Blechexpo 2021, Stuttgart – Ensimmäinen iso levykonetapahtuma pariin vuoteen

Levykoneiden ja -laitteiden sekä putken- ja profiilinkäsittelyn tapahtuma Blechexpo 2021 pidettiin Saksan Stuttgartissa lokakuun lopulla. Kyseessä oli ensimmäinen kookkaampi kansainvälinen alan tapahtuma pariin vuoteen, mm. automaatiojärjestelmät korostuivat kokonaisuudessa.

Stuttgartin levykonetapahtuma on joka toinen vuosi toteuttava kokonaisuus ja se järjestettiin kaikkiaan jo 15. kerran. Schweisstec on pitkään ollut Blechexpon sujuva kumppani, sen toteutuskerta oli nyt kahdeksas.

Ajankohtaista automaatiota

Pandemia-aika on vaikuttanut moniin messutapahtumiin tunnetulla tavalla.

Blechexpon samoin kuin lokakuun alun lastuavan puolen näyttelyn EMO:n osalta onni aikataulutuksessa teki sen, että tapahtumat pystyttiin pitämään suunnitellusti.

Toki pienempi tapahtuma Stuttgartissakin pidettiin kuin kaksi vuotta sitten ja paikallisuus korostui. Ja tietenkin korkea terveysturvallisuus oli messuilla itsestäänselvyys.

Vaikka ajat olleet haastavat, ja edelleenkin messujen kaltaisten kokoontumisten suhteen rokotuskattavuuden kasvusta huolimatta ehkä ovat, ensimmäiset levykonemessut lähes kahteen vuoteen oli melkoisen pirteä levykonepuolen ajankohtaiskokonaisuus.

Messukävijöitä oli vähemmän, mutta monet keskeiset kansainväliset alan valmistajat olivat kuitenkin paikalla ja uutuuksia esillä runsaasti.

Jos jokin messujen yleisilmeessä erityisesti korostui, se oli tuotantoautomaatio.

Livenä esitellyt erilaiset tuottavuutta ja tehokkuutta lisäävät automaatiojärjestelmät ja erilaiset tuotantosolut olivat varmasti monen messukävijän mielestä näiden messujen keskeistä antia.

Toki teollisuuden kuitulaserien tehot jatkavat kasvuaan, sen messuilla saattoi jälleen mainiosti todeta, ja digitalisaation sovellukset kehittyvät. Myös viimeistelyn ja jälkikäsittelyn ajankohtaistarjonta kiinnostaa monia, tämän puolen kone- ja laitekantaa oli mukana tarjonnassa runsaasti. Koneiden lisäksi messujen tarjontaan kuuluivat tuttuun tapaan myös työkalut, ohjelmistot ja materiaalit.

Kävijäystävällinen messualue

Kun Stuttgartissa oltiin, kannattaa mainita erikseen siellä pidettävien messujen etu, eli itse messualue. Paikalle on mukava tulla ja siellä liikkua, sillä näyttelyhallit ovat U:n muotoon järjestetyn pääkäytävän varrella tiiviisti päädyittäin, mikä tekee liikkumisesta hallien välillä sujuvaa.

Fiksusti toteutettu messualue myös sijaitsee lyhyen kävelymatkan päässä Stuttgartin lentoasemalta ja monet hotellit lähistöllä mahdollistavat haluttaessa luonnikkaasti myös yöpymisen aivan alueen vieressä.

Näin Stuttgartin messuilla on mukava käydä, ja visiitin helppoutta korostivat välillä vielä suorat lennotkin Stuttgartiin. Tällä hetkellä niitä ei tosin ole tarjolla. Välipompulla oli nyt mentävä, vaikka käyhän se niinkin suhteellisen sujuvasti. Toivon mukaan suorat lennot Helsingistä Stuttgartiin palaavat kuitenkin taas jatkossa tarjontaan.

Blechexpo/Schweisstec pidettiin jälleen nelipäiväisenä tapahtumana, ajankohta oli tiistaista perjantaihin 26.-29.10. Tapahtuman järjestää P. E. Schall GmbH & Co. KG, yksi keskeinen partneri toteutuksessa on Saksan konevalmistajien yhteenliittymä VDW.

Seuraavassa messujen kuvakatsauksen ensimmäinen osa. Blechexpo/Schweisstec -kokonaisuus järjestetään jälleen kahden vuoden kuluttua, 7.-10.10.2023.

