runsautta

Kokonaisuutena Blechexpo tarjosi jälleen myös sisällöltään napakan ja helposti lähestyttävän areenan uutuuksille.

Automaatio ja mm. Teollisuus 4.0 -ratkaisut olivat odotetusti monen osaston tarjontaa. Konetarjonnassa varsinkin kuitulaserien määrä oli näilläkin messuilla lähes huikaiseva, järjestäjien laskujen mukaan 56 näytteilleasettajaa esitteli tälle alueelle liittyviä tuotteita. Vain yhtenä esimerkkinä myös viimeistelyn ja jälkikäsittelyn laitekantaa oli mukana tarjonnassa runsaasti.

Koneiden lisäksi katsauksen antia olivat tietenkin työkalut, ohjelmistot ja materiaalit.

Oman kokonaisuutensa Stuttgartin messutapahtumassa muodosti jälleen mukana ollut Schweisstec, mikä keskittyi hitsauksen alueen ratkaisuihin. Schweisstec on pidetty Stuttgartissa Südblech/Blechexpo -tapahtuman yhteydessä useita kertoja, kaikkiaan nyt koettiin seitsemäs Schweisstec.

Blechexpo/Schweisstec pidettiin Stuttgartin messualueella nelipäiväisenä tapahtumana 5.-8.11.

Tapahtuman järjestäjä on P. E. Schall GmbH & Co. KG partnerinaan mm. Saksan konevalmistajien yhteenliittymä VDW. Seuraavan kerran Blechexpo/Schweisstec -kokonaisuus järjestetään kahden vuoden kuluttua, päivämäärät tuolloin ovat 2.-5.11. 2021.

