Automaattinen työkalunvaihto tuo nopeutta ja ketteryyttä särmäystöihin

Automaattinen työkalunvaihto särmäyksen yhteydessä on tapa lisätä tuottavuutta taivutustöissä. Kun Porvoossa toimiva Brione hankki automaattisella työkalunvaihdolla varustetun särmäyspuristimen, monimuotoisten kappaleiden valmistus tehostui reippaasti.
Brione Oy on ohutmetallituotteiden ja kevyiden metallirakenteiden valmistaja.
Vuonna 1999 aloittanut yritys palvelee asiakkaitaan sopimusvalmistuksen periaattein, asiakaskuntaa ovat esimerkiksi teollisuuskalusteita sekä lämmitys- ja ilmastointilaitteita valmistavat yritykset.
Töitä Porvoossa tehdään kokonaisvaltaisella lähestymiskulmalla, Brione toteuttaa asiakkailleen tarvittaessa tuotteen koko tuotantoketjun alkaen suunnittelusta osavalmistuksen, kokoonpanojen, pakkaamisen kautta toimituksiin saakka. Yritys työllistää kolmisenkymmentä metallin ammattilaista, useampaan kertaan matkan varrella laajennetut tuotantotilat sijaitsevat Porvoon Tarmolan alueella.

Monipuolisesti ja ajanmukaisesti
Brionen toiminnassa ajanmukainen teknologia korostuu selkeästi. Tuotantokalusto on uutta ja myös monipuolista ohutlevyn käsittelyn eri osa-alueille.
Yrityksen tuotanto käynnistyi kylmäkalustevalmistajan Norpen eli nykyisen Viessmannin ja muutaman muun yrityksen ohutlevytuotannon tarpeisiin yhdellä levytyökeskuksella. Asiakaskunnan kasvaessa on kalustoa sen jälkeen kehitetty eteenpäin säännöllisten tuotantoinvestointien myötä.

Niiden yksi keskeinen piirre ovat satsaukset tuotannon automaatioon.
”Monipuolinen konekanta mahdollistaa töiden toteuttamisen aina kulloisillekin kappaleille parhaiