300-kiloinen metallista tulostettu paineastia on Euroopan jättiläinen

Andritz Savonlinna Works Oy:n ja FAME-ekosysteemin yhteistyössä toteuttama paineastia on Suomen suurin metalli-3D-tuloste. Todennäköisesti se on myös suurin Euroopassa 3D-tulostettu paineastia.

Paineastian mitat ovat metalli-3D-tulosteelle harvinaisen komeat. Noin 300-kiloisen astian halkaisija on 900 mm ja korkeus 1600 mm. Se valmistettiin haponkestävästä ruostumattomasta teräksestä (316L) Andritz Savonlinna Works Oy:n 3D-tulostuslaitteistolla, jonka toimintaperiaatteena on suorakerrostus energianlähteenä valokaari (DED-Arc). Puhekielessä menetelmä tunnetaan WAAM-lyhenteellä (Wire Arc Additive Manufacturing).

Paineastia on suurin Suomessa valmistettu metalli-3D-tuloste ja todennäköisesti myös Pohjoismaiden suurin. Se pärjää laajemmassakin kansainvälisessä vertailussa.

”Julkisten tietojen mukaan Euroopassa on tulostettu yksi titaaninen metrinen paineastia. Mitoiltaan tämä on suurempi. Muualta maailmalta löytyy muutamia esimerkkejä vastaavan kokoisista tai suuremmista tulostetuista paineastioista”, kertoo lisäävän valmistuksen päällikkö Santeri Varis, Andritz Savonlinna Works Oy:stä.

Savonlinnan metallijätti oli mukana lisäävän valmistuksen vuoden päätapahtumassa Formnext-messuilla Frankfurtissa. Sieltä paineastia palasi näytille Konepajamessuille Tampereelle.

Testitulokset auttavat jatkokehityksessä

”Halusimme ensisijaisesti 3D-tulostaa metallista jotakin normaalista poikkeavaa herätelläksemme kotimaan valmistavaa teollisuutta. Päädyimme yritystemme kanssa tämän kokoluokan paineastiaan sekä sen testauttamiseen, koska painelaitteiden korkeiden laatuvaatimusten lisäksi kappale hälventää myös mahdollista mielikuvaa metallien 3D-tulostamisen soveltumisesta vain pieniin ja monimutkaisiin kappaleisiin. Näin suuri paineastia on 3D-tulostusalalla kansainvälisestikin poikkeuksellinen, joten se tulee samaan osakseen paljon huomiota”, ekosysteemijohtaja Markus Korpela DIMECC Oy:stä sanoo.

Andritz Savonlinna Works Oy:n tehtaalla menetelmää on käytetty muutama vuosi. Paineastiasta kerätään tietoa jatkokehitystä varten. Valmistuksen jälkeen kolmas taho teki paineastialle rikkomattoman ainekoetuksen (NDT) tunkeumanesteellä, ja myöhemmin sille tullaan toteuttamaan vielä itse painekoe LUT-yliopistossa. Painekoejärjestelyt ovat vielä kesken, mutta tuloksia odotetaan saatavaksi alkuvuodesta.

FAME-ekosysteemissä ovat mukana keskeisimmät 3D-tulostusyritykset sekä yrityksiä, jotka jo hyödyntävät omassa liiketoiminnassaan 3D-tulostusta, tai ovat päättäneet aloittaa sen.

Ekosysteemi perustettiin vuonna 2020 ja se on parissa vuodessa laajentunut lähes 40 yritykseen. FAME-ekosysteemiä johtaa Suomen valmistavan teollisuuden innovaatioalusta DIMECC Oy.