Teräselementti vahvistaa putkilaserleikkauksen palvelutoimintojaan

Teräselementti Oy tehostaa putkilaserleikkauksen palveluntarjontaansa. 18-metrisiä teräsprofiileja aina 610 mm halkaisijaan leikkaavan putkilaserin oheen yritys investoi syksyllä kapasiteetiltaan 12,5-metriseen kuituputkilaserin pienemmän halkaisijan palkeille ja putkille. Kone mahdollistaa nopean ja monimuotoisen kappaleiden käsittelyn, kertoo tuotepäällikkö Manu Heinämäki.

Teräselementti tunnetaan markkinoilla perinteisesti rakennusalalla kookkaiden teräsrakenneprojektien toteuttajana, niiden käsittelyyn ja tuotantoon yritys on erikoistunut vuodesta 1964 lähtien. Palettiin kuuluvat teräshallit ja teräsrunkojen sopimusvalmistus. Lisäksi julkisivurakentaminen on osa Teräselementin toimintaa.

Tuotteet ovat yksilöllisiä ja ne suunnitellaan, valmistetaan ja asennetaan usein kokonaispaketteina. Toteutuksia näistä tuotteista on nähtävissä ympäri Suomea ja erityisen runsaasti tietenkin yrityksen kotimaisemissa Pirkanmaalla. Yrityksen toimipaikan lähellä Lempäälässä kohoaa yksi tunnettu kookas esimerkki, Ideaparkki. Liikevaihtoa yritys tekee vuositasolla noin 35 miljoonaa euroa, henkilökuntaa palveluksessa suunnittelussa tuotannossa ja asennuksissa on yhteensä noin 120 henkilöä.

Putkilasereilla syntyvät viisteet sujuvasti, toteavat Teräselementin Manu Heinämäki ja Fredkon Pasi Pitkänen.

Suomen suurin putkilaser

Teräselementti on teräsrakenteiden toteuttaja, mutta nykyisin sen toimenkuvaan kuuluu voimakkaasti myös metallin alihankinta. Tässä kohdin se tarkoittaa myös putkilaserleikkauksen palveluntarjontaa hitsaus- ja maalauspalveluiden ohella.

Yritys investoi muutama vuosi sitten BLM Adige LT24-putkilaseriin, millä voidaan leikata jopa 18-metrisiä ja 20 mm:n paksuisia teräsprofiileita. Niin yrityksen omaa tuotantoa kuin vahvasti palvelutarjontaakin palveleva kone on lajissaan Suomen suurin ja luokkansa kärjessä myös Pohjoismaissa. Asiakkaina on kookkaiden putkien ja profiilien käsittelijöitä kone- ja laitevalmistuksessa sekä prosessiteollisuudessa.

Kone mahdollistaa moninaiset leikkaustoimet kookkaassa kokoluokassa, pyöreillä profiileilla maksimihalkaisija käsittelyyn on 610 mm, neliönmuotoisilla putkiprofiileilla 400×400 mm.

Keskeinen asia käytännön tuotannossa on, että kone tekee palkkeihin myös viisteet, ne vähentävät tarvetta jatkohitsauksiin raskaissa rakenteissa.

Poistolaite on Teräselementin uudessa koneessa toteutettu koneen taustapuolelle materiaalivirtausta seuraten.

Uutuusmalli LT8 Compact

Parhaillaan Teräselementti kehittää putkilaserleikkauksen palveluntarjontaansa eteenpäin.

Yritys investoi viime vuoden lopulla uuteen BLM:n muutamaa piirua pienemmän kokoluokan putkilaserleikkauskoneeseen eli malliin LT8 Compact. Koneeseen voidaan ladata 12,5 metrin pituisia aihioita, joita voidaan leikata 7,5 metrin pituisiksi osiksi. Putkien ja palkkien halkaisijat ovat minimissään 12 mm ja maksimissaan pyöreissä 240 mm ja neliöissä 200×200 mm. Kappalevahvuus käsittelyn on 12 millimetriä.

”Kone on italialaisvalmistajan BLM Groupin uutuusmalli, se esiteltiin ensi kerran markkinoille vuoden 2019 lopulla. Suomessa ja laajemmin Pohjoismaiden alueellakin Teräselementin kone on ensimmäinen kaltaisensa. Uuden kokoluokan ohella mukana on uusia teknisiä piirteitä. Yksi esimerkki on uusi panostuslaite mikä soveltuu hyvin yksittäisten palkkien ja profiilien käsittelyyn”, sanoo toimitusjohtaja Pasi Pitkänen BLM Groupin Suomen edustajalta Fredkolta.

Fredko toimitti Teräselementille uuden koneen samoin kuin kookkaan LT24-mallinkin muutama vuosi sitten.

Järeää leikkausarsenaalia. Adige LT24-putkilaserilla voidaan leikata 18-metrisiä ja 20 mm:n paksuisia teräsprofiileita.

Nopeasti ja monipuolisesti

Teräselementillä koneen hankinnan taustalla oli erityisesti lisätehokkuuden hakeminen pienempien kappaleiden leikkauksen palvelutoiminnoissa.

”Koneen etu on ennen kaikkea sen nopeus. Pystymme leikkaamaan pienemmän kokoluokan kappaleita merkittävästi aiempaa nopeammin, mikä lisää tuotannon läpimenoa, sanoo Manu Heinämäki.

”Kokonaisuutena uusi hankinta täydentää palveluamme ja kehittää sitä eteenpäin”, sanoo Manu Heinämäki.

Isomman koneen tapaan LT8 on varustettu viistepäällä ja koneella voidaan käsitellä laajaa materiaalikirjoa mustasta raudasta ja rosterista alumiineihin, kupariin ja messinkiin.

Laatua talon palveluntarjonnassa lisää kaikkien kappaleiden sinkopuhallus ennen leikkausta.

”Yksi etumme on, että myös monipuolinen avoprofiilien käsittely luonnistuu, koneella voidaan leikata putki-, U- kuin L-profiileja, ja myös H-profiilien käsittely on mahdollista. Koska nykyisin merkintöjen toteutus kappaleisiin on hyvin tärkeää, osiin voidaan tehdä sujuvasti myös osa- ja kokoonpanotunnuksia ja esimerkiksi sulatusnumeroita”, putkilaserleikkuupalvelun myynnistä Teräselementillä vastaava Manu Heinämäki tiivistää.

Kari Harju