PTH-Metalli 70 vuotta – Simultaanisen 5-akselisen koneistuksen mahdollistava koneistuskeskus tuo uusia mahdollisuuksia tuotantoon

Porvoossa toimiva sopimusvalmistaja PTH-Metalli saavuttaa tänä vuonna 70 vuoden iän. Vähän kuin juhlavuotensa kunniaksi perinteikäs yritys hankki hiljattain uutta iskuvoimaa koneistustoimintoihinsa. Simultaanisen 5-akselisen koneistuksen mahdollistava koneistuskeskus tuo uusia mahdollisuuksia yrityksen asiakaspalveluun.

PTH-Metalli jatkaa Porvoossa vahvassa vauhdissa. Mm. koneenrakentajia ja esimerkiksi kaivosalan toimijoita palveleva sopimusvalmistaja on viime vuosina muokannut toimintojaan eteenpäin mm. tuotantokalustoaan kehittämällä.

Kokonaisvaltaisuus on yrityksen toimintojen ytimessä, yritys satsaa koko osavalmistuksen ketjuun yhdestä paikasta ja saman katon alta.

DMG Mori DMC 80 FD doBLOCK-koneistuskeskus palettijärjestelmällä tuo uusia mahdollisuuksia PTH-Metallin tuotantoon, toteavat Ari-Pekka Hänninen (kuvassa oikealla) ja tuotantopäällikkö Christian Westerlund.

”Tarjoamme komponentteja, osakokoonpanoja ja tuotteita loppuun saakka valmiiksi kokonaisuuksiksi saakka. Sen myötä olemme vuosien mittaan kehittäneet kone- ja laitekantaamme eri alueille esikäsittelystä tuotantoon ja viimeistelyyn saakka”, kertoo myyntijohtaja Ari-Pekka Hänninen.

Investointeja PTH on tehnyt viime aikoina mm. laser- ja plasmaleikkaukseen sekä robottihitsaukseen. Iso satsausalue on niin ikään ollut monisivuinen koneistus. Tehokkuus ja kilpailukyky ovat määräävät tekijöitä näiden asioiden taustalla.

”Uudistuminen, vahva ja monipuolinen pitkäaikainen asiakaskunta, osaaminen ja tehokas laitekanta ovat saatelleet varsin hyvin viime kriisienkin yli. Töitä talossa on hyvin”, sanoo Ari-Pekka Hänninen.

Viime vuosina PTH-Metalli on kehittänyt laitekantaansa ja menetelmiään aktiivisesti eri osastoillaan. Kuvassa koneistuksen aiempaa 5-akselista konekantaa, 4+1 -akselin DMF 360 linear pitkien kappaleiden käsittelyyn.

Porvoonjoen maisemista

PTH-Metalli on nykyaikainen yritys, mutta perinteitä sillä todellakin riittää, nyt jo 70 vuoden mitalta. Porvoon Tako- ja Hitsaus-nimisen yrityksen perusti Porvoonjoen varteen vuonna 1952 metallimies ja seppä ”Pappa” Anderson, ja 1960-luvulta lähtien myös hänen poikansa Veikko ja Varma olivat mukana mm. maataloustarvikkeita tuottaneen yrityksen toiminnoissa.

Melkoisessa kansallismaisemassa toimittiin, pajan originaali paikka oli Porvoon vanhan sillan pielessä ja tuomiokirkon välittömässä läheisyydessä paikalla, missä nykyisin sijaitsee monille muillekin kuin porvoolaisille tuttu turistibussien kääntöpaikka ja vanha tykki Vanhaan Porvooseen menijöitä tervehtämässä.

Pajasta konepajaksi yritys kehittyi vanhojen tilojen käytyä pieneksi, muutto Porvoon Tarmolan alueelle mahdollisti samalla satsaukset koneisiin. Mm. lämpövaraajia ja öljysäiliöitä tehtiin. Kun yritys kasvoi, muutettiin Mestarintielle, jolloin oman maalaamon myötä talossa valmistettiin myös mm. urheiluvälineitä.

Yrityksen toimintaa jatkoivat 1980-luvun alussa Aimo Korhonen ja Kalevi Laitinen, yritys muuttui osakeyhtiöksi ja samalla sen nimi nykyiseksi: PTH-Metalli Oy.

