Saskyn oppimisympäristö jalostuu Parkanossa

Sasky koulutuskuntayhtymän Ammatti-instituutti Iisakin levyseppähitsaajan /koneistajan opintojen oppimisympäristöä kehitetään Parkanossa. Oppilaitoksen tiloihin investoitiin keväällä uusi kuitulaser yritys-/oppilaitosyhteishankintana.

Uudella kuidulla leikataan oppilastöinä pakoputken kiinnityslaippoja ja muita osia Fennosteelin tuotantoon.Sen myötä uudet alan ammattilaiset saavat näin suoraa kontaktia todelliseen teolliseen tekemiseen.

”Uusi teknologia lisää kiinnostusta alan opintoihin ja motivoi opiskelijoita. Fennosteelille ensi käden etuna on, että saamme tietyt tuotteet tehtyä tätä kautta. Aiemmin olemme ostaneet nämä tämän kaltaiset tuotteet muualta. Hyötyjä koituu kummallekin osapuolelle”, kertoo Fennosteelin tehtaanjohtaja Miiro Kuusikko.

Kuitulaser on Sasky koulutuskuntayhtymän Parkanon metallialan koulutuksen uusi vetovoimatekijä. Kone hankittiin yritysyhteistyönä. Vasemmalla Matti Hakanen, oikealla Miiro Kuusikko.

Osaamista tuleviin tarpeisiin

Uuden laserin kustannuksissa Fennosteel on mukana 51 prosentin osuudella ja Sasky koulutuskuntayhtymä 49 prosentin osuudella. Normaalin kilpailutusprosessin kautta Parkanoon hankitun koneen tausta on vahvasti alan vetovoimatekijöissä.

”Alueellisesti olemme pohtineet työryhmätasolla kauan, miten metallialalle saadaan lisää opiskelijoita. Välillä täällä Parkanossakin aloitusmäärät ovat olleet todella alhaalla. Kun ryhmän työn tuloksena on opiskelijamäärä saatu hieman kasvamaan, totesimme, että nyt seuraavaksi pitää kehittää oppimisympäristöä”, sanoo Kuusikko.

”Tämä kone on tulos tästä ajattelusta. Osaajista on pula ja nykyteknologia lisää ilman muuta koulutuksen vetovoimaa. Paikkakunnalla on paljon metalliteollisuutta, joten koneen kautta saatu osaaminen palvelee jatkossa paikallisia yrityksiä.”

Saskyn Ammatti-instituutti Iisakin tiloissa toimii oppilaskäytössä hitsausrobotti Fennosteelin hankkimana, mutta yhteishankintaprojekti oli yritykselle ensimmäinen.

”Sasky sinänsä on tehnyt yhteishankintaprojekteja metallipuolelle aiemminkin. Näissä asioissa oppilaitos on ollut varsin terävänä liikkeellä ihan koko maankin kuvioita ajatellen”, sanoo Kuusikko.

Oikeita töitä asiallisella koneella. Matti Hakanen on työskennellyt kuitulaserilla alkusyksyn.

Kolmen kilowatin BySmart

Uusi laser on 3 kW:n Bystronicin BySmart 1500×3000 mm pöydällä.

Kone asennettiin Iisakin tiloihin alkuvuodesta. Sitten tuli korona, ja Fennosteelin porukka käytti sitä kevään ja kesän. Syksyllä kun opiskelijat tulivat jälleen normaalisti kouluympäristöön, heidät koulutettiin koneen käyttöön ja työt alkoivat.

”Koneella tehtävä tuote on suhteellisen yksinkertainen, mutta erät voivat olla satojakin kappaleita, joten tuotanto vaatii asiallisen koneen. Tilausmäärät kuitenkin tiedetään hyvissä ajoin eikä toimitusaikataulu ole usein kriittinen, tuote soveltuu hyvin oppilaitosympäristössä toteutetuksi”, Miiro Kuusikko sanoo.

Yksi nuorista koneen käyttäjistä on toisen vuoden opiskelija Matti Hakanen.

”Tämä on mielenkiintoista, teemme oikeita töitä ja uutta asiaa tulee koko ajan. Itseäni on aina kiinnostanut työskentely koneiden ja tietokoneiden kanssa, ja tämän kaltainen opiskelu on sille hyvää täydennystä”, Matti Hakanen sanoo.

Jatkossa lasertyöympäristö jalostuu Parkanossa edelleen.

”Leikkuun lisäksi opiskelijoille tulee laserilla leikattujen kappaleiden jatkojalostusta, eli särmäystä tai koneistamista. Kehitämme kokonaisvaltaisuutta”, Miiro Kuusikko sanoo.

Kari Harju