Supset kehittää tuotantoaan Leppävirralla – Automaatioratkaisu valmiiksi mietittynä avaimet käteen

Automaatio on tätä päivää tuotannossa ja investoinnit siihen toisinaan perin notkeita. Kun Leppävirralla toimiva Supset Oy lähti etsimään vaativan sorvauskappaleen valmistuksen tehostamista automatisoinnin kautta, ratkaisuksi valikoitui tarkoitukseen tarkoin räätälöity paketti avaimet käteen -toimituksena.

Supset Oy on Leppävirralla toimiva konepaja. Alihankintatöitä tehdään moninaiselle asiakaskunnalle, tosin esimerkiksi energiateollisuuden ja koneenrakennuksen asiakkaat painottuvat yrityksen asiakaskunnassa.

Perheyritys on perustettu vuonna 2005, kun Kolehmainen osti ulkoistuksen yhteydessä aiemman työantajansa konepajan koneet. Yrityselämä on sujunut pääosin kohtuullisen mukavassa kasvuvireessä kaikki toiminnan vuodet.

Cellro-järjestelmä toimii Supsetilla yhdessä monitoimisorvin kanssa.

”Toki muutamia haastavampia aikojakin on ollut. Yksi niistä ajoittui vuoden 2008 tienoille, ja toinen on nyt ollut tämä korona-aika. Tosin nyt viime vuonnakin vaikutus jäi aika pieneksi, mutta muutaman prosentin aika leikkasi liikevaihdostamme”, sanoo nyt noin kolmen miljoona liikevaihtoa tekevän ja lähes 30 henkilöä työllistävän yrityksen toimitusjohtaja ja perustaja Pekka Kolehmainen. Nykytiloissaan yritys on toiminut vuodesta 2017.

”Laatu ja toimitusvarmuus ovat toimintamme ytimessä ja monia keskeisiä asiakkaitamme olemme saaneet palvella pitkään. Sopimusvalmistusta on ohjelmassamme varsin runsaasti”, Kolehmainen kiteyttää.

Automaatiota pitkällä linjalla

Yksi keskeinen kasvun tekijä on Supsetilla on mielenkiinto yrityksen kehittämiseen investointien kautta. Sen myötä alkuunkin jo toimivaa konekantaa on muokattu ja täydennetty ahkerasti ja yritys on satsannut varhain myös automaatioon.

Automaatio on ollut keskeinen tekijä tuotannossa itse asiassa koko ajan. Esimerkiksi FMS-järjestelmä yrityksellä on ollut käytössä yrityksen alusta saakka. Parisen vuotta sitten järjestelmän 4-akselinen Matsuura-koneistuskeskus myös automatisoitiin uudelleen Fastemsin FPC-konttijärjestelmällä. Koneella tehdään lähinnä vaativia karkaistusta valuteräksestä valmistettavia kappaleita ajoneuvoteollisuuden käyttöön.

Parisen vuotta sitten 4-akselinen Matsuura-keskus automatisoitiin uudelleen Fastemsin FPC-konttijärjestelmällä.

”Se oli ehdottoman hyvä ratkaisu. Koneen käyttösuhde lisääntyi, tuotannon luotettavuus parani ja koneen kapasiteetti kasvoi jopa puolella aiemmasta. Lisäksi miehittämätön ajo yön yli on mahdollista tarvittaessa. Olemme erittäin tyytyväisiä kokonaisuuteen”, Henri Kolehmainen kertoo.

”Lisäksi oikeastaan lähes kaikissa investoinneissamme on ollut automaatiota mukana. Ensimmäisen kappaleenkäsittelyrobotin hankimme vuonna 2012, nyt niitä on useita. Lisäksi mm. tankoautomaatteja on yrityksen käytössä useampi.”

”Automaatio on tänä päivänä yhä vain keskeisempi kilpailukykyisen tuotannon tekijä, sillä pärjätään, työvoimavaltainen toiminta on jossakin muualla. Lisäksi asioita osaltaan ohjaa se, että osaavaa työvoimaa on nykypäivänä varsin vaikea löytää työmarkkinoilta. Se asia on monille yrityksille todellinen haaste”, toteaa Supset nuorempaan polveen kuuluva Henri Kolehmainen,  joka vastaa yrityksessä tuotannosta ja sen kehittämisestä.

