Imatran Koneistuspalvelu teki loikan telavalmistuksen kokoluokassa – 12 metrin kappaleet valmiiksi kertakiinnityksellä

Imatran Koneistuspalvelu vahvistuu kookkaiden sorvauskappaleiden valmistajana. Uusi hankinta, Geminis GT7i -vaakajohdesorvi mahdollistaa telatuotannon 12 metrin työpituuteen ja 25 000 kg:n kappalepainoon saakka yhdellä kiinnityksellä.

Uusi kone, uudet mahdollisuudet. Siihen teemaan kiteytyy paljon asiaa myös Imatran Koneistuspalvelun alkusyksyn järeän sorvihankinnan ympärillä.

”Kaksi metriä lisää kappalemittaa aiempaan kalustoomme verraten ja sorvaus, jyrsintä ja poraus yhdessä ja samassa koneessa täydentävät yrityksen kilpailukykyä mukavasti”, tiivistää Imatran Koneistuspalvelun toimitusjohtaja, yrittäjä Anssi Matkonen.

Uudella koneella on kärkiväliä 12 metriä ja kone mahdollistaa telavalmistukseen yhdellä kiinnityksellä, kertoo toimitusjohtaja Anssi Matkonen.

Pitkän linjan telatalo

Imatran Koneistuspalvelu on pitkän linjan alihankintakonepaja.

Perinteet ulottuvat vuoteen 1983 ja asiakkaita on eri teollisuuden sektoreilta niin metsäteollisuuden, metallin kuin kaivosteollisuudenkin parista.

Anssi Matkosen sanoin kevyeen organisaatioon ja kovaan työhön perustava yhdentoista ammattilaisen työpanoksella operoiva yritys tekee monenlaista koneistustyötä. Paperiteollisuuden telojen kunnosspaidosta, korjauksista, laakeroinneista ja tasapainotuksista sekä myös uusiotelojen valmistuksesta talossa ovat erityisen vahvat perinteet.

Teloja kunnostuksessa. Logistisesti asiakkaiden suhteen Imatran Koneistuspalvelu toimii hyvällä paikalla Imatran Harakan alueella.

Telavalmistajana asiakkaiden suhteen logistisesti osuvalla paikalla Imatran Harakan alueella sijaitseva yritys on tänä päivänä alueellinen haastaja, ei isoin, mutta ei pieninkään.

Isommat toimivat hyvänä vauhdittajana ja nyt jatkossa tilanne voi itse asiassa melkoisesti muuttua, sillä Imatran Koneistuspalvelu panostaa telavalmistukseen nyt lujaa.

Imatran Harakan teollisuusalueella kohoaa talon uusi lippulaiva, vaakajohdesorvi Geminis GT7i 12 metrin työpituudella, kahden metrin sorvaushalkaisijalla ja 25 000 kg:n kapasiteetilla.  

”Telavalmistus on kilpailtu sektori, kovaa työtä ja rohkeutta tarvitaan, jotta menossa pärjää.

Myös tavoitteita pitää aina olla, rohkeitakin. Isoja vaakajohdesorveja ei joka vuosi seudun telavalmistukseen hankita, ja itse päätin jo muutama vuosi sitten, että kun uusi ajanmukainen tämän kokoluokan kone tänne hankitaan, se tulee sitten meille”, Matkonen toteaa.

Paperiteollisuuden telojen kunnossapito, ja tasapainotukset ovat Imatran Koneistuspalvelun keskeistä osaamisaluetta. Sorvilla Maksym Moskovets.

Tarkkaa teknologiaa jykevissä puitteissa

Töiden ja kapasiteetin kysynnän kasvaessa telasorvi-investointi tuli ajankohtaiseksi vuonna 2019. Se asennettiin Imatralle nyt loppukesästä.

Aiemminkin kone olisi Imatralle saatu, mutta pohja- ja rakennustöille ei ollut aikaa. Halliin piti rakennuttaa uusi lisäpätkä, jotta kone saatiin tiloihin mahtumaan

”Pienellä viiveellä mentiin, mutta viime vuonna emme olisi kyenneet rakenne- ja asennustöitä varsinaisten töidemme ohella mitenkään tekemään. Sen verran kiireinen vuosi oli”, kiteyttää Matkonen.

