Kasvuyrityksen suuntana kansainväliset markkinat

Seinäjoelta ponnistava teknologiayritys Vaski panostaa tuotekehitykseen sekä asiakasräätälöintiin ja suuntaa Suomen lisäksi vahvasti mm. Euroopan markkinoille. Yritys esitteli nykymenoaan ja tuotepalettiaan Open House- tapahtumassa helmikuussa.

Vaski on juuriltaan vuonna 2015 Lahtisen Kone Oy:n aloittama yritys, joka ennen tunnettiin virallisella nimellään Rodstein Oy.

Tuotteita olivat kokoojakiskojen lävistys- ja taivutusratkaisut, ja lisäksi tänä päivänä tehdään muutakin, keskeinen avaus tässä mielessä oli sveitsiläisen HWJ:n osto vuoden 2020 alussa.

Sen myötä yrityksen toimintaan tuli mukaan kelalinjojen tuotanto, yksi yrityksen nykyisistä iskukärjistä markkinoilla. Samoihin aikoihin vaihtui myös yrityksen nimi. Vaski lanseerattiin vuonna 2021 alussa.

Viimeistelykoneet lattamateriaalien ja tankojen päiden viimeistelyyn ovat yksi Vaskin tuotteista.

Nimi painottaa yrityksen suomalaisia juuria.

”Vaski on vanha suomalainen nimi kuparille ja joka siten soveltuu hyvin meidän tekemisiimme”, kertoo Michael Mansour, yritystä vuodesta 2020 luotsannut omistaja ja toimitusjohtaja.

Lontoosta kotoisin oleva Mansour on toimi takavuosina mm. Finn-Powerin toiminnassa. Viime vuosikymmenellä hän investoi vauhtiaan kiihdyttäneen nuoren yrityksen toimintaan, ja nimitettiin muutamaa vuotta myöhemmin toimitusjohtajaksi.

Nopean kasvun yritys  

Vaskin toimintaan on alusta lähtien kuulunut ripeä kasvu.

Muutaman vuoden takainen puolen miljoonan liikevaihto kasvoi vuonna 2021 jo kahteen miljoonaan euroon, nyt mennään neljän miljoonan euron tasolla.

Vaski on vuodesta 2020 saanut tunnustusta nopeimmin kasvavana teollisena yrityksenä Suomessa.

”Samoissa tunnelmissa menemme edelleen, tavoitteenamme on liikevaihdon tuplaaminen lähivuosina. Näemme kymmenen miljoonan euron tason jatkossa realistisena”, Mansour sanoo.

Kasvu jatkuu, suunta on vahvasti maailmalle, kertoo Vaskin toimitusjohtaja Michael Mansour. Mm. uusiutunut VaskiPunch-lävistysratkaisu oli esittelyssä Open House-tapahtumassa.

Yrityksen suunta on alusta saakka ollut kotimaan lisäksi mm. Pohjoismaisilla markkinoilla. Parhaillaan yritys suuntaa yhä laajemmin Eurooppaan, mm. Saksan kivikoville konemarkkinoille.

”Myös Englanti ja Yhdysvallat ovat mielenkiintoisia suuntia. Niihin olemme koneita jo toimitytaneetkin”, Mansour sanoo.

Yritys työllistää 26 ammattilaista, ja heistä monet työskentelevät tuotekehityksen parissa. Vahvasti niin uusien tuotteiden lanseeraukseen kuin asiakaskohtaiseen tuoteräätälöintiinkin perustavan yrityksen vuosittaisesta liikevaihdosta menee Mansourin mukaan 17 prosenttia tuotekehitykseen.

Kehittyvää tuotetarjontaa

Vaskin tuotepalettiin kuuluu mm. asiakasräätälöitävä täyssähköinen lattamateriaalien lävistyskonesarja, mikä on markkinoilla kolmena tehoversiona.

Monipuoliset työkalujärjestelmät edistävät tehokasta tuotantoa, lattaleveydet ovat 15-260 mm, vahvuudet kolmesta 20 mm:iin.

Taivutukseen tehdään niin ikään täyssähköservoratkaisuja, koneissa työkalunvaihto on automaattinen varsin ainutlaatuisena piirteenä markkinoilla. Lisäksi tehdään kompakteja ja haluttaessa myös helposti automatisoitavia viimeistelykoneita lattaraudan ja pyöreiden tankojen päiden käsittelyyn.

Perinteiseen tuotantoon kuuluu myös koneita generaattorikelojen valmistukseen ja uudempana segmenttinä tosiaan keloilta tapahtuvan ohutlevymateriaalien käsittelyyn, eli oikaisuun ja katkaisuun yksikela- kuin monikelaratkaisuinakin, ja myös laajoihin automaatiolinjoihin soveltuvina asiakaskohtaisina sovellutuksina.

”Monikelaratkaisujen etu ovat kelojen nopeat vaihtoajat ja varustelumahdollisuudet”, Mansour sanoo.  Koneisiinsa Vaski toimittaa myös materiaalinkäsittely- ja automaatioratkaisut. Yritys tekee myös muita erikoiskoneita tilauksesta.

Yleisnäkymä Seinäjoen tuotantotiloihin, oikealla Open Housessa mukana ollut kelamateriaalien käsittelylinja.

Uudet tilat suunnitelmissa

Vaskin ohjelmaan ovat vuosittain kuuluneet Open House-tapahtumat.

Vuoden 2023 tapahtuma pidettiin nyt helmikuussa, ja esillä oli tietopuolisen annin lisäksi talon konetarjontaa, kuten lattamateriaalien lävistysratkaisu uusin teknologiapäivityksin, päidenviimeistelykone sekä kookas kelamateriaalin käsittelylinja, tällä kertaa Prima Powerin väreissä. Päivä järjestettiin koordinaatiossa Prima Powerin Teknologiapäivien kanssa.

Kahden päivän mittaisessa tapahtumassa esiteltiin talon omien tuotteiden lisäksi Cajon ja Samesorin tuotteita ja toimintaa.

Vaski on vahva kasvuyritys ja tilat ovat käymässä Seinäjoella vähitellen pieniksi. Uusien toimitilojen rakennuttaminen onkin suunnitelmissa lähivuosina, kertoi Michael Mansour tapahtumassa.

Kari Harju