Ohutlevypäivät Oulussa

Teknologiateollisuus ry:n Ohutlevytuotteet-toimialaryhmä järjestää vuosittain Ohutlevypäivät. Tänä vuonna ajankohtaistapahtuma pidettiin huhtikuulla Oulussa.

Päivien tarkoituksena on esitellä ohutlevytuotteiden käyttökohteita, valmistusmenetelmiä ja näihin liittyviä ajankohtaisia asioita sekä tulevaisuuden näkymiä. Päivien ohjelma sisältää myös yritysvierailuja.
Päivät on suunnattu ohutlevytuotteiden suunnittelusta, valmistuksesta ja käytöstä sekä opetustoimesta vastaaville henkilöille sekä muille ohutlevytuotteita käyttävien loppuvalmistajien ja alihankintateollisuuden ammattilaisille.
Tilaisuudessa on mahdollisuus tutustua ohutlevyalalla toimivien yritysten ja oppilaitosten edustajiin, solmia uusia sekä vahvistaa vanhoja kontakteja asiakkaiden, toimittajien ja yhteistyökumppaneiden kesken.

Teknologiateollisuuden Petteri Rautaporras analysoi laajemmin teknologiateollisuuden tilannetta ja näkymiä

Tasaantuvaa suhdannepuolella

Tänä vuonna tapahtuma pidettiin Oulun Ammattikorkeakoululla ja kokonaisuuteen kuului monipuolista esitysantia sekä vierailuja yrityksiin osallistujien mielenkiinnon mukaan.

Oulun AMK:lle sijoittuneen tapahtuman isäntänä toimi, tapahtuman avasi TKI-päällikkö Rauno Toppila ja Oulun AMK:n toimintaa TKI-päällikkö Ville Isoherranen Ville, yksikönjohtaja, Tekniikka ja luonnonvara-ala, yhteiset.

Reetta Luomanpää kertoi ajankohtaiskuulumisia alan suhdannekyselyn pohjalta. Ajankohtaisesityksessään Teknologiateollisuuden Petteri Rautaporras analysoi laajemmin teknologiateollisuuden tilannetta ja näkymiä.

Suhdannetilanne edelleen hieman heikentynyt, mutta tilanne on kuitenkin tasaantumassa ja viime aikoina odotukset ovat nyt hieman kohentuneet.

”Yskähdys taloudessa on toistaiseksi jäänyt pelättyä pienenemmäksi ja viime talvi meni taloudessa paremmin kuin ennakkoon pelättiin”, totesi Rautaporras.

Muokkauslujasta ruostumattomasta teräksestä toteutetun ralliauton prototyypin rungon suunnittelusta ja valmistusprojektista kertoi kuulijoille projektipäällikkö Terho Iso-Junno, Oulun yliopisto

Jatkolle haasteita silti on, mm Saksan talouden tila Euroopassa ja kuluttajien alhainen luottamus talouteensa, mutta liikaan synkkyyteen ei pitkällä tähtäimellä kuitenkaan ole aihetta.

”Monet trendit tukevat sitä, että suomalainen teknologiateollisuus pärjää jatkossa. Niitä trendejä ovat mm. vihreän siirtymä, energiakehitys, Naton mukanaan tuomat uudet mahdollisuudet sekä kansainvälisen epävarmuuden aiheuttama kehitys, jonka myötä työtä palaa takaisin Suomeen. Se on myönteinen seikka kotimaan teollisuudelle”, totesi Rautaporras.

Monipuolista esitelmäantia

Muuta ensimmäisen päivän antia olivat ympäristönvaikutusten huomioiminen tuotannonohjauksessa, mistä kertoi professori Jari Larkiola, Oulun yliopistosta.

Finnish Advanced Manufacturing Network (FAMN) toiminnasta kertoivat Disruptive Renewal Officer Antti Karjaluoto ja Senior Ecosystem Lead Kari Muranen, DIMECC Oy:stä.

DIMECC on yhteistyöalustayhtiö, joka edistää ja tukee yrityksiä digitaalisessa muutoksessa.

FAMN on yksi yhteistyöverkostoista.
Yksi kiintoisa ensimmäisessä päivässä oli myös esitys EAKR-rahoitteisen ULTRA-projektin yhteydessä ideoidusta ralliauton prototyypin rungon suunnittelusta ja valmistuksesta, mikä toteutettiin muokkauslujasta ruostumattomasta teräksestä. Projektista kertoi kuulijoille projektipäällikkö Terho Iso-Junno, Oulun yliopisto – Tulevaisuuden tuotantoteknologiat (FMT).

Toisen päivän ohjelmaan kuuluivat alustukset teemasta Hankkeiden yritysyhteistyö ja hitsausrobotit (DI, Projektipäällikkö Vesa Rahkolin, OAMK), Outokummun Green Circle (vastuullisuusjohtaja, BL Stainless Europe Petri Mure, Outokumpu Stainless Oy), OEE tuotannon tehokkuuden mittaamisessa (Director, Customer Relations Mikko Tervala, Pinja Oy) sekä Kasvutarina-teeman alla pidetty Probot Oy:n ja Cajo Technologies Oy:n Matti Tikanmäen ja Janne Mäkelän yhteispuheenvuoro.

Plootu kamiinakampanjalle

Tilaisuudessa jaettiin myös toimialaryhmän hallituksen Plootu-huomionosoitus, sen sai keväällä mittavaksi kasvaneen ja myös mediassa kovasti huomiot saaneen Ukrainaan menneiden kamiinoiden valmistuskampanjan aloittanut LUT. Palkinnon jakoi toimialaryhmän hallituksen varapuheenjohtaja Elina Kuusisto, Arubis Finland Oy.

Alkuaan tavoitteena ali tehdä 105 kamiinaa talvisodan päivien ja Suomen itsenäisyyden 105-vuotisjuhlan kunniaksi, mutta lopulta kamiinoita valmistettiin eri puolilla Suomea yli 5000 kappaletta, ja kamiinoita meni Ukrainan lisäksi myös Turkin maanjäristysalueelle, tiivisti vastauspuheenvuorossaan professori Juha Varis.

Tilaisuuden yhteydessä ja tutustumista alan toimijoiden näyttelyn tarjontaan ja Oulun AMK/YO laboratorioiden toimintaan.

Ohutlevypäivien yritysvierailujen kohteet olivat Nestor Cables Oy, Meka Pro Oy, Cajo Technologies sekä Nordic Tank Oy. Ohutlevypäivien aikana pidettiin myös toimialaryhmän vuosikokous.

Seuraava eli ensi vuoden 2024 Ohutlevypäivät -kokonaisuus on suunnitelmissa Seinäjoelle.

Kari Harju