Oplatek vahvistaa koneistustoimintojaan – Teollisuustekniikan komponentteja viilleä akselilla

Vaativan optiikan ja kuituoptiikan erikoistalo Oplatek Group Oy tehostaa koneistuksen toimintojaan.Talon koneistusosaston toiminnot täydentyivät syksyllä uuden Mikron Mill E 500 -koneistuskeskuksen myötä. Investointi tuo komponenttituotantoon viisiakselisen koneistuksen mahdollisuudet.

Leppävirralla toimiva Oplatek on Pohjoismaiden johtaviin kuuluva kuituoptiikan sekä optomekaniikan suunnittelu- ja valmistusyhtiö.

Yritys suunnittelee ja toimittaa optisia ja kuituoptisia komponentteja mm. laservalmistajille sekä mittalaitteiden ja analysaattorien valmistajille mm. metsä- ja prosessiteollisuuden mittaustarpeisiin. Yksi erikoisalue ovat lasikomponentit ja ohutkalvopinnoitukset lentokenttävalaistukseen. Yrityksen tuotteita on nähtävissä mm. kiitoratojen valaistusjärjestelmissä maailman eri puolilla.

Viisiakselinen Mikron Mill E 500 U tehostaa koneistustoimintoja Oplatekilla. Koneistamassa Janne Immonen.

Tuotannossaan yritys käsittelee monipuolisesti lasia. Yksi osa lasin käsittelyä on valokuidunvalmistus, huomionarvoisesti Oplatek on lähes ainoa yritys Suomessa, joka tekee valokuitua teollisuusmittakaavassa.

Sylinterimäisten ja pyöreiden linssien, sekä prismojen ja vastaavien tuotteiden valmistuksen lisäksi osa Oplatekin toimintaa on koneistus. Yrityksen koneistusosastolla tehdään osia, jotka yhdessä lasiosien kanssa muodostavat kokoonpanon jälkeen valmiit tuotteet.

Koneistamalla tehdään osia, jotka yhdessä lasiosien kanssa muodostavat kokoonpanon jälkeen valmiit tuotteet. Kappaleet ovat monimuotoisia ja kokoluokat vaihtelevat, kertovat Veli-Matti Uimonen ja Jukka Repo.

Kasvun merkeissä

Oplatekin tausta juontuu 1970-luvulle Martti Kutvosen ja Pentti Latopellon perustamaan espoolaiseen lasioptiikan valmistajaan nimeltä Opla Oy. Siitä muodostui 1980-luvulla kaksi yritystä. Niistä toinen, josta muodostui teollisuusoptiikan valmistaja Oplatek Oy, siirsi toimintonsa omistajansa synnyinseuduille Keski-Savon Leppävirralle.

Se palveli alkuvuodet mm. kasvavaa suomalaista elektroniikkateollisuutta, mutta laajensi kansainvälisille markkinoille jo 1990-luvun mittaan.

Vuonna 2008 yrityksessä toteutettiin omistusjärjestelyjä ja lanseerattiin toimintamalli, mikä toi yrityksen strategiaan voimakkaan kehityksen ja kansainvälisen kasvun.

Oplatek tekee viiden ja puolen miljoonan euron liikevaihtoa ja työllistää useita kertoja laajennetuissa tiloissaan noin 60 henkilöä. Yrityksen tuotteista päätyy asiakkaiden kautta kansainvälisille markkinoille yli 90 prosenttia, suoraa vientiä on 40 prosenttia. 

Kasvua on odotettavissa jatkossakin, yritys toimii sektorilla, missä mm. laser- ja informaatioteknologian kehityksen myötä markkinoiden laajenemiselle maailmalla ei näköpiirissä taida juuri olla rajoitteita.

”Viime vuodet ovat kuluneet kasvun merkeissä, mutta vaihteluakin toki on asiakkaiden liikkeiden mukaan. Tällä alalla mm. uusien tuotteiden kehityskaaret ovat pitkät, mikä tuo syklivaihtelua tilauskantoihin. Yrityksen kasvun tavoitteet ovat kuitenkin globaaleilla kentillä ja näkymät lupaavat”, kertoo tuotantopäällikkö Veli-Matti Uimonen.

Oplatek on lähes ainoa yritys Suomessa, joka tekee valokuitua teollisuusmittakaavassa. Kuvassa toinen yrityksen vetotorneista.

Valokuitua Leppävirralta

Oplatekin nykykasvu käynnistyi vuosituhannen ensimmäisen vuosikymmenen lopulla, mutta perusta tuotannolle luotiin itse asiassa jo yrityksen alkumetreillä.

Tuolloin käyttöön hankittiin kuidunvetolaitteisto. Nyt käytössä on kaksi laitekokonaisuutta tarkoitukseen.

Prosessissa lasitankoaihiota sulatetaan, mikä mahdollistaa sen venyttämisen vetämällä alaspäin tornityyppisessä kokonaisuudessa. Näin saadaan erittäin ohutta, paksuudeltaan 0,05 – 1 mm:n optista kuitua, jonka mittatarkkuutta seurataan mikronin tarkkuudella. Järjestelmän loppupäässä kuitu rullataan kelalle.

Lasitankoaihion kasvatusprosessin aikana kokonaisuuteen lisätty kaasu muodostaa kuumentuessaan valokuidun varsinaisen ytimen. Ydintä suojaa kuori, kuorta pinnoite.

