Premetec varmistaa tuotannon tehokkuutta Outokummussa – 5-akselinen Mazak Variaxis automaatiovalmiudella

Outokummussa toimiva Premetec Production Oy vahvistaa koneistuskapasiteettiaan. Tuotannon automaation ja sitä kautta tehokkuuden lisääminen on keskeinen kehityssuuntima, ja sen myötä myös uusin investointi, vasta-asennettu 5-akselinen Mazak- Variaxis i-700 -koneistuskeskus on automaatiovalmis tuotantoyksikkö.

Sopimusvalmistaja Premetecin tuotantoa ovat metalli- ja muoviosat, osakokonaisuudet sekä tuotannon työkalut Toolman by Premetec -tuotemerkillä.

Tarkkuustöitä tehdään, pieniä ja keskisuuria kappaleita koneistetaan.

Mazak Variaxis i-700 lisää kapasiteettia Premetecilla ja mahdollistaa tehokkaan automaation.

 ”Työstämme mm. karkaistut kovat materiaalit, rakenneteräkset, ruostumattomat teräkset, nuorrutusteräkset, alumiinit ja kuparimetallit sekä muovit ja komposiitit. Lisäksi hoidamme tarvittaessa viimeistelyn lämpökäsittelyllä ja kokoonpanot”, kertoo toimitusjohtaja Paavo Linna.
Peruskoneistuksen ohella Premetecin toimintoja ovat pikateräksen koneistus, mikroreikien poraus, suurnopeustyöstö, lankasahaus ja uppokipinätyöstö.

”Ne ovat haastavia töitä, joita ei aivan kaikki muut tee. Erikoistuminen kannattaa”, Linna sanoo.

Investoinnit mahdollistavat kasvun. Viime kädessä kasvu on mahdollinen vain niiden kautta”, toimitusjohtaja Paavo Linna kertoo.

Kasvua investoinnein

Premetec Oy on nuori, vuonna 2015 perustettu yritys, mutta perinteet kulkevat toki huomattavasti pitemmälle.

”Ostimme tuolloin 1990-luvulla käynnistyneen Metalliporaamo Martti Nykänen Oy:n ja vuonna 2017 tuotantotoimintansa jo 1980-luvulle ulottaneen Toolman Oy:n. Sen liiketoimintaa olemme jatkaneet Premetec Production -kokonaisuudessa ja Toolman-työkalut ovat yksi osa toimintojamme”, Linna tiivistää.

Liikevaihtoa noin 40 ammattilaisen työpanoksella toimiva Premetec tekee noin 4,25 miljoonan tasolla (2021), ja viime vuodet ovat olleet mukavan plusmerkkisiä. Yrityksen asiakkaita ovat prosessiteollisuus, sahateollisuus, terveyden teknologian valmistajat, ilmailu ja ajoneuvoteollisuus.

”Joka vuosi olemme vähitellen kasvaneet, sellaista kymmenen prosentin tasoa. Samalla olemme yrittäneet kehittää toimintojanne eteenpäin, mikä on tarkoittanut varsinkin investointeja kone- ja laitekantaan. Viime kädessä kasvu on mahdollinen vain niiden kautta, lisäsatsaukset teknologiaan ovat välttämättömiä”, Linna kertoo.

Premetec panostaa nykyaikaiseen tuotantokalustoon. Konekantana kuuluu myös mm. Mazakin Multiplex 200Y.

Tuotannonaikaista tietoa

Ajan linjauksia seuraten Premetecin investoinneissa korostuu automaation kautta haettu tehokkuus ja tuottavuus. Niin ikään digitalisaation etuja yritys on hyödyntänyt prosesseissaan toimintansa alusta saakka.

Ne tarjoavat reaaliaikaista tietoa tuotannon mittareihin niin omiin tarpeisiin kuin asiakkaidenkin suuntaan. Myös materiaalien alkuperä on aina jäljitettävissä.

”Hyödynnämme Digital Twin -ratkaisua, mikä tuo tehokkuutta, turvallisuutta ja läpinäkyvyyttä. Pystymme esimerkiksi tutkimaan prosesseja, koneita ja dokumentteja yhdestä paikasta ja voimme säätää tilausten ajankohtia ajasta ja paikasta riippumatta.

”Tuotannossa uudet ratkaisut mahdollistavat joustavan työskentelyn. Olemme olleet tyytyväisiä, että aloitimme näissä asioissa varhain. Korona-aikana näiden etänä tapahtuvien toimintojen edut ovat yhä vain korostuneet”, Linna kertoo.

Tehopaketti koneistukseen

Automaation etuja tehtaalla hyödynnetään jo nyt monessa kohdin ja suunta jatkuu.

Ohjaus koneella on uuden sukupolven Mazatrol SmoothAi. Ohjauksella Tero Naumanen.

”Kaikissa uusissa tuotantokoneissa, joihin tänä päivänä investoimme, tulee ilman muuta olla automatisointi- eli robottivalmius”, Linna kertoo.

Jälleen ison loikan eteenpäin tässä mielessä talo teki nyt alkuvuodesta, kun Premetecin tiloihin asennettiin yrityksen tuotannon tarpeisiin täsmävarustellun ja notkean automaatiojärjestelmäliitännän mahdollistava 5-akselinen Mazak Variaxis i-700.

”Haimme 5-akselikoneistuksemme uutta nykyaikaista ja kilpailukykyistä ratkaisua. Käytössämme on kolme muutakin 5-akselikonetta, mutta lisäkapasiteettia tarvitaan. Pisimmät työjonot ovat jatkuvasti olleet nimenomaan 5-akselikoneistuksessa.”

Uusi kone lisää Premetecin volyymia ja tehokkuutta sekä mahdollistaa samalla kehittyneen automaation. Jatkokehitystä ajatellen kone on varustettu mm. 120-paikkaisella työkalumakasiinilla sekä älykkäällä SmoothAi-jyrsinkaralla.

Työt käynnissä. Kappaleiden enimmäishalkaisija käsittelyyn on 850 mm ja -korkeus 500 mm.

Kehtopöytäisessä, jatkuvaan 5-akselityöstöön soveltuvassa koneessa kappaleiden enimmäishalkaisija käsittelyyn on 850 mm ja -korkeus 500 mm.  Ohjaus koneessa on uuden sukupolven Mazatrol, SmoothAi.

Kone vahvistaa samalla edelleen talon Mazak-konekantaa, useampia valmistajan yksikköjä Outokummussa on koneistustöissä ennestäänkin.

”Varaosa- ja huoltopuolen toimintojen luotettava toteutus näissä koneasioissa on ratkaiseva tekijä. Se ohjaa osaltaan merkkivalintoja”, Linna kertoo.

Uuden Variaxis i-700 yhteydessä tulee jatkossa Premetecillä toimimaan käsittelyrobotti. Suunnitelamat sen toteutuksen osalta ovat pitkällä.

”Ja uusia investointejahan tässä jo samalla taas mietitään. Kehitystyö ei pysähdy”, Paavo Linna toteaa.

Kari Harju

Premetec Production Oy

Toimipaikka: Outokumpu

Tuotanto: Metalli- ja muoviosat, osakokonaisuudet sekä tuotannon työkalut

Liikevaihto: 4,25 miljoonaa euroa (2021)

Uusi koneistuskeskus 5-akselinen Mazak Variaxis i-700, ohjaus Mazatrol, SmoothAi