Kari Harju

Amadan uutta tarjontaa messuilla edusti tornivarastolla varustettu mm. Ventis 3150 AJ-kuitulaser mukanaan korkealaatuisen ruostumattoman teräksen ja alumiinin leikkaamiseen mahdollistava, lasersäteen kuviota leikkausprosessin aikana muokkaava LBC-teknologia. Valmistajan Regius-3015 AJ esiteltiin messuilla 9 kW:n tehoin.
Hyvinkäällä toimiva Pivatic Oy on tuttu näytteilleasettaja Blechexpossa, ja oli nyt mukana A-hallissa. Saksan ja Keski-Euroopan markkinat ovat tärkeät yritykselle, ja alan kansainväliset messut keskeinen esittäytymisareena, kertoivat osastolla Mika Virtanen (oikealla) ja Pasi Oksa.
Trumpfin osasto on saksalaisilla levykonemessuilla tapahtuman magneetteja. Kansainvälisiä konelanseerauksia oli mukana jälleen paljon, kuvassa yksi niistä, TruBend Center 7020. Mielenkiintoinen kompaktipaketti esiteltiin myös entry-tason automaattiseen laserhitsaukseen, Truweld 1000.
Automaatiota kompaktisti: saksalainen konevalmistaja RAS oli tuonut messuille uutuutenaan Multibend Center eco-mallinsa, mikä on entry-tyyppinen kokonaisratkaisu automaattiseen paneelien ja laatikkotyyppisten kappaleiden taivutukseen. Valmisvarustepakettiin kuuluvat myös työkalut.
Tuotantoautomaatiota pienten kappaleiden taivutukseen kompaktissa koossa: Safan Darleyn E-Brake 35T Mini Cell on särmäyspuristimen ja kapasiteetiltaan 20 kg:n robotin kokonaisuus syötöllä ja nelipinoisella lajittelulla. Solu voidaan varustaa optiona automaattisella työkalunvaihtotoiminnolla.
Salvagninin Blechexpo-messutarjontaa edustivat P2Lean -taivutusautomaatti uudella ergonomisella panostus/purku sekä Taivuta ja leikkaa -ominaisuudella varustettuna. Niin ikään kuvan S1 Multipress Kombi -lävistys- ja laserleikkauskeskuksen toimintaa saattoi seurata paikan päällä livenä.
Coastone oli tutulla paikallaan Hallissa 1. Ajankohtaista särmäyspuristintarjontaa oli toki esittelyssä, sekä kuvan MultiTapper MT1212. Portaalirunkoinen kierteytys- ja senkkauskone tekee kierteytykset ja senkkaukset tarkasti kiinteää alasinta vasten ja on tietysti vahva vaihtoehto manuaalioperaatioille.
Eagle lanseerasi Blechexpossa uuden teholuokan INspire-kuitulasereihinsa. Nyt mennään uuden INSpire 1530 F 30.0-malin myötä 30 kW:n tehoissa, lisäksi 6G:n kiihtyvyys ja valmistajan ilmoittama yhdeksän sekunnin pöydänvaihto tuovat vauhtia töihin. Myös leikkauspää on uudistunut.
Leikkausjärjestelmien suorituskyvylle tehokas materiaalin ja kappaleenkäsittely on yksi iso avain. Kuvassa Mitsubishin laserteknologian yhteydessä messuilla esillä ollutta Astes4-automatiikkaa levyjen varastointiin, jakoon, leikattujen kappaleiden poimintaan ja lajitteluun sekä levyjäännöksen käsittelyyn ja lajitteluun.
Schröderin PowerBend Professional on uudistunut. Markkinoilla hyvin menestyneen taivutuskeskuksen uusi sukupolvi oli ensiesittelyssä Stuttgartissa, uusia piirteitä max 3 mm:n levyvahvuuksia kahteen suuntaan taivuttavalle koneessa ovat mm. 500 mm:iin kasvanut isku 250 mm korkeille kappaleille ja koneen tuplaservokäyttö.
Stuttgartin messukeskuksessa näyttelyhallit sijoittuvat päädyittäin sijoitettuna kahteen selkeään riviin, mikä on kävijän kannalta miellyttävä piirre. Sen myötä siirtymät hallien välillä käyvät sujuvasti. Keskellä on ulkoalue mm. snack-tyyppisin ruokailumahdollisuuksin. Saksan leppeä syksysää suosi tapahtumaa.

Julkaisemme toisen osan kuvakatsauksesta Konekuriirin uutissivulla lähiaikoina. Koko kokonaisuus luettavissa printti- ja näköislehdessä.