Puristeteos vahvistaa tuotantoaan – Uusia mahdollisuuksia putkilaserleikkauksen palvelutarjontaan

Lisää teknologiaa ja tehoa Puristeteokselle: Bystronicin toimittama 3D-putkilaser talon aiemman putkilaserin oheen varmistaa tuotannon jatkumista häiriötilanteissa ja vahvistaa yrityksen putkien laserleikkauksen palvelutarjontaa, toteaa toimitusjohtaja Ville Mäenpää.

Puristeteos jatkaa tuotannon kehitystyötään Kangasalla. Yritys uudisti hiljattain särmäyskalustoaan uusien tuotannon tarkkuutta ja ekologisuutta lisäävien servokoneiden myötä.

Ja kehitystyö jatkuu, tuoreimpana investointina yrityksen tiloissa tuotantoa aloittelee uusi putkilaser, mikä tekee jatkossa alan töitä aiemman putkenleikkauslaserin ohella.

Vahvistusta talon palettiin

Ville Mäenpään mukaan tuoreella laserhankinnalla varmistetaan ensinnäkin tuotannon jatkuvuuteen liittyviä asioita.

”Yhdellä koneella toimittaessa esimerkiksi häiriötilanteissa on perin haastavaa löytää nopeasti korvaavaa putkilaserleikkauspalvelua, ja jos sitä löytää, se tulee kalliiksi. Toinen kone hallissa rauhoittaa mieltä”, kertoo Ville Mäenpää.

Uusi kone ja lisätehot. Puristeteos hankki hiljattain uuden putkilaserin leikkauskapasiteettiaan täydentämään. Konetta käyttää Jelena Kolkka.

Muitakin ajatuksia hankinnan taustalta löytyy. Puristeteos on viime vuodet muokannut tuotantoaan yhä kokonaisvaltaisempaan suuntaan, ja tarjoaa tänä päivänä asiakkaan niin halutessa alan palvelut lähtien suunnittelusta valmiiksi kokonaisuuksiksi saakka. Yritys palvelee esimerkiksi kalustevalmistajia sekä kone- ja laitevalmistajia.

”Meidät tunnetaan nykyisin vahvasti kokonaistoimittajana. Samalla on hyvä kuitenkin muistaa, että palvelemme asiakkaitamme muunkin tyyppisissä suppeammissa toimeksiannoissa. Yksi niistä on putkilaserleikkaus. Nyt tämä kapasiteettiamme vahvistava uusi kone mahdollistaa putkilaserleikkauksen palvelutoiminnan aiempaa laajemmassa mitassa ja on samalla uusi mahdollisuus kehittää tarjontaamme eteenpäin.”

Kyllä lähtee! Uusi kone tuo uusia mahdollisuuksia leikkauksen asiakaspalveluun sekä tehoa ja nopeutta töihin yleensäkin, kertoo Ville Mäenpää.

Leikattavana materiaaleina Puristeteoksen toiminnoissa korostuu terästen ohella tänä päivänä erittäin vahvasti alumiini. Tältä sektorilta yritys on saanut viime aikoina myös merkittäviä uusia asiakkuuksia. Uusi putkilaser tukee osaltaan suuntausta.

”Uusi laser mahdollistaa sujuvan alumiinin käsittelyn, mikä on jatkossa etu niin muihin toimituksiin liittyvissä leikkaustöissä kuin leikkauksen palvelutoimintoissakin”, Mäenpää sanoo.

Monipuoliseen tuotantoon

Uuden putkilaserin Puristeteos hankki Kangasalle nopein liikkein alkuvuonna.

Kone on Bystronicin putkilasermalli FL 170 3D Fiber, laajan paletin leikkaustehtäviin suunniteltu kuitukone, millä materiaalien puolesta hoituvat työt teräksistä kirjometalleihin ja aina mainittuun alumiiniin saakka.

Kuten mallitunnuskin kertoo, keskeisenä piirteenään kone on varustettu viistepäällä, minkä myötä viisteiden leikkaus on mahdollinen aina 45 asteen kulmiin saakka. Se vähentää siten tarvetta muihin jatkokäsittelyihin leikkauksen jälkeen.

Putkia ja erilaisi aprofiileja koneella voidaan leikata 12mm:stä 168 mm:n halkaisijoihin saakka. Työkappaleiden pituudet ovat mahdollisia kuuteen metriin saakka. Ja tietenkin nykyteknologian etuja ovat lisääntynyt tarkkuus ja nopeus, mm. lineaarinen kiinnitysistukkanopeus koneessa on valmistajan ilmoituksen mukaan max. 150 metriä minuutissa.

Vahvan kasvun tunnelmissa

Puristeteos tunnetaan yrityksenä, millä tavoitteet ovat aina olleet korkealla.

Yritystoiminta alkoi aikoinaan epäkeskopuristuksen ympärillä, nyt tehdään laajalla paletilla koneistuksia, ohutlevytöitä ja vaikkapa juuri putkenkäsittelyäkin.

Suoraan ja viistettä. 3D-leikkauspää mahdollistaa viisteet 45 asteen kulmiin saakka.

Samaan aikaan menetelmät on muokattu aikaa vastaaviksi. Se tarkoittaa esimerkiksi korkeaa automaatiotasoa ja tänä päivänä tuotannon ohjausjärjestelmien digitalisaatiokehitystä ja tuotannon dokumentaatiota.

Yksi esimerkki automaatiovalmistuksesta ovat traktoreihin valmistettavat turvakaariratkaisut. Niitä yritys tekee alkaen yhteisestä tuotesuunnitellusta aina varastovalmiuspalveluun saakka.

Automaatiolla on Puristeteoksen tekemisissä kuitenkin vastapainonsakin. Siinä korostuu käsin tekemisen perinne.

”Meillä on runsaasti täysin käsityönä tehtyjä työvaiheita ja nimenomaan käden taitojen osaamisella on meille pysyvä arvo. Sen merkitys ei automaatiokehityksessä katoa minnekään”, Mäenpää muistuttaa.

Ville Mäenpää itse saavutti tänä vuonna omien sanojensa mukaan täysi-ikäisyyden toimitusjohtajana, ja tausta perheyrityksen peräsimessä on nyt 18 vuoden mittainen.

Putkia ja profiileja voidaan koneella leikata 12 mm:stä 168 mm:in halkaisijoihin. Työkappaleiden pituudet ovat kuuteen metriin saakka.

Yritys siirtyi uusiin tuotantotiloihin Kangasalla vuonna 2012, mikä osaltaan mahdollisti kasvuun suunnanneen yrityksen tuotannon merkittävän laajentamisen. Sen jälkeen kehitys on ollut nopeaa, monenlaisia haasteitakin on toki matkaan sattunut.

Vauhtia on kuitenkin riittänyt, tänä vuonna yritys tavoittelee jo kuuden miljoonan vuosittaista liikevaihtoa, ja jatkonäkymiä on soviteltu kahdeksaankin miljoonaan saakka.

”Noudatamme kasvustrategiaamme ja se menee eteenpäin. Juuri nyt työtilanne on kiireinen, tilauskirjat ovat jo nyt täynnä loppuvuodeksi eli useiksi kuukausiksi eteenpäin, mikä todellakaan ei ole alihankintatöissä tyypillinen tilanne.”

”Iso pulma on nyt vain materiaalipula, ja siitä olemme mekin jo viime viikkoina saaneet osamme. Onneksi tähän mennessä olemme ratkaisut löytäneet. Materiaalipulmiin on jatkossakin kuitenkin syytä varautua”, Ville Mäenpää sanoo.

Kari Harju