Kari Harju

Sahoja messuesittelyssä omana kokonaisuutenaan. Behringerin HBE Dynamic-automattivannesahasarjaan kuuluu malleja eri kokoluokkiin, tarjonnan keskikastiin kuuluvassa HBE 411A Dynamic-mallissa sahausalue 90 astetta pyöreällä materiaalilla 410 mm ja tasolla 510x410mm.
Mitsubishi Laser esitteli Stuttgartin messuilla uuden GX-konesarjan. Esillä uudesta sarjasta oli messuilla 8 kW:n leikkaustehoin. Kone esiteltiin messuilla yhdistettynä kookkaaseen kappaleiden varastoinnin, jaon, poiminnan ja lajittelun sekä levyjäännöksen käsittelyn hoitavaan ASTES4-lajitteluautomaattiin.
Q-Fin Super Egde Rouder eli SER600 oli messuilla yksi Award zur Blechexpo 2019-tunnustuksen saajista. Kahden millimetrin R2-reunapyöristyksen yhdellä kerralla tavallisiin levyosiin tekevä kone on uusin tulokas hollantilaisen viimeistelykoneiden valmistajan konemallistoon.
Safan-Darleyn särmäyspuristintarjontaa esittelyssä, kuvassa H-Brake-sarjan mallit Hybrid 110T Premium ja Hybrid 230 Ultra. Valmistajan mallistoon kuuluu sähköservokäyttöisiä ja hydraulisia koneita, hydrauliset H-Brake koneet 175-1250 tonnin puristusvoimin ja 3100-6220 mm:n työleveyksin.
Arkun uutta viimeistelykonetarjontaa messuilla: saksalaisvalmistaja Arku esitteli Stuttgartissa yleisölle mm. uutta kaksityöalueista Edgebreaker 3000-jäysteenpoistokonemallia laserleikattujen kappaleiden kaksipuoliseen viimeistelyyn. Max. kappalevahvuus käsittelyyn 80 mm.
Kookas, tuore 3D-putkikuitulaser Lasertube LT7 oli messuilla mukana BLM:n osastolla. Kone on tarkoitettu 12-152:n millimetrin halkaisijoille ja painoltaan max. 23 kg/m putkien automaattiseen käsittelyyn. Mm. avoimet profiilit, L- ja U- sekä lattatangot ovat koneelle vakiomateriaaleja, jota voidaan käsitellä täysin automaattisesti.
LVD esitteli messuilla uusia sovellutuksiaan mm. automatisoituun taivutukseen. Dyna-Cell on valmistajan uusi taivutussolu, minkä osat ovat Dyna-Press servosärmäri sekä Kuka-robotti. Robotissa oli mukana tarttujalla, minkä avulla kappaletta voidaan taivuttaa kolmelta sivulta ilman uudelleenkiinnitystä.
Bystronic esitteli messuilla ratkaisujaan kuitulaserleikkauksen, särmäyksen sekä kappaleenkäsittelyn alueille. Mukana oli myös valmistajan 2D-uutuuslaser putkenkäsittelyyn, ByTube 130 – 10-130 mm:n putkille. Kone on saatavilla 2-ja 3KW:n lasertehoin. ByVision Tube mahdollistaa luotettavan tuotannon aloituksen tottumattomallekin laserleikkaajalle.
Italialaisen levykonevalmistajan Salvagninin uutuuksiin kuuluva L5-kuitulaser oli varsin itseoikeutetusti messuesittelyssä Stuttgartissa. Kyseessä on uusi suorituskykyinen ohuiden materiaalien leikkausratkaisu 6 kW:n resonaattorilla ja 5G:n kiihtyvyydellä. Leikkuupää on typetön Dry Cooling.
Mazakin lasertarjontaa messuesittelyssä: Optiplex DDL-sarjaan kuuluu kuitulasereita 1525×3015 ja 2000×4000 mm kokoluokkiin ja joko 4 tai 6 kW:n lasertehoin. Koneessa hyödynnetään Mazakin DDL- eli Direct Diode Laser -teknologiaa, sen etuja ovat mm. nopeus, hyvä leikkauspinnan laatu ja pieni energian kulutus.
Vesileikkauskoneita esittelyssä Blechexpossa oli laaja kattaus. Itävaltalainen StM kuuluu alueen valmistajiin, vesileikkauskoneita yritys on valmistanut vuodesta 1974. Nykyvalikoimi9n kuuluvat mm. PremiumCut, MasterCut ja EcoCut-sarjat. Ensiksi mainittu oli leikkuutöissä ja livetarkastelussa messuilla 3D-päällä varustettuna.
Timesavers esitteli Blechexpossa mallistoaan pienimmistä ns. 10 Series -koneista kookkaisiin 42 Series -malleihin saakka. Esillä olleiden 42 Series -mallien yhteydessä yritys esitteli myös uutta hammerhead-menetelmäänsä raskaan leikkuuslagin poistoon, sekä automaattista R2-reunanpyöristystä.