Tuottamastaan kvartsivalokuidusta yritys valmistaa ja kokoonpanee prosesseissaan komponentteja mittalaite- ja laservalmistajien tarpeisiin. Valokuitutuotannon ja alueen komponenttien lisäksi Oplatek muovaa lasia teollisuusoptiikan tarkoituksiin monin eri muodoin. Tätä varten käytössä on myös monipuolisia alan laitteistoja.

Kokoonpano on tarkkuustyötä, ja kokoonpantavat kappaleet usein hyvin pieniä. Kuvassa Helena Paulus.

Uuden ajan alku

Koneistuspuoli on ollut mukana Oplatekin toiminnoissa varhaisista vaiheista lähtien.

Nykykonekanta on monipuolinen, CNC-sorveja ja koneistuskeskuksia on käytössä useita.

Osaston mahdollisuuksiin yritys toteutti uuden hyppäyksen eteenpäin jälleen viime vuonna, kun uuden koneistuskeskuksen myötä yritys siirtyi tuotannossaan viisiakselisen koneistuksen maailmaan.

”Teemme haastavia, monimuotoisia koneistettavia kappaleita, joiden valmistuksessa viisiakselisen koneistuskeskuksen edut ovat selkeät”, sanoo Veli-Matti Uimonen.

”Sarjat ovat myös usein pieniä, eli tuotanto vaihtelee runsaasti, samoin kokoluokat. Näiden kappaleiden osalta viisiakselisuus on etu mm. monipuolisuutensa ja joustavuutensa osalta. Viisiakselisella koneella voidaan käsitellä kappaleet joustavasti alusta loppuun yhdessä yksikössä sitä välillä irrottamatta. Iso etuhan viisiakselisuus on, niin tuotannon nopeuden kuin työtarkkuuden varmistuksenkin osalta.”

Oplatekilla on kolmen viime vuoden ajan ollut käynnissä noin 2,5 miljoonan euron investointikokonaisuus, jossa yrityksen teknologiaa kehitetään laajassa ohjelmassa vahvojen kasvutavoitteiden mahdollistamiseksi. Uusi koneistuskeskus on osa tätä investointikokonaisuutta.

Valinta kohdistui GF:n malliston Mikron-uutuuteen Mill E 500 U. Tamsparkin kautta hankittu kone on samalla Suomessa ensimmäinen kaltaisensa.

Moninaista lasinkäsittelyä. Kuvassa Antti Laitinen.

Ratkaisu palettiautomaatiolla

Mikron MILL E 500 U on valmistajan E-sarjan 5-akselinen ja rakenteeltaan C-mallinen koneistuskeskus, markkinoilla Mikronin HEM U-mallin seuraaja.

Koneen kääntöpöytä liikkuu -120 ° + 60° ja pöydällä voidaan käsitellä maksimissaan 300 kg työkappaleita halkaisijaltaan 500 mm:n pöydällä.

Mill E 500 U on varustettu seitsemänpaikkaisella palettimakasiinilla.

Liikkeet ovat X500, Y450, Z400 mm, kara 20 000 kierroksen HSK A63. Työkalumakasiinissa on 60 paikkaa. Ohjaus koneessa on Heidenhain iTNC 530 HSCI FS.

”Pitkä CAM-kokemus helpotti siirtymistä 5-akselisuuteen, ja aiempi Heidenhain-kokemus oli puolestaan yksi kriteeri konemerkin valintaan. Tämän koneen kokoluokka oli tarpeisiimme sopiva ja siinä oli valmius automaatioon. Toteutus onnistui Mikronin palettiratkaisun myötä tarpeisiimme ja tiloihimme sopivasti”, kertoo koneistusosaston vastaava Jukka Repo.

Oplatekin Mill E 500 U on varustettu seitsemänpaikkaisella palettimakasiinilla. Se mahdollistaa osaltaan sujuvan usein vaihtelevan tuotannon. Vakiomittalaite toimitettiin koneeseen integroituna.

Uusi tyhjiöhöyrystyslaite asennettiin yrityksen käyttöön osana investointikokonaisuutta loppuvuodesta

”Uusi 5-akselikone on tuotannollemme iso kehitysaskel, ja osaavan henkilökunnan myötä olemme saaneet uuden teknologian edut nopeasti käyttöön”, Veli-Matti Uimonen sanoo.

Oplatekin asiakkaiden suuntaan uusi keskus tuo Veli-Matti Uimosen mukaan uusia mahdollisuuksia.

”Koneen käyttöönotto tuo osaltaan lisää tuotannon nopeutta ja tarkkuutta. Kone tehostaa tuotantoa niin kappaleilla, joita olemme tehneet aiemmin omissa tiloissamme useammalla koneyksiköllä. Lisäksi olemme voineet lisätä sellaisten kappaleiden valmistusta, jotka aikaisemmin eivät olleet mahdollisia. Kaikkien näiden vaikutus on koneistustoimintoihimme myönteinen”, Veli-Matti Uimonen sanoo.

Oplatekin investointiohjelma jatkuu edelleen. Koneistuskeskusinvestoinnin lisäksi konekapasiteettia on yrityksessä uusittu mm. lasin hionnan ja kiillotuksen sekä komponenttien lasi- tai metalliosien pinnoitustoimintoihin liittyen. Esimerkiksi uusi tyhjöhöyrystyslaite asennettiin yrityksen käyttöön loppuvuodesta

Oplatek Group Oy

Perustettu 1984

Kuituoptiikan ja optomekaniikan tuotteet

Liikevaihto noin 5 miljoonaa euroa (2018)

Oplatek työllistää noin 60 henkilöä

Toimipaikka Leppävirta

Teollisuusoptiikan komponentteja

Kari Harju