Uusi kuitulaserteknologia lisää leikkauskapasiteettia HT-Laserin Tampereen yksikössä

HT Laser investoi kuitulaserteknologiaan Tampereen yksikössään. Alkuvuodesta yksikössä asennettiin käyttöön uutta Mazakin kuitulaserteknologiaa, Optiplex Fiber 3015 III. Suomessa ensimmäinen kaltaisensa kone lisää yksikön leikkauskapasiteettia ja vahvistaa mahdollisuuksia kokonaisvaltaiseen asiakaspalveluun, kertoo tehtaanjohtaja Janne Tuominen.

Mazak Optiplex Fiber 3015 III-kuitulaser otettiin käyttöön alkuvuodesta HT Laserin Tampereen yksikössä.

HT Laser on tuttu moniottelija leikkauspalveluissa ja konepajatuotannossa.

Useilla paikkakunnilla Suomessa ja myös ulkomaillakin toimiva yritys rakentaa kokonaisvaltaista palvelua läheltä. Tuotantoyksikköjä on nyt kaikkiaan kahdeksan, päätoimipaikka sijaitsee Keuruulla.

Yksi HT-Laserin toimipisteistä on Tampereella, ja käytössä ovat 3 600 neliömetrin tuotantotilat Hankkion teollisuusalueella Kaukajärvellä. Yksikkö on perustettu vuonna 2001.

Muutaman viime vuoden aikana yksikkö on kasvanut parinkymmenen henkilön kokonaisuudesta henkilöstömäärältään yli kaksinkertaiseksi eli nyt noin 45 henkilön toimipisteeksi.

Samalla siitä on kasvanut täyden palvelun konepaja.  HT Laser Tampereella leikataan, särmätään, koneistetaan, hitsataan ja kokoonpannaan asennus­valmiita kokoonpanoja ja komponentteja. Tampereen yksikkö jalostaa tuotteet pitkälle itse ja palvelee samalla lähialueen yrityksien tarpeita. Tästä johtuen sarjat ovat hyvin pieniä ja materiaali vaihtuu tiheään.

”Tampereen seudulla on runsaasti alan toimintaa ja olemme pystyneet vahvistamaan kumppanuuksiamme alueella. Täyden palveluntoiminta yhdestä pisteestä on toiminnassamme keskeistä”, kertoo tehtaanjohtaja Janne Tuominen.

”Eri toimipisteiden välillä teemme tietenkin yhteistyötä, mutta mahdollisimman monet työt pyrimme tekemään täällä itse. Mitä vähemmän tuotteita joudutaan tuotannon aikana kuljettamaan paikasta toiseen, sen parempi. Se säästä isosti aikaa”, kertoo tehtaanjohtaja Janne Tuominen.

Kaksitasoinen sovellus. Yksikköjen sijoittelulla säästyy tilaa.

Investointeja konekantaan

Tampereen yksikön toiminta on laajentunut, mikä on vaatinut investointeja Tampereen konekantaan. Tampereella onkin satsattu muutaman viime vuoden aikana isosti mm. hitsauksen ja koneistuksen kapasiteettiin.

”Kehitämme tuotantoamme varsinkin pitävien toimitusaikojen ja joustavuuden näkökantoja korostaen. Viime vuonna investoimme vahvasti koneistuskapasiteettiimme täällä ja kotiutimme siten koneistustyötä. Sen myötä pystymme hallitsemaan tuotantoketjuja ja -tuotannon aikoja myös koneistuksen osalta tuntuvasti aiempaa sujuvammin”, Tuominen kertoo.

Tuotantoketjut ovat osien summia, ja tiettyjen osien kehittäminen vaatii pian muidenkin osien tehostamista kokonaishyödyn varmistamiseksi. Niinpä Tampereellakin hitsauksen ja koneistuksen jälkeen oli myös Tampereen yksikön toimintojen muokkaamisen jälkeen tuli laserleikkauksen vuoro. Siinä prosessissa yksikön pitkään palvellut CO2-laser sai rinnalleen kuitulaserin.

Uuden laserin myötä osavalmistuksemme palvelee nyt hitsaamoa aiempaa tehokkaammin, siinä hitsauksen investointiemme myötä on ollut hieman pullonkaulaa”, Tuominen toteaa.

”Kuitulaserin tunnettu etu on varsinkin ohuilla materiaaleilla nopeus, joita pääasiassa käsittelemme, alle 10 mm:n levyvahvuuksia. Koneessa on tehokas laser, joten toki vahvempienkin materiaalien käsittely sujuu, vahvemmat yli 20 mm leikkaamme pääasiassa polttoleikkauksena plasmalla, mutta myös tällä kuidullakin olemme kokeilleet materiaaleja 20 mm:iin saakka. Varmasti 25 mm:iin astikin käsittely sujuu mainiosti.”

