Transcomponent siirsi lasertyöt oman katon alle

Kuljetusalan kalustetoimittaja Transcomponent siirsi viime vuonna lasertyöt alihankinnasta tehtäviksi omissa tiloissa ja omalla koneella. Kun koneen kylkeen hankittiin tänä keväänä taloudellinen paineilmakompressori, saadaan paketista kaikki kustannustehot irti.

Transcomponent Finland Ltd on Närpiössä toimiva yritys, joka valmistaa rekkojen kalustelaatikoita. Niitä toimitetaan asiakkaille vuosittain tuhansia, monet asiaan tarpeiden mukaan tarkoin räätälöityinä.

Yritystoiminta käynnistyi 1980-luvulla kasvihuoneviljelmien tuotetoimittajana, mutta tuotantosuunta vei jo 1990-luvun alussa metallin alueelle ja edelleen eteenpäin kuljetussektorin erityistuotteiden pariin.

”Täällä lähellä toimii muutamia kuljetusalan kalustetoimijoita, kuten Närko, jotka ulkoistivat tuolloin toimintojaan ja kaipasivat erillistä toimijaa erikoissektorin eri rekkojen kalustelaatikoiden tekijäksi. Otimme haasteen vastaan ja sellaisena olemme toimineet yli 20 vuotta”, sanoo yrittäjä Kenneth Sundblad.

Oma laser tuo joustavuutta tuotantoon, toteavat Kenneth Sundblad, Jan Korkeamäki ja Vesa Kivekäs.

”Vuosien mittaan prosessimme ovat kehittyneet mielestämme tehokkaiksi. Kun laatikoita valmistui 1990-luvun alkupuolella vajaat pari sataa, nyt niitä tehdään vuodessa yli 9000 kappaletta. Raskaan kuljetuksen lisäksi loppukäyttäjiä on tänä päivänä esimerkiksi merenkulun tai maatalouden sektoreilla”, Sundblad sanoo.

Tuotteensa tällä hetkellä noin kymmenen henkilön työpanoksella toimiva Transcomponent toimittaa suomalaisasiakkaiden lisäksi muille Pohjoismaisille alan toimijoille. Suoraa vientiä on noin 15 prosenttia tuotannosta, välillisesti tuotteita menee vientiin suurin osa, yli 70 prosenttia.

Laajalla paletilla

Transcomponentin tuotekirjo on laaja. Yritys valmistaa kuljetuslaatikoita asiakkaille myös sarjatyyppisetsi, mutta kuitenkin hyvin usein räätälöityinä asiakkaan tarpeiden ja tilojen mukaan. Laatikoiden koot ja muodot vaihtelevat suuresti, runkomateriaalina käytetään alumiinia, laatikoiden ovet ja kahvat ovat terästä.

Tuotteiden mallit tulevat asiakkailta tai hyvin usein ne mallinnetaan yrityksessä yhteistyössä asiakkaan ohjeiden mukaan. Tuotantolaitteistoina Transcomponentilla on kalustoa levytöihin, levy- ja nauhaleikkureita ja taivuttimia, niistä monet erityistehtäviin itse sovellettuina ja muokattuina. Tarvitsemansa laserleikkeet yritys on ostanut pitkään verkostostaan yrityksen ulkopuolelta.

Laatikoita moneen lähtöön. Transcomponent valmistaa vuodessa yli 9000 varustelaatikkoa raskaan kuljetuksen tarpeisiin pohjoismaisille asiakkaille.

”Meillä oli sinänsä hyvä menettelytapa leikkeiden hankintaan lähellä toimivan laserleikkaajan kanssa. Kun teimme aamulla tilauksen, saimme leikkeet saman päivän aikana. Olimme kuitenkin miettineet jo pitkään tuotannon nopeuden ja joustavuuden lisäämistä edelleen oman laserin hankinnan kautta, ja asiassa pääsimme eteenpäin viime vuonna. Hankimme tänne oman koneen ja kyllähän se siirto tuotannossa on mielekkyytensä monessa kohdin osoittanut. Työt ovat tehostuneet”, sanoo Sundblad.

Laseriksi Transcomponent mietti kustannuksia helpottaakseen käytetyn koneen hankintaa ja tiedusteli asiaa FMS-Servicen taholta, vanhoilta tutuilta.

”Saimme vastauksen, että käytettyä kalustoa toki löytyy, mutta yhtä hyvin tässä tilanteessa voisi harkita myös uuden koneen eli heidän edustuksiinsa kuuluvan Bodorin ostoa. Tätä kautta valinnaksi tuli hyvin nopeasti sitten Bodorin P3015-laser. Hankimme koneen sujuvasti tarjolla olleella leasing-menettelyllä, mikä sopi tarpeisiimme erittäin hyvin”, sanoo Sundblad.

Transtechin Bodor P3015. Työalue koneessa on 1500x3000mm.

Tehot irti

Bodor on kiinalainen laserleikkauskoneiden valmistaja. Seinäjoella toimiva FMS-Service on tuonut valmistajan koneita maahan nyt parin vuoden ajan, ja pitkälle toistakymmentä konetta maassa on toiminnassa.

”Bodor tekee vankkaperustaisia, länsimaisten toimittajien komponentteja hyödyntäviä koneita useina sarjoina eri tarpeisiin. Niihin kuuluvat mm. taso-, putkilaserit sekä yhdistelmäkoneet. Transcomponentin kone kuuluu valmistajan 2D-tasolaserien ns. P-sarjaan ja on 1500×3000 mm:n työalueella varustettu malli P3015. Lasertehot koneissa ovat aina 6 kW saakka, tässä Transcomponentin koneessa tehoa on 1,5 kW. Ohjaus koneissa on Bodor Pro 2.0”, sanoo Vesa Kivekäs FMS-Serviceltä.

Bodor on tehnyt Transcomponentilla töitä viime vuodesta lähtien, ja kuukausi sitten pakettia täydennettiin edelleen lisäämällä kokonaisuuteen korkeapainekompressori.

”Se lisää osaltaan tehoa, alentaa kustannuksia ja on myös ympäristölle ystävällinen. Kompressori mahdollistaa laserleikkauksen puhtaasti paineilmalla ja korvaa typen käyttöä leikkaustöissä. Vaikutuksen olemme jo tämän kuukauden aikana huomanneet selkeästi”, sanoo Kenneth Sundblad.

Kustannustehokas paineilmakompressori korvaa typpeä leikkaustöissä.

Kasvua uusilta markkinoilta

Transcomponent on lähiaikoina uusinut tuotantokalustoaan ja kehittää samaan aikaan toimintojaan muutenkin eteenpäin. Nykymarkkinoita pyritään kasvattamaan pitämällä perinteisistä asiakkaista huolta ja hakemalla aktiivisesti myös uusia. Tämän vuoden alussa talossa aloitti uusi myyntipäällikkö Jan Korkeamäki, jonka toimikenttään nämä asiat kuuluvat.

”Pyrimme lisäämään läsnäoloamme esimerkiksi Keski-Euroopan ajoneuvokalustemarkkinoilla. Siellä toimii vahvoja alan toimijoita, mutta esimerkiksi tämä kalustelaatikkosektori poikkeaa tarjonnaltaan ja tasoltaan varsin paljon mm. Suomen tai Ruotsin alan tuotteista. Pyrimme jatkossa tuomaan näille markkinoille uusia näyttäviä ja laadukkaita Pohjoismaisesti toteutettuja vaihtoehtoja ja osin laajentamaan tarjontaa ehkä osin myös kalustelaatikkosektorin ulkopuolelle”, Korkeamäki kiteyttää.

Kari Harju