Datakehitys säästää keräilyvirheiltä

Valmistava teollisuus on tällä hetkellä sekä yksi eniten dataa tuottavista että vähiten dataa hyödyntävistä toimialoista. Tätä asetelmaa muuttaa kokoonpanoihin ja komponenttivalmistukseen erikoistunut metalliteollisuuden järjestelmätoimittaja HT Laser Oy, joka kehittää Vieremällä materiaaliin liittyvän datan digitalisoimista ja jakamista asiakasyritysten kanssa.
Tuore esimerkki logistiikkadatan hyödyntämisestä yritysten välillä ennaltaehkäisee keräilyvirheitä. Kehitystyön jälkeen tieto halutusta pakkausjärjestyksestä ja pakkauksista siirtyy asiakasyritykseltä toimittajan digitaaliseen järjestelmään. HT Laserin levyosia tilanneen yrityksen hitsaajan tai asentajan työ tehostuu, sillä hän voi poimia tarvitsemansa osat oikeassa järjestyksessä suoraan pakkauksesta. Asiakasyritykselle on hyötyä siitä, ettei työntekijöiden aika kulu keräilyyn ja varastotiloja tarvitaan vähemmän.
HT Laserille logistiikkadatan siirron ja saavutettavuuden kehittäminen merkitsee laadun parantumista. Uusien visuaalisten ratkaisujen avulla esimerkiksi monikielisissä työyhteisöissä käännösten tarve ja keräilyvirheet vähenevät.

Asiakkaiden tarpeet edellä
HT Laser on kehittänyt ratkaisujaan DIMECCin InDEx-ohjelmassa (Industrial Data Excellence), joka keskittyy datan jakamiseen ja hyödyntämiseen valmistavan teollisuuden arvoverkostoissa useiden eri toimijoiden ja datalähteiden välillä.
“Tämä rivakasti toteutettu pilotti on onnistunut käytännön esimerkki siitä, kuinka digitaalisia ratkaisuja voidaan tehokkaasti hyödyntää asiakkaan tarpeisiin liittyvän tiedon jakamisessa ja käytettävyyden parantamisessa. Tiedon tehokkaan hyödyntämisen avulla meidän on mahdollista kehittää omaa toimintaamme aina vain laadukkaammaksi ja keskittyä asiakkaidemme kannalta tärkeimpiin seikkoihin. Tulemme ilman muuta levittämään nyt luotuja työkaluja ja käytäntöjä myös HT Laserin muihin yksiköihin”, kertoo Sami Tiikkainen, varatoimitusjohtaja ja HT Laser Vieremän yksikönpäällikkö.
HT Laser on kehittänyt InDEx-ohjelmassa aiemmin 3D-mittausta niin että yritysten välinen data, kuten tuotanto- ja mittaparametreihin liittyvä palaute sekä suunnittelutieto välittyvät paremmin. Logistiikkadatan siirron ja saavutettavuuden kehittäminen on jälleen uusi onnistunut askel digitalisaation saralla.
InDEx-ohjelma digitalisoi teollisuutta
DIMECCin InDEx-ohjelma keskittyy digitalisoimaan Suomen teollisuutta ja rakentamaan datayhteisöä sekä yhteistä data-alustaa. Ohjelmaan osallistuvat HT Laserin lisäksi Konecranes, Danfoss, Elekmerk, Fastems, PrimaPower, Raute, SSAB ja TietoEVRY. Akateemisia kumppaneita ovat Aalto-yliopisto, Tampereen yliopisto, Turun yliopisto, Helsingin yliopisto, Jyväskylän yliopisto ja VTT. InDEx-ohjelman rahoittavat Business Finland ja ohjelmaan osallistuvat yritykset yhdessä. Se on Intelligent Industry -ekosysteemin kehityshanke.