Konenäyttely Lindbergillä – Nakamura-Tome SC-100X2 ensiesittelyssä

Konetalo Insinööritoimisto Ismo Lindberg järjesti konenäyttelyn tiloissaan Muuramessa kesäkuun alussa. Näyttelyssä oli mukana uutta Nakamura-Tome -tarjontaa, uusi SC-100X2-sorvauskeskus Suomen ensiesittelyssä, sekä asiakkaalle toimitettava sorvauskeskus WY-150. Lisäksi kalustoa oli esillä mm. Axilelta ja Microcutilta.

Kesän alkuun sijoittuva Lindbergin konenäyttely on perinne Muuramessa.

Tällä kertaa näyttely pidettiin kolmipäiväisenä 1.-3. kesäkuuta, ja asiallista kalustoa oli esittelyssä. Kärkikoneita esillä olivat Suomen ensiesittelyssä nähty sorvauskeskus Nakamura-Tome SC-100X2 sekä Kivi Oy:lle matkannut Nakamura-Tomen WY-150.

Nakamura-Tome SC-100X2 oli Muuramessa Suomen ensiesittelyssä. Kuvassa konetta esittelee myyntipäällikkö Antti Pöyry.

Kaksi Nakamura-Tomea

Nakamura-Tome SC-100X2 on täysin uusi malli ja samalla kehitysaskel SC-100 -sorvista.

Keskeinen uutuus koneessa on 9-paikkainen kiinteä alarevolveri. Liikkeet tapahtuvat pyörivin työkaluin ja Y-akselilla varustetulla ylärevolverilla, sekä jarrullisilla C-akseleilla varustetuilla pääkaralla ja vastakaralla.

Ylärevolverilla voidaan kätevästi sorvata molempia karoja samanaikaisesti siten, että vastakara seuraa revolveria ja tekee samalla syöttöliikkeen. Vastakaralla ovat lisäksi Z- ja X-akselit.

WY-150 matkasi näyttelystä Kivi Oy:lle Äänekoskelle. Koneen edessä hallituksen puheenjohtaja Tommi Kivi (oikealla) ja tuotantopäällikkö Ari Kautto.

”Toiminnassa mielenkiintoisen näköistä, mutta ohjelmoinniltaan varsin notkeaa. Käytännössä ohjelmoidaan yksikaraisesti/-revolverisesti ja siirretään sitten työvaiheet vastakaralle ja alarevolverille”, toteaa myyntipäällikkö Antti Pöyry.

Käytännössä yksirevolverisen ja kaksirevolverin sorvauskeskuksen välimaastoon sijoittuvassa koneessa ovat lineaarijohteet kaikilla akseleilla, runkorakenne on uudistunut ja tarjoaa siten mahdollisuudet tehokkaaseen lastunpoistoon ja asetusten tekoon.

Toinen Nakamura Tome, WY-150, esiteltiin varustettuna tankomakasiinilla ja kappaleenpoiminnaltaan robotisoituna versiona. WY-150 on sorvauskeskus kahdella revolverilla Y-akselein ja pyörivillä työkaluilla varustettuna.  Kone matkasi näyttelystä CNC-koneistamo Kivi Oy:lle (aiemmin Sorvaamo Kivi Oy) Suolahteen. Uusi sorvi korvaa talossa jatkossa aiempaa sorvauskalustoa ja lisää kapasiteettia. Kivellä on käytössään nyt uusi kone mukaan lukien kuusi Nakamura-Tome-sorvauskeskusta.

Axile C6 Standard-koneistuskeskus soveltuu mm. muottitöihin. Koneella tahtiin demona shakkilautaa robottiavusteisesti.

Shakkivälineistöä yhteistyönä

Nakamura-Tomen koneiden lisäksi päivillä esiteltiin vaikkapa muottitöiden tarpeisiin hyvin soveltuva Heidenhain-ohjauksella varustettu kookas pystykarainen Axile C6 Pro-koneistuskeskus, X/Y/Z 1050mm, 600mm /600mm. Pöytäkoko koneessa on 1200×600 mm.

Lisäksi mukana oli kokoluokkaa pienempi Microcutin pystykarainen M760.

Konenäyttelyssä koneet olivat esillä livenä, demokoneistuksina tehtiin pelivälineistöä shakin maailmaan. Shakkilauta toteutettiin Axile C6 Pro työstökeskuksella, missä panostus/purkutöissä toimi UR10e -yhteistyörobotti ja OnRobotin alipainetarttuja.

Vastaavasti nappulat tehtiin Nakamura-Tome WY-150 sorvauskeskuksella, kappaleiden jatkokäsittelyssä oli mukana UR5e-yhteistyörobotti.

Perin komeita demotuotteita. Shakkilauta tehtiin Axile C6 Pro työstökeskuksella, nappulat Nakamura-Tome WY-150 sorvauskeskuksella.

Lisäksi näyttelyssä oli tarkastelussa Strands-porajyrsinkone ja Diamond-manuaalisorveja. Lindbergin päämiesten tuotteiden ohella tapahtumassa oli esillä myös OK-Visen tuoretta tuotekehitystä, matalaprofiilisten kiinnittimien uusi sähköinen kiinnitysjärjestelmä. Sen OK-Vise lanseerasi markkinoille keväällä Ruotsin Elmia-tapahtumassa.

Microcutin pystykarainen M760-koneistuskeskus kuului niin ikään näyttelyn tarjontaan.

Virtaa idästä länteen

Tunnettu tosiasia on, että viime ajat ovat olleet haastavia monessa suhteessa, ja sellaisina ne pysynevät jatkossakin. Kuitenkin pajoilla töitä riittää runsaasti ja sen mukana myös investoinnit jatkuvat ja kalustoa uudistetaan.

”Konemyynti on jatkunut kesää kohti mentäessä varsin hyvällä tasolla. Ukrainan sodan alku helmikuussa aiheutti jonkin verran lykkäyksiä tilauksiin, mutta nyt tilanne on tasaantunut. Toimitusajat ovat varsin pitkiä, siihen vaikuttaa mm. materiaalien ja komponenttien saatavuus ja logistiikan hankaluudet”, kertoo toimitusjohtaja Antti Lindberg.

”Pitkässä kuvassa kriisien myötä työ virtaa idästä länteen eli työtä palaa enenevästi Eurooppaan. Sitä voidaan pitää yhtenä myönteisistä vaikutuksista tässä kaikessa”, Lindberg sanoo.

Kari Harju