Ohjelmointikoulutus ELY:n TäsmäKoulutusprojektina

Jukka Honkanen on Dr. Johannes Heidenhain GmbH:n sertifioima ohjelmistokouluttaja, joka toimii yhteistyössä mm. ELY-keskuksen kanssa projekteissa, joissa yrityksellä on tarvetta kehittää henkilöstön osaamista tai osaamistarpeet tai vaatimustasot ovat muuttuneet. Koneinvestoinneissa työntekijä usein tarvitsee ammatillisia lisävalmiuksia ja tukea muutosprosessissa. Räätälöidyllä TäsmäKoulutuksella kehitetään ja laajennetaan ammattitaitoa ja työn hallintaan tarvittavaa uutta osaamista. Koulutusjaksot voidaan yhdistää laajempaan kehittämisohjelmaan tai yksittäisen tuotantokoneen käyttöönottoon.

Heidenhain-ohjelmointikoulutus

Lännen Tractors uudisti konekantaansa ja sen myötä oli ajankohtaista myös henkilökunnan koulutus. TOS WHN 130 MC -avarruskone Heidenhain TNC 640 -ohjauksella korvasi jo vuodesta -88 palvelleen vanhan Toshiba-koneen. Koneistajat olivat ennen toimineet Fanuc-ohjelmointikielellä ja siirtyminen täysin eri logiikalla toimivaan Heidenhainiin edellytti ammattitaidon kehittämistä ja uuden oppimista.

Pasi Seppä, Lännen Tractors Oy (vas) ja oikealla Jukka Honkanen, Edufix Oy.

Edufixin Jukka Honkasen kahden viikon lähikoulutuksessa keskityttiin koneen käyttöön, uuteen teknologiaan ja ohjelmointiin. Työstökappaleena käytettiin traktorin keskirunkoa, johon oli tasopintoja ja koneistettava reiät oikeisiin paikkoihin oikean kokoisina.

Koneistaja 24 vuoden jälkeen uutta oppimassa

Koneistajan työ on mielenkiintoista, kohtuullisen hyvin palkattua ja osaavalle on aina töitä.

24 vuotta alalla olleelle koneistajalle uuden TOS-avarruskoneen hallinta ja ohjelmointi oli uutta asiaa.

”Jukka opettaa nopeasti ja hyvin mutta aina ei ehdi oppia sisäistämään. Pelkäsin, että montako tuntia menee, ennen kuin Jukalta hermo menee mutta ei mennyt, siitä iso plussa”, kertoo 24 vuotta koneistajana toiminut oppilas.

”Kahden viikon jälkeen pitäisi osata itse tehdä, ajatus hieman kauhistuttaa. Meillä on vuorovaikutteinen työyhteisö ja kavereilta tulee tiukkaa palautetta, jos koneistuksessa on virheitä. Onneksi Jukan helpdesk on nopeasti puhelimen päässä ja syksyllä on toinen kahden viikon koulutusjakso”, koneistaja jatkaa.

Uuden TOS WHN 130 MC avarruskoneen käyttö edellytti koneistajilta uutta osaamista ja ammattitaitoa.

Käyttökouluttaja pitkällä kokemuksella

Jukka Honkasella on vuosien kokemus sekä tuetusta että suorasta koulutuksessa. Konsultointi ja koulutus ratkaisee tuotannollisia ongelmia ja räätälöidyt konekohtaiset ohjelmoinnit lisäävät työstötehoa. Projekti alkaa asiakkaan koulutusesityksestä, jonka Jukka toimittaa ELY:lle oman työvoimakoulutustarjouksensa ja koulutussuunnitelmansa mukana. Jukka on kouluttanut useilla erikokoisilla konepajoilla ja metallialan yrityksillä ympäri Suomen. Koulutusjaksojen kesto vaihtelee esim. 2 x 5 pv, 4 x 4 pv asiakkaan tarpeen mukaan.

Täsmäkoulutuksessa Jukka Honkanen opettaa koneistajille koneen peruskäyttöä ja toimintaa vikatilanteissa.

”Koulutuksen toteutumisen edellytyksenä on min. 10 pv. Kaikki koulutukset on tehty asiakkaan tarpeisiin, asiakkaan koneilla ja kappaleilla. Tämä on ehdottomasti paras tapa. Näin oppilaat saavat parhaan mahdollisen opin ja jopa valmiit ohjelmat tietyille kappaleille”, kertoo kouluttaja Jukka Honkanen kokemuksistaan.

”Koulutuksen yhteydessä usein ”tuunaan” koneen parempaan iskuun, eli puhutaan suoraan työstökoneen optimoinnista. Jos koulutuksia tehdään luokassa opettamalla, on sen anti hyvin ohut verrattuna suoraan koneilla tehtäviin koulutuksiin”, Honkanen jatkaa.

Aarporan käyttö ja ohjelmointikoulutus

Koulutukselle on paljon kysyntää ja siksi Jukka suunnittelee järjestävänsä pienryhmäkoulutusta käyttäen hyväksi Heidenhain-ohjelmointiasemia. Tulossa on mm. aarporan käyttö ja ohjelmointikoulutus sekä Heidenhain TNC640 koulutus “STEP1”. Koulutuksesta on hyötyä sekä kokeneille että aloitteleville Heidenhain-ohjelmoijille ja siinä keskitytään aarporalla tehtävien kappaleiden ohjelmointiin, kappaleiden kääntöön, nollapisteiden hallintaan yms.