Okun Hammaspyörä lisää kapasiteettiaan – Kookas investointikokonaisuus tuotannon automatisointiin

Okun Hammaspyörä kehittää valmistustaan Outokummussa. Yrityksen toteuttama mittava investointikokonaisuus automatisoi yrityksen tuotantoa ja luo tukevan pohjan yrityksen tulevien vuosien jatkokehitykselle.
Okun Hammaspyörän kehitys on viime vuosina ollut vahvaa. Samalla yritys on muokannut toimintansa perustoja uudelleen, ja yksi keskeinen nimittäjä siinä on ollut juuri kokonaisvaltainen automaatio. Matka on kuitenkin yhä kesken, toteaa toimitusjohtaja Jarno Surakka.
”Kun asioita uudistaa, pitää vision kantaa nykyhetkestä eteenpäin vuosien päähän. Meillä on varsin selkeä kuva, millainen tämä yritys ja sen tuotanto on kymmenen vuoden päästä. Sitä kohti tässä olemme matkalla”, toteaa Surakka.

Teknologiakonserni
Okun Hammaspyörä on Outokummussa toimiva sopimusvalmistaja, minkä tuotteita ovat puutavaranostimissa käytettävät pilarit, kääntöpesät sekä hammastangot. Yritys kuuluu outokumpulaisen New Steel Oy:n ympärille muodostettuun NS Groupiin yhdessä Joroisissa toimivan Jormet Oy:n kanssa.
Vuonna 1989 aloittanut alihankintayritys New Steel osti pilarintuotantoon erikoistuneen Okun Hammaspyörän vuonna 1996, muodostui konserni, joka täydentyi siitä paria vuotta myöhemmin työkalujen ja koneosien vähittäismyyntiin erikoistuneella Okun Koneosalla. Vuonna 2007 kokonaisuuteen liitettiin yrityskaupan myötä Jormet Oy. Tuolloin mukaan tulivat kookkaat teräsrakenteet.
NS Group-nimellä kokonaisuus on toiminut vuodesta 2005. Perheyritys konsernista tuli vuonna 2010, ja samassa yhteydessä toteutettiin myös sukupolvenvaihdos.
Konsernia johtaa ja Okun Hammaspyörän toimitusjohtaja on Jarno Surakka, hänen veljensä Juha Surakka on Jormetin toimitusjohtaja.

Metsäsektorin sopimusvalmistaja
Okun Hammaspyörä on metsäsektorin toimija, minkä toimintakenttää on koko Eurooppa.
Yritys toimii yhteistyössä Jormet Oy:n kanssa ja juuri tämä kokonaisvaltaisuus on yksi nykytoiminnan ydin. Yhteistyössä konsernin yritykset toimittavat sopimusvalmistuksena suoraan loppuasiakkaidensa kokoonpanolinjoille valmiita kokonaisuuksia.
”Yksi esimerkki on kuormaimien kääntölaitteiden komponenttivalmistus, siinä yritysten pilari-, hammastanko- ja kääntöpesävalmistus täydentävät toisiaan”, kertoo Jarno Surakka.
Sukupolvenvaihdoksen jälkeen viime vuosikymmenellä konsernin toimintaa on muokattu nykyaikaiseen muottiin reippain ottein. Kun aikoinaan konserni työllisti henkilökuntaa toiminnoissaan lähes 180 henkilöä, muutoksen myötä nykyisin työntekijöitä on noin 90.
Samaan aikaan tuotantoteknologiaa on muokattu tämän päivän vaateisiin soveltuvaksi koskien kaikkia talon yksiköitä.
”Kenttä on erittäin kilpailtu ja vaatii tuotantoteknologialta paljon. Kun muissa kustannuksissa on Suomessa vaikea kilpailla, on meidän täällä toimijoiden haettava kilpailukyky huipputeknologiasta ja erikoistumista. Se on elinehto, sanoo Jarno Surakka.