Kone palvelee Tampereella kokonaisvaltaisesti sekä HT Laserin omaa tuotantoa että ympäristön yritysten leikkaustarpeita.

Mazak Optiplex Fiber 3015 III

Uusi kuitulaser, Optiplex 3015 III, edustaa Mazakin leikkausteknologiaa ja on varustettu 8 kW:n lasertehoin. Suomessa kyseisellä teholuokalla varustettu HT Laserin Optiplex on ensimmäinen, Suomeen aiemmin toimitetut kuitulaserit ovat ollen Optiplex Nexus -mallisarjan koneita.

Mazakin Optiplex-sarjaan kuuluu lasereita nykyisin aina 10 kW:n tehoon saakka.

Konemerkin valinta sinänsä oli HT Laserin Tampereen yksikössä Janne Tuomisen mukaan luonnollinen siirto.

Suomessa kone on ensimmäinen teholtaan 8 kW:n Optiplex.

HT-Laserin ensimmäinen laser oli aikanaan Mazakin STX-48 vuonna 1991 ja se on edelleen Keuruulla käytössä tietyille töille. Lisäksi HT-Laserilla on käytössään myös useita Mazak työstökoneita. Yksi niistä on Tampereen yksikössä oleva pystykarainen työstökeskus Mazak VTC 760C.

”Tätä kautta oli varsin sujuvaa hankkia Mazakin levykoneteknologiaa. Lisäksi tuki ja koneiden huolto toimii läheltä, Wihurin toimipiste on Lempäälässä”, Janne Tuominen sanoo.

Muutamat piirteet koneessa kiinnittivät erityishuomiota.

”Tämä on Japanissa Mazakin tehtaalla tehty valurautarunkoinen kone, mikä suurilla nopeuksilla leikatessa on ilmeinen etu. Myös muutamat ohjelmalliset asiat kiinnittivät huomiotamme, niistä on etua esimerkiksi nestauksessa. Ohjaaminen tapahtuu modernilta näytöltä”, kertoo Tuominen.

Mazakin CAM -ohjelmisto perustuu Radan ohjelmistoon ja Radanin kautta on mahdollista saada ohjelmointi myös särmäys- tai levytyökoneille. Radan ohjelmistossa on myös kytkentäpinta suoraan ERP-järjestelmään, joka otettiin käyttöön HT Laserilla.

Tämän avulla tilaukset välittyvät suoraan EPR järjestelmästä ohjelmointiin. Tällä vältetään samojen tietojen syöttämistä useaan järjestelmään ja mahdolliset syöttövirheet jäävät pois.

Ohjaaminen tapahtuu modernilta näytöltä.

Investointien merkeissä

HT Laserille Tampereen laserinvestointi oli laajemman eri yksiköitä koskevien investointikokonaisuuden yksi osa. Viime vuonna Keuruulle hankittiin 3D-metallitulostin, joka avaa kokonaan uusia valmistusteknisiä mahdollisuuksia mm. rakenteiden keventämiseen. Myös Vieremän yksikössä investoitiin. Yksi vuoden 2019 kohokohta oli HT Laserille myönnetty valtakunnallinen yrittäjäpalkinto. Investoinnit eri yksiköissä jatkuvat.

Konevalmistaja Mazak puolestaan on viime vuosina laajentanut lasermarkkinoitaan niin maailmalla kuin myös meillä.

”Mazakin laserkonemallisto kattaa tasolaser-koneet hiilidioksidi-, kuitu- ja DDL-tekniikalla. Laser tehoa koneissa on 2 -10 kW mallista riippuen. Hiilidioksidilaserit ovat jääneet taka-alalle ja kuitutekniikka on selvästi kysytyintä. Uusinta teknologiaa edustaa Mazakin patentoima DDL (Direct Diode Laser)”, kertoo tuotepäällikkö Matti Ranta Wihurilta. ”Mazak valmistaa laserkoneet perinteisen työstökonevalmistajan ajatuksella, eli koneiden pitää olla tarkkoja ja tukevia. Juurisiksi koneissa käytetään mm. tukevaa valurautarunkoa, jonka avulla saavutetaan hyvä tarkkuus ja kinematiikka. Mazak lasermallistossa on myös putkien ja profiilien työstöön soveltuvia malleja”, Ranta kertoo.

Kari Harju