Stryni vastaa kysynnän kasvuun

Konepaja Stryni Oy on satsannut parin viime vuoden aikana reippaasti toimintojensa kehittämiseen, tiloihin sekä uuteen koneistusteknologiaan. Sorvauskapasiteetin osalta Merikarvian Tuorilassa toimivan yrityksen mahdollisuuksia vahvistaa ja automaatioastetta nostaa kaksikarainen ja -revolverinen Nakamura-Tome WT-300 -sorvauskeskus kahden aiemman samanmerkkisen rinnalla.
Stryni on pitkänlinjan perheyritys. Yritys perustettiin Tuorilassa vuonna 1984. Nyt mennään toisessa sukupolvessa.
”Isäni perusti yrityksen, toiminta alkoi pienessä kaarihallissa tuossa vieressä. Sen jälkeen olemme saaneet näitä alan töitä tehdä, ja monta kertaa ovatkin tilatkin laajentuneet. Ensi vuonna tulee 40 vuotta täyteen”, tiivistää yrityksen kaaren Strynin hallituksen puheenjohtaja Jaakko Luoma.

Kehityksen rintamilla
Stryni palvelee metallin toimijoita niin Satakunnan alueella kuin laajemmallakin. Yritys valmistaa osia ja komponentteja konepajateollisuuteen ja edelleen esimerkiksi kansainvälisesti toimiville koneenrakentajille.
Asiakasmateriaaleista tehtävistä tuotteista tulee liikevaihdosta kaksi kolmasosaa. Laatu ja tehokas asiakaspalvelu ovat toiminnan keskeisiä kiintopisteitä.

Yrityksen johdon osalta tehtiin parisen sitten muutoksia, kun satakuntalaisesta metallin yritysmaailmasta aiemmastakin tuttu mies Vesa Koski siirtyi taloon aluksi tuotannon kehitystehtäviin ja vuosi sitten eläkkeelle jääneen Juha Piispasen sijaan yrityksen toimitusjohtajaksi.
Jaakko Luoma antaa panoksensa yritykselle koneistusammattilaisena, hallituksen puheenjohtajana sekä rakentajanakin. Luoma on monitaitoinen mies, pitkälle hänen kättentöitään on myös Strynin tuorein tilalaajennus. Mm. pelti- ja sähkötyöt tuli tehtyä itse.
Strynin toimintoja ja organisaatiota on skarpattu viime ajat yhteisymmärryksessä.
”Olemme pyrkineet selkiyttämään varsinkin työnjakoon ja vastuisiin liittyviä asioita yleisemminkin. Nyt meillä toimii mm. erillinen laatupäällikkö, Antti Lähteenmäki. Se on ollut hyväksi ratkaisu.”
Investointeja kilpailukykyyn
Stryni työllistää hallin puolella kaksitoista henkilöä ja tuotantoa tehdään liikevaihdollisesti kahden ja puolen miljoonan euron tasolla, tälle vuodelle tavoitellaan 2,8 miljoonan tasoa. Kriisiajat eivät ole töiden tahtiin juurikaan vaikuttaneet, ainakaan haitallisesti.
”Kysyntä on pysynyt hyvällä tasolla ja liikevaihto hiljalleen kasvanut. Varsinkin sorvauksen kapasiteettimme on täydessä käytössä. Korkeilla kuormituksilla mennään”, Koski sanoo.
Strynin konekantaan kuuluu runsaasti sorvaus- ja jyrsintäkalustoa, tänä päivänä myös robotisoituna, ja mm. FMS-linja on pitkään ollut mukana osaltaan talon toimintoja automatisoimassa.

Viime vuosien hyvä kehitys on mahdollistanut uudet merkittävät satsaukset konekantaan. Jyrsinnän alueen panostuksista kertoo uuteen tilalaajennukseen sijoittuva koneistuskeskus palettijärjestelmällä. Kokoluokassa konekannan toista päätä edustaa 3D-tulostin, jota laatupäällikkö Antti Lähteenmäki on erikoistunut käyttämään.
Tuorein teknologiasatsaus talossa liittyy kuitenkin sorvaukseen.
Strynille asennettiin uusi Nakamura-Tomen WT-300 -sorvauskeskus, mikä täydentää talon konekantaa kahden aiemman saman merkkisen sorvauskeskuksen rinnalla.
”Lisäkapasiteettia sorvauspuolelle tarvittiin. Modernin teknologian mahdollisuudet olivat samalla tervetulleita”, kiteyttää Koski.

Ratkaisu vaativaan koneistukseen
WT-300 vahvistaa Strynin kapasiteettia pienistä halkaisijaltaan 10 mm:n kappaleista aina keskikokoisiin saakka. Sorvaushalkaisija koneessa on max. 270 mm ja -pituus 780 mm.
Strynillä kookkaimmat kappaleet ovat halkaisijaltaan 220 mm, ne pystytään vielä panostamaan portaalipanostajalla automaattisesti.
Tankokapasiteettia on 65 mm, ja varustukseen kuuluvat kaksi karaa, Y-akseli sekä kaksi 24-paikkaista revolveria, jolloin koneella voidaan simultaanikoneistaa kahdella terällä.
Koneen yhteydessä toimivat sekä tankomakasiini että portaalipanostaja osaltaan laajan kappale- ja kokovariaation mahdollistaen, ohjaus on NT smartX.

”Investointi vastaa kysynnän kasvuun ja samalla saamme nostettua jälleen tuotannon automaatioastetta ja sitä myöten nopeutta ja kilpailukykyä jälleen muutaman ison piirun verran eteenpäin”, Koski sanoo.
Uusi kone asennettiin huhtikuulla ja työt ovat alkaneet AS-200 L-mallien vierellä.
”Aiemmat NT:t ovat täyttäneet tehtävänsä hyvin, joten kynnys valmistajan teknologian luottamiseen jatkossakin oli matala. Lisäksi Lindbergin huollosta on vuosien varrelta hyviä kokemuksia, ja se oli iso kannustus.”
”Asiaa auttoi vielä sujuva rahoitusratkaisu, minkä myötä kone saatiin sijoittumaan nykyiseen investointikokonaisuuteemme”, Jaakko Luoma sanoo.
Koneisiin ja uusiin tiloihin yritys on satsannut parina viime vuonna yhteensä noin kaksi miljoonaa euroa, ja investoinnit jatkuvat tulevaisuudessa, automaation lisääminen on ohjenuorana jatkossakin.
”Investointeja tarvitaan, ne ovat kilpailukyvylle aivan välttämättömiä. Uusimme ja kehitämme konekantaa vähitellen”, sanoo Jaakko Luoma.
Myös kestävään kehitykseen Merikarviallakin satsataan. Aurinkopaneelit asennetaan pajan katolle ihan pian.
Konepaja Stryni Oy
Metalliteollisuuden alihankinta
Tuorila, Merikarvia
Nakamura-Tome WT-300
Sorvauskeskus
Kaksi karaa, kaksi revolveria, Y-akseli
Kari Harju