Teijon ruukit: Teijo, Kirjakkala ja Mathildedal

Perniössä Salon kaupungin lähellä Halikonlahden rannalla sijaitsee kolme vanhaa rautaruukkia: Teijo, Kirjakkala ja Mathildedal. Muutaman kilometrin päässä toisistaan sijaitsevat ruukkikylät ovat mainio vierailukohde teollisesta historiasta kiinnostuneille.

Teijo on vanhaa teollisuusaluetta, teollinen toiminta alkoi Teijossa 1686. Vahvempi alku toiminnalle saatiin kuitenkin vasta 1600-luvun lopun katovuosien ja 1720-luvun alun isovihan jälkeen vuonna 1729 uuden omistajan Klaus Flemingin johdolla.

Teijolle rakennettiin pian malminpuhdistamo, kimppuvasara, rouhintahuone, puhallushuoneet ja asuntoja sekä Sahajärvelle uusi säännöstelypato. 1770-luvulla Teijon ja Kirjakkalan ruukkien silloinen omistaja Jaokob Kijk rakennutti Teijon rokokoo-tyylisen kartanon ruukkiyhtymänsä keskukseksi. Vuonna 1830 Teijoon valmistui ruukinkirkko.

1800-luvun puolivälissä ruukkiyhdyskunnan nosti vahvaan vauhtiin patruuna Viktor Zebor Bremer, jolloin Teijoon rakennettiin hiilimasuuneja sekä mm. pasutusuuni, kupoliuuni, mylly, ryynilaitos, useita työväenasuntoja, konttorirakennus sekä pappila. Myös avokanava rakennettiin tuolloin Strömmaan.

Viimeinen varsinainen tehtaan patruuna oli Carl August Carlborg, joka omisti ruukin vuosina 1906 – 1915. Teijon tuotantoon kuuluivat tuolloin aurat ja haravat, Mathildedalissa tehtiin höyry- ja puimakoneita sekä puhelin- ja lennätinkoukkuja, Kirjakkalassa puolestaan nappeja, joita vietiin aina Japaniin saakka paikallisen armeijan käyttöön. Ympäristön talonpojat veivät napit purjeveneillään Tukholmaan, ja sieltä napit toimitettiin Japaniin. Napeista maksuksi saatiin aseita.

Masuunin tuli sammui 1900-luvun alussa, ja 1900-luvun loppupuolella Teijolla ovat omistajat vaihtuneet useaan otteeseen. Merenkulkuneuvos Antti Aarnio-Wihurin Wihuri-yhtymän omistuskaudella vuosina 1957-78 rakennettiin uusia teollisuustiloja.  

Tänä päivänä ruukit muodostavat komean yhtenäisen kulttuurihistoriallisen nähtävyyskokonaisuuden, joka kuvaa hyvin suomalaisen raudanvalmistuksen eri vaiheita. Teijon ruukin alueella myös metalliteollisuuden toiminta edelleen jatkuu. Telakka- ja konepajatoiminnan ohella Teijon vanhoissa tuotantorakennuksissa toimii useita pienempiä yrityksiä. teijo. fi / naturaviva.fi

Tämä Konekuriirin Historian havinassa -juttusarjan artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Konekuriirin numerossa 2/2022.