Kookas investointikokonaisuus
Okun Hammaspyörän tuotannossa ovat automaatiosovellutukset olleet mukana eri muodoissaan jo kauan, mutta uuden tason teknologia on saavuttanut uuden investointikokonaisuuden myötä.
Yritys investoi mittavassa tuotannon uudistuskokonaisuudessa vaakakaraiseen Mazak-koneistuskeskusteknologiaan, palettiautomaatioon sekä investoinnin edellytyksenä myös tilojen uudistamiseen. Uusi vaakakarainen Mazak HCN-8800-koneistuskeskus Palletech-automaatiolla varustettuna sijoittuu New Steelin käytössä aiemmin olleisiin tiloihin Outokummussa. Koneistuskeskus saapui yrityksen käyttöön aiemmin viime vuonna, ja kokonaisuus täydentyi Palletechilla viime syksynä. Projektissa tuki osaltaan myös Ely-keskus.
Mazakin HCN-sarjassa on vaakakaraisia keskuksia eri kokoluokkiin, 8800-mallissa palettikoko on 800 x 800 mm, työkappaleen suurin korkeus käsittelyyn on 1 450 mm. 50-kartioisen koneen akseliliikkeet (X/Y/Z) ovat 1 400/1 200/1 325 mm.
Koneet on muokattu helppoon automatisointiin soveltuviksi esimerkiksi FMS- tai Palletech-palettijärjestelmin. Standardimoduuleista koostuva yksikerroksinen Palletech joustavalla palettipaikkojen määrällä mahdollistaa sujuvan automaation, paikkoja on enimmillään saatavilla jopa 240 kpl.
Tarkkuus ja nopeus
Okun Hammaspyörälle keskeiset syyt kokonaisuuden hankintaan olivat tarkkuus ja tuotantonopeus, nuo tämän päivän tuotannon tutut määreet.

”Automaatio on ensinnäkin tarkkuudelle suuri asia. Kun aiemman 6–7 työvaiheen, usean irrotuksen ja kiinnityksen jälkeen päästään asiat tekemään yhdellä koneella ja yhdellä kiinnityksellä, on selvää, että geometrinen tarkkuus on aivan eri tasolla. Samaan aikaan inhimilliselle puolella automaatio lisää työn motivaatiota, kun toistuva työ vähenee. Ja kaiken myötä tuotannon nopeus ja tuottavuus kasvavat.”
Tarkkuus tuotteiden koneistuksessa vaatii koneen ominaisuuksien lisäksi tehokkaat kiinnitysratkaisut, ja niihin Outokummussa on satsattu erityisesti.
”Kiinnitys vaati panostuksensa, ja oli haastavampi asia kuin ennakolta kuvittelimmekaan. Onnistuimme kuitenkin toteutuksessa, ja tuotanto on käynnissä.”
Koska kehitys ei tunnetusti pysähdy, on optio jatkosta Okulla olemassa. Sen mm. miehittämättömään työstöön soveltuva Palletech-teknologia hyvin mahdollistaa.

”Valmistamme hammastankoja 250 kappaleen viikkotasolla ja tuotanto tapahtuu osin vielä aiemmalla hammastustekniikalla. Ajatuksemme on, että valmistus siirtyy yhä enemmän tehtäväksi tässä uudessa automaatiokokonaisuudessa. Tuotantokoneita on jatkossa useita, ja se toimii ajan digitaalisten mahdollisuuksien mukaan kokonaisuutena”, sanoo Jarno Surakka.
Jatkossa Okun Hammaspyörän tavoitteena on kasvun vahvistaminen, ja sen uudet tuotannon muutokset ja tuotannon automaation kehittäminen toki hyvin mahdollistavat. Yritys palvelee konevalmistusta niin kotimaassa kuin ulkomaillakin, ja jatkossa mm. juuri vientisuuntausta on tarkoitus vahvistaa edelleen. Ruotsissa ovat tällä hetkellä suurimmat viennin asiakkaat. Jatkossa tähtäämme Keski-Eurooppaan, toteaa toimitusjohtaja Jarno Surakka.
Okun Hammaspyörä Oy: Outokummussa toimiva Puutavaranostimien kääntölaitekomponenttien valmistaja. Vuonna 1978 perustettu yritys kuuluu New Steel Oy:n ympärille muodostettuun NS Groupiin yhdessä Okun Koneosan ja Joroisissa toimivan Jormet Oy:n kanssa. Okun Hammaspyörän liikevaihto oli 9,5 miljoonaa euroa (2019).
Kari Harju