Valmisratkaisu sorvin yhteyteen

Tuotannon tehokkuuden lisäämiseen nimenomaan automaation kautta liittyy olennaisesti myös tuorein investointi Leppävirralla.

Supset tekee monenlaisia töitä ja lähinnä sarjat ovat pieniä, pitempää sarjaa matkan varrelle osuu varsin harvoin. Jokin aika sitten yritykselle tuli kuitenkin erään isomman volyymin ja muodoiltaan vaativan sorvauskappaleen myötä mahdollisuus lähteä etsimään sen tuotantoon automaatioratkaisua, jonka myötä sen valmistusta saataisiin tehostettua.

Koneen ohjelmointi sujuu selkeältä kosketusnäytöltä. Ohjelmoinnin helppous oli yksi keskeinen valintakriteeri, toteaa Henri Kolehmainen.

”Valmistus sitoi yhden miehen koneelle kokoaikaisesti, ja siihen kohtaan halusimme hieman tehokkaamman ratkaisun”, Kolehmainen sanoo.

Ratkaisua valittaessa kiinnitettiin huomiota tietenkin moniin seikkoihin, mutta erityisesti ratkaisun suorituskykyyn sekä käyttöönoton ja itse käytön helppouteen.

Asiat tiivistyivät yrityksen mukaan hyvin hollantilaisen Cellron valmistamassa Xcelerate-automaatiojärjestelmässä.

Suomessa Makrumin edustamat järjestelmät on suunniteltu tarjoamaan valmiin ja helposti muokattavan automaatiopaketin, jota voidaan käyttää useiden konevalmistajien koneiden yhteydessä. Yksikkö on myös helposti siirrettävissä yhdeltä koneelta toiselle tarvittaessa.

”Valmistaja toimitti meille vaativan kappaleen valmistamiseen pitkälle valmiiksi muokatun ratkaisun, helposti ja nopeasti ohjelmoitavan paketin avaimet käteen-toimituksena. Se oli asian avain investoinnin taustalla ja sujuva asennus yhteistyöhän koneelle sekä notkea tuotannon aloittaminen osoittivat ratkaisun pian oikeaksi.

”Erityisesti täytyy mainita valmistajan joustavuus hankintaprosessin aikana. Kesken prosessia nimittäin yksikön yhteyteen suunniteltu perinteinen sorvi vaihtui monitoimisorviksi. Hankimme lisää kapasiteettia, jolloin myös yksikön aiottu tehtäväkenttä laajeni toiseenkin tuoteperheeseen. Tehdas jousti ja oli muutoksessa mukana. Sen myötä prosessi meni hienosti loppuun saakka”, Henri Kolehmainen sanoo.

Mutkatonta tuotantoa

Cellro valmistaa automaatiojärjestelmiään useisiin eri kokoluokkiin. Kokoluokat alkavat kapasiteetiltaan 10 kg:n mallista Xcelerat X10-mallista aina kapasiteetiltaan 70 kg:n malliin saakka. Myös kookkaampia kokonaisuuksia tehdään, niiden kapasiteetti on aina 250 kg:aan saakka.

Supsetin järjestelmä on 35-kiloinen ja samalla ensimmäinen Suomeen tuotantoon toimitettu valmistajan ratkaisu.

”Hyvä puoli on, että uusi järjestelmä mahdollistaa konttijärjestelmän tapaan myös miehittämättömän ajon ja siirrettävän luonteensa mukaisesti sitä voidaan jatkossa käyttää myös vaikkapa toisellakin koneella. Myös sillä voi olla jatkossa merkitystä”, Henri Kolehmainen sanoo.

Supsetin tuotannon kehittäminen Leppävirralla jatkuu, töitä on talossa hyvin.

Kuten monella muullakin taholla, yrityksen miehiä mietityttää parhaillaan kovasti raaka-aineiden hintojen nousu.

”Se kehitys pitäisi nyt saada nopeasti kääntymään. Rasitus yrityksille on pian kohtuuton”, toteaa Pekka Kolehmainen.

Kari Harju