Viime kesänä valmistelutyöt saatiin päätökseen, kone saapui ja samalla kertaa laajennusosan kattoon asennettiin 50 000 kiloa nostava hallinosturi raskaiden telojen käsittelyä helpottamaan.

Uusi kone on lähes 1,3 miljoonan euron kokonaiskustannuksiltaan vajaan kahden miljoonan vuosittaista liikevaihtoa tekevälle yritykselle iso satsaus.

Yrityksen konekantaan kuuluu ennestään kymmenmetrinen vaakajohdesorvi, mutta uusi kone laajentaa tekemisten kokoluokkaa pituuksien osalta nyt parilla metrillä. Samalla se päivittää yrityksen telavalmistuksen alan teknologiakärkeen ja sinkoaa yrityksen telatöiden kokoluokassa uuteen kastiin.

Anssi Matkosen mukaan uuden koneen valinnassa ratkaisi kokoluokan ohella suorituskyky, merkistä yrityksellä on toki aikaisempia hyviä kokemuksia myös muun konekantansa osalta.

Vaakajohdesorvi Geminis GT7i asennettiin Imatran Koneistuspalvelun käyttöön alkusyksystä. Ohjauksella sorvaaja Dura Vasile.

”Meille tärkeitä ominaisuuksia tässä uudessa koneessa on isojen kappaleiden pyöritykseen jykevä tuplamoottorien 2×46 kW teho, C-akselin paikoitus peräti 0,0005 asteen tarkkuudella ja jyrsinyksikkö Y-akselilla ja ±50 mm liikkeellä, minkä myötä saamme tehtyä myös jyrsinnät ja poraukset tällä samalla koneella. Tässä kokoluokassa on erittäin iso asia, että kappaletta ei tarvitse enää siirtää niitä toimia varten. Se on jatkossa meille telantekijänä todella iso vahvuus”, Matkonen sanoo.

Uutta Geminis-sukupolvea

Espanjalaisen Geminiksen perinteet konevalmistajana ulottuvat 1950-luvun lopulle ja Suomessa merkkiä edustaa Machinery. Valmistajan tasojohteiset GT-sorvit ovat olleet markkinoilla pitkään, koneita valmistetaan GT5-mallista GT11 -malliin saakka.

Imatran GT7 on nyt Suomessa ensimmäinen i-sukupolven kone. Uudet i-koneet lanseerattiin viime vuonna. Koneen takaosa on uudistunut ja esimerkiksi työvalaistus koneen yhteydessä on tehostunut. Valopisteitä on koneen etupuolella aiempaa runsaammin. Ohjaus on Siemensin 840 D Solution Line 21 tuuman näytöllä.

”Kone on uutta sukupolvea, ja mukavaa on, että malliuudistus sattui juuri tähän kohtaan, mutta käytännön töihin sen merkitys on pieni. Meille keskeisimmät asiat koneessa liittyvät juuri koneen kokoon ja monipuolisuuteen”, Anssi Matkonen sanoo.

Ensimmäinen tela koneistuksessa syyskuun lopulla. 50 000 kg:n hallinosturi ja uusi tilalaajennus kuuluivat samaan investointipakettiin koneen kanssa.

Imatran Koneistupalvelussa työt koneella ovat alkaneet, ja jatkossa niitä tehdään uusien työjärjestelyjen myötä ilmeisimmin vuorokauden ympäri. Asiat ovat kuitenkin vielä alussa, syyskuun lopulla kuitenkin pian asennuksen jälkeen ensimmäinen tela, 11 817 mm:n pituinen ja 16 830 kg:n painoinen, pyöri valmistuksessa.

”Tulevaisuutta on vaikea ennakoida, mutta näkymää on. Luotan vahvasti, että töitä koneelle ja sen mahdollisuuksille riittää jatkossakin”, Imatran Koneistuspalvelun lisäksi ohjelmistopuolen Campojat Oy:n toimintaa luotsaava Anssi Matkonen sanoo.

Kari Harju