Tilat laajenivat ja yhteistyö mm. Tamrockin Tolkkisten tehtaan kanssa alkoi, ja vienti. Uusi halli valmistui Työpajantielle, konekanta täydentyi CNC-koneilla ja myös pulverimaalaamo saatiin käyttöön.

Vuodesta 2006 PTH-Metallin ovat omistaneet Henry ja Mikael Valtonen sekä Ari-Pekka Hänninen.

Hitsauksen FMS-linja Kuka-robotein on PTH:n muutaman vuoden takainen laitehankinta.

”Näimme tuolloin myyntiin eläköitymisen myötä tulleessa yrityksessä melkoisesti mahdollisuuksia. Heti alkuun tosin iski melkoinen kriisi tuon finanssikriisin myötä vuonna 2008, mutta kun siitä selvisimme, olemme saaneet mennä eteenpäin varsin mukavasti. Yhtään miinusmerkkistä tulosta tämä yritys ei ole tehnyt koskaan”, Hänninen sanoo.

Yksi osoitus nopeasta toipumisesta oli se, että yritys hankki uudet tilat ja muutti tuotannon kehittyessä uusiin kookkaisiin tiloihin kriisin jälkeen Veckjärventielle vuonna 2011, missä se toimii edelleenkin.

”Tilaa on käytössä yli 5500 neliömetriä ja toiminnot sopivat tänne yhä erittäin hyvin”, Hänninen sanoo.

DMG Mori DMC 80 FD duoBLOCK

Viime- ja tämän vuosikymmenen alun mittaan PTH-Metalli on kehittänyt laitekantaansa ja menetelmiään aktiivisesti eri osastoillaan.

Viimeisimpiä satsauksia ovat mm. tuore kookas plasmaleikkauskone sekä FMS-linja hitsaukseen. Myös koneistuksen konekanta on täydentynyt uusin CNC-konein, osastolla toimii useampia sorveja ja jyrsinkoneita, joista osa viisiakselisia.

Koneistuksen alueelle sijoittuu nyt myös yrityksen uusi satsaus, työalueeltaan noin metrin kokoluokkaan ja pöydältään 2000 kg:n kapasiteettiin sijoittuva DMG Mori DMC 80 FD duoBLOCK-koneistuskeskus, minkä toimintaa automatisoi 12-paletin palettijärjestelmä.

”Tämä on meillä ensimmäinen simultaaniseen 5-akselisen koneistuksen mahdollistava koneistuskeskus ja samalla suurin kertainvestointimme koskaan. Kone mahdollistaa monipuolisen käsittelyn yhdellä kiinnityksellä ja tuo merkittävästi uusia mahdollisuuksia, kilpailukykyä ja tehokkuutta tuotantoomme”, Hänninen sanoo.

Simultaaniseen 5-akselisen koneistuksen mahdollistava koneistuskeskus on PTH-Metallin suurin kertainvestointi. Koneen ohjauksella Christian Westerlund.

Kone saapui PTH-Metallin käyttöön alkukesästä ja täyteen tuotantoon se saadaan alkusyksyn mittaan. Koneen rahoituksen mahdollisti EU-rahoitus, minkä porvoolaisyritys sai poikkeuksellisesti.

”Tämä on meille uusi avaus ja työt koneelle ovat osin vielä hakusessa. Aika näyttää, mahdollisuuksiahan tässä on toki vaikka mihin”, Hänninen sanoo.

Uuden koneistuskapasiteetin ohella nyt noin 50 henkilön työpanoksella toimiva PTH-Metalli on viime aikoina palkannut myös uusia koneistajia. Ensimmäiset välitysorganisaation kautta Euroopan ulkopuolelta saapuneet koneistajat ovat hiljattain aloittaneet yrityksen palveluksessa. Loput paikat täytetään lähiaikoina, sanoo Ari-Pekka Hänninen.

PTH-Metalli Oy

Metallin sopimusvalmistus ja alihankinta

Kotipaikka Porvoo

Yritystaustaa vuodesta 1952

Henkilökunta noin 50

Liikevaihto noin 4,5 miljoonaa euroa (2021)

Kari Harju