Ponsse-harvesterien uusi lippulaiva

Vieremällä toimiva metsäkoneiden valmistaja Ponsse muokkaa mallistoaan: uudistunut Scorpion-harvesteri tarjoaa töihin lisäergonomiaa ja turvallisuutta.

Scorpion-harvesteri esiteltiin ensimmäisen kerran vuonna 2013. Markkinoilla vahvasti  menestynyttä yrityksen harvesterien lippulaivamallia on valmistettu yli 1200 kappaletta ja niitä löytyy 25 maasta ympäri maailmaa.Uudessa Scorpionissa on huomiota kiinnitetty vieläkin parempaan työergonomiaan, turvallisuuteen, ohjaamon näkyvyyteen sekä käytettävyyteen.

”Uuden Scorpion-malliston kehityksen lähtökohtana oli kuten aina ennenkin metsäkoneenkäyttäjiltä saatu palaute. Sen myötä ohjaamon työtila on muokattu käytännöllisemmäksi ja Scorpionin hiljainen maisemakonttori on kehitetty nimenomaan kuljettajien viihtyvyyttä ja jaksamista ajatellen”, kertoo Jan Kauhanen, Ponssen harvestereiden tuotepäällikkö.

Yksi ulospäin näkyvimmistä muutoksista on uusi yksiosainen etuikkuna, joka yltää ohjaamon katolle. Lisäksi uusi nosturiratkaisu tarjoaa näkyvyyttä joka suuntaan. Uuden Scorpion ja Scorpion King -harvesterit on varustettu Ponsse Opti 5G- tietojärjestelmällä ja Opti 5G-tietojärjestelmä mahdollistaa myös Ponsse Harvester Active Crane nosturin hallintajärjestelmän, joka tuo harvesteriin uuden tavan hallita nosturia ja tehostaa työskentelyä.

Juhlavuosi viime vuonna

Vuonna 1971 aloittanut Ponsse juhli 50-vuotista taivaltaan viime vuonna, ja vuoden kunniaksi valmistui myös Ponssen 16 000. metsäkone. Yritys on yksi maailman suurimpia ympäristöystävälliseen tavaralajimenetelmään perustuvien metsäkoneiden valmistajia.

Kaikki Ponsse-metsäkoneet valmistetaan edelleen yhtiön syntysijoilla Pohjois-Savossa. Vuoden 2018 lopulla Ponsse avasi Vieremälle uuden tehdaslaajennuksen, ja toteutti samalla yrityksen historian mittavimman tehdasinvestoinnin. Tuotantotilojen laajentuivat 2,7 hehtaarista neljään hehtaariin. Uudessa tehtaassa siirryttiin samalla uuteen älykkääseen varastoteknologiaan, joka mahdollistaa komponenttien sujuvan virtauksen tuotantolinjoille.

Oman tehtaan lisäksi Ponsse on samalla mittavan alihankintaverkoston päämies, useat niistä toimivat Vieremällä Ponssen välittömässä läheisyydessä. Ponssen liikevaihto oli vuonna 2020 636,6 miljoonaa euroa.