Trumpfin osasto kuului näilläkin messuilla tapahtuman pinta-alakärkeen. Yritys esitteli messuilla ratkaisujaan digitaalisen integraatioon, koneista esillä olivat esimerkit mm. TruLaser fiber 3000-ja Trubend 7000-sarjoista. Kuvan TruMark Station 7000 -merkkausasema esiteltiin yleisölle messuilla nyt ensimmäistä kertaa.
Saksalainen levykonevalmistaja RAS viettää tänä vuonna 70-vuotisjuhlavuottaan. Yritys aloitti mekaanisena työpajana, levytyökoneita yritys on tehnyt vuodesta 1946. Stuttgartin messuilla osastolla oli esillä mm. kahteen suuntaan taivuttava XTLbend kasettien, paneelien ja laatikoiden valmistukseen
Schröderin osaston keskeinen uutuus oli Evo-Center-taivutuskeskus, ns. Evolution-sarjan tuore täydennys. Kahteen suuntaan taivuttavan, automaattisella työkalunvaihtajalla ja kappaleenkäsittelyllä varustetun uutuuden työpituus 4040 mm, levyvahvuus käsittelyyn max. 3 mm, ohjaus POS3000 22 tuuman kosketusnäytöltä.
Blechexpon kanssa samaan aikaan järjestettiin hitsausalan Schweisstec-tapahtuma. Mm. Panasonic esitteli alan laitteistoja, kuvassa uutuustuote TS-950, nopea ja hyvin kompaktiin lattiatilaan mahtuva robottihitsausasema. Kappaleen maksimipaino käsittelyyn on 8 kg. TS-800 on sarjan käsittelyulottuvuudeltaan pienempi versio.
Prima Power oli mukana messuilla mittavalla osastolla. Useita ajankohtaisia tuotantoratkaisuja oli esittelyssä, keskeinen uutuus esillä oli kuvan eP Genius 1030-solu, joka koostuu sähköservosärmäri eP-1030:sta sekä siihen liitetystä automaattisesta työkaluvarastosta. Sujuvaa automaatiota, totesi järjestelmämyynnin johtaja Antti Kuusisaari.
Pivatic oli Blechexpossa mukana omalla osastollaan nyt ensimmäistä kertaa. Pivatic tunnetaan varsinkin pitkälle räätälöidyistä kelamateriaaleita tapahtuvan valmistuksen tuotantojärjestelmistään, ja viime aikoina yritys on esitellyt myös vakiotuotteita taivutukseen ja lävistykseen. Osastolla messuilla oli myyntijohtaja Mikael Gröning.
Amadan uutta konemallistoa messuesittelyssä: kuitulaserleikkauskone Ventis-3015AJ on varustettu 4kW:n lasergeneraattorilla ja mukana on myös uusi LBC (Locus Beam Control) -teknologia. Tämä Amadan oma teknologia on kehitetty parantamaan leikkausjäljenlaatu varsinkin ruostumattoman teräksen ja alumiinin käsittelyssä.
Kimla on puolalainen valmistaja, joka tekee CNC-koneita niin vesi- kuin laserleikkaukseenkin sektoreille. Yrityksen kuitulaserit on varustettu mm. IPG-resonaattoreilla ja lineaariservoilla ja yritys markkinoi alueen tuotteitaan nopeudella. Messuilla leikkaus- ja liikenopeusdemoja oli mahdollista seurata näytöltä kellotaulun kanssa.
Kuitutasolaserien valmistaja Eagle oli mukana tuttuun tapaan Blechexpossa ja osastolla kohosi keskeisenä kiintopisteenä malliston lippulaiva, 15 kW:n iNspire 6G levyvarastoon yhdistettynä. Messuilla Eagle esitteli koneisiinsa myös uuden käyttöliittymän sekä raportointityökalun.
Bodor valmistaa kuitulasereita piensarjojen tuotantokoneista automatisoituihin suursarjatuotannon koneisiin saakka. Niin taso- kuin putkilaseritkin kuuluvat kiinalaisvalmistajan mallistoon, ensiksi mainituissa sarjoja ovat mm. P- ja S-sarjat sekä kompaktikokoluokassa i, putkilasereissa T. Kuvassa putkilaser T230 messuilla.
Blechexpossa oli esillä tuotantokoneiden lisäksi laajasti tarjontaa esimerkiksi materiaali- ja työkalupuolelle. Esimerkiksi sähkökäyttöisiä ammattityökaluja esiteltiin laajasti. Kuvassa lähinnä Feinin osastoa, valmistaja tekee ammattikäyttöön sähkötyökaluja sekä sovellusratkaisuja niin metallitöihin rakennuksille kuin autopuolellekin.
Voortman kehittää koneita teräsrakenteiden käsittelijöille ja levyjenkäsittelyyn. Valmistajan uutuuksia on mm. V310 CNC -plasma/poraus-yhdistelmäkone, mikä mahdollistaa mm. leikkauksen, porauksen, kierteityksen ja merkinnät samassa yksikössä. V304 ja V302-koneiden sisarmallissa mukana myös mm. valmistajan Instant Cut-teknologia.

Kari Harju