Taitaja verkossa useilta paikkakunnilta

Ammattitaidon nuorten SM-kilpailu Taitaja järjestettiin toukokuun puolivälissä useilla eri paikkakunnilla.

Taitaja2021 Oulu -kilpailu järjestettiin 18.-20.5. hajautettuna 12 paikkakunnalle.

Kilpailulajeissa tehtiin kolmen päivää kestävät kilpailusuoritukset. Koronatilanteen vuoksi kilpailutapahtumaan ei voitu ottaa yleisöä paikan päälle, vaan kilpailua saattoi seurata verkkolähetyksinä. Suomenmestaruuslajeja oli mukana 43 ja näytöslajeja viisi. Koronatilanteen vuoksi Kalajoella järjestettäviksi aiotut lajit huonekalupuuseppä, verkkosivujen tuottaminen sekä levy ja hitsaus jouduttiin juuri ennen kisaa perumaan.  Peruttavien kolmen lajin osalta selvitetään mahdollisuutta järjestää lajit myöhemmin tänä vuonna.

Ilman yleisöä verkossa

”Taitaja järjestettiin tänä vuonna hieman poikkeavalla tavalla, mutta olemme tyytyväisiä lopputulokseen. Lajit saatiin järjestettyä laadukkaasti ja tasapuolisesti oppilaitosympäristössä. Yleisökin löysi hyvin paikalle verkkolähetyksiin”, kertoo Taitaja-päällikkö Petri Hörkkö, joka vastaa Skills Finlandissa Taitajan pitkäjänteisestä kehittämisestä.

”Ensi vuonna Porin Taitaja2022-tapahtumassa koronapandemia on toivottavasti ohi ja järjestämme taas suurtapahtuman yleisölle. Tavoitteena on kuitenkin jatkossakin mahdollistaa kisatapahtuman seuraaminen osittain myös verkon välityksellä. Taitaja on ammatillisen koulutuksen näyteikkuna, jossa pääsee tutustumaan kymmeniin ammatteihin. Haluamme jatkossakin tarjota tämän mahdollisuuden yläkoululaisille ympäri Suomen”, Hörkkö suunnittelee.

Yleisö pääsi seuraamaan Taitaja2021 -kilpailua verkossa. Kuva lähetyksestä, Miikka Aaltonen ja Kiattisak Piw-On kisasivat CNC-koneistuksessa.

Noin 350 kilpailijaa finaaleissa

SM-kilpailuun pyrkii vuosittain noin 1500 opiskelijaa. Finaaliin karsitaan semifinaaleiden kautta noin 350 parasta. Tapahtumaan kuuluu myös yläkoululaisten leikkimielinen Taitaja9-kilpailu, joka järjestettiin tänä vuonna mobiilipelinä. Kilpailun alkukarsintoihin osallistui yli 8000 yläkoululaista.

CNC-koneistuksen tulokset: Valtteri Meurasalo, Savon ammattiopisto 83 Gold, Juho Saastamoinen, Savon ammattiopisto 81 Silver, Miika Aaltonen, Keuda 77 Bronze, Tuomas Laikko, Turun ammatti-instituutti 65, Meri-Tuuli Laaksonen, Turun ammatti-instituutti 31.5, Kiattisak Piw-On, VAMIA 30.