Okun Koneistuspalvelu reagoi ripeästi asiakkaiden tarpeisiin – Yhteensä 2,6 miljoonan euron investoinnit laaduntuottokykyyn ja kapasiteetin kasvattamiseen

Kaksi uutta pitkäsorvausautomaattia, tarkkuussorvi portaalipanostajalla, kaksi tuotantosahaa, 5-akselinen koneistuskeskus sekä 5-akselinen monitoimisorvi. Siinä kiteytettynä Okun Koneistuspalvelun yhteensä 2,6 miljoonan euron investointipaketti. Reilun vuoden mittaisen investointiohjelman draiverina on Okun asiakastoimialojen vahva tuotekehitys.

”Nopeasti muuttuvassa maailmassa reagointikyvykkyys on yksi meidän valteistamme. On kyettävä uudistumaan, huolehtimaan kapasiteetin riittävyydestä, kilpailukyvystä ja laadusta. Laatu on asiakkaillemme kuten myös meille yksi tärkeimmistä strategisista kilpailutekijöistä”, kertoo Okun Koneistuspalvelun toimitusjohtaja Päivi Kettunen

Mazak INTEGREX-i-250 -monitoimisorvi on osa Okun Koneistuspalvelun mittavaa investointipakettia.

Investointien myötä automaation rooli vahvistuu sekä Sätöksentien että Joensuunkadun tuotantoyksiköissä. Investointiohjelman jälkeen Okulla on yli 60 työstökoneen konekanta. Investointipaketin ensimmäinen pitkäsorvausautomaatti jo tuotannossa, automaation rooli vahvistuu Okun molemmissa tuotantoyksiköissä, pääosa uudesta konekannasta on tuotannossa alkuvuodesta 2023.

INTEGREX-i-250:n työaluetta.

Mittava investointiputki

Okun Koneistuspalvelun strategia on suhdanteesta toiseen ollut vankkumaton; investointeja toteutetaan asiakaslähtöisesti, ei hetkellisten suhdannevaihtelujen mukaan. Edellinen, noin 1,7 miljoonan euron automatisointiprojekti ajoittui vuosille 2019–2020. Sitä edelsi noin 1,5 miljoonan euron työstökoneinvestointi jaksolla 2017–2018.

”Tiiviillä aikajaksolla toteutetut investoinnit ovat Okun kokoluokassa toki huomattavia. Ne ovat myös välttämättömiä. Lisäarvon tuottaminen asiakkaille ohjaa työtämme”, Päivi Kettunen toteaa.

Mazak VARIAXIS i-300 AWC-koneistuskeskuksen käyttöönotto tapahtuu ensi vuoden helmi-maaliskuussa. Oikealla pitkäsorvausautomaatti Nexturn SA-20B.

”Kirsikka kakun päällä”

Okun valmistamia tarkkuusosia käytetään muun muassa lentokoneissa, aseissa, röntgen- ja laboratoriolaitteissa, paperikoneissa, tarkkuustyökaluissa, satelliiteissa, kuidunvalmistuslaitteissa sekä elintarviketeollisuudessa. Asiakastoimialoja yhdistää tarkkuusvaade, eroavaisuuksiakin vaatimuksissa on.  

Erilaisuus avartaa osaamisnäkökulmia ja opettaa uutta teknologioista. Monipuolinen osaamispääoma sorvautuu asiakkaidemme eduksi, Kettunen kiteyttää synergiahyödyn.

Maailmanpolitiikan jännitteet vaikuttavat valtavan moniin asioihin raaka-aineista logistiikkaan ja energiaan, toimitusajoista huoltovarmuuteen. Vaikuttaakin siltä, että yrityksiä puhuttelevat nyt lähempänä toimivat yhteistyökumppanit. Meidän viestimme kumppanuuksia pohtiville on kirkas – avoimesti vain lähestymään Okua toimialasta riippumatta, kun tarkkuustyöstöstä tai hienomekaniikasta on kyse.

Pyörivillä työkaluilla, C- ja Y-akseleilla ja apukaralla varustettu QTE 100 MSY SG -sorvauskeskus matkasi Okulle Tampereen Konepaja-messujen kautta. Vasemmalta Jarmo Hassinen, Jouni Sorsa ja kättelemässä Jarmo Eklund Okun Koneistuspalvelulta sekä Teuvo Kauppinen Wihurilta.

Tuoreesta investointipaketista Kettunen nostaa esimerkiksi 5-akselisen Mazakin VARIAXIS i-300 AWC -koneistuskeskuksen, jota Okussa luonnehditaan kirsikaksi kakun päällä. 32-palettisen koneistuskeskuksen käyttöönotto tapahtuu ensi vuoden helmi–maaliskuussa.

Makrumin osastolla Konepajassa esillä ollut Takamaz XW-130 kuuluu jatkossa niin ikään Okun Koneistuspalvelun konekantaan.

”Mazakin koneistuskeskus on esimerkki pitkälle automatisoidusta huippukoneesta, joka tulee palvelemaan asiakkaitamme monilla toimialoilla”, kertoo Päivi Kettunen.

Okun Koneistuspalvelu Oy

Hienomekaniikan ja tarkkuustyöstön erikoiskoneistamo.

Okun valmistamia tarkkuusosia hyödynnetään kaivosten uumenista avaruuteen sekä kotimaassa että maailmalla.

Yhtiön tehtaat sijaitsevat Outokummussa Pohjois-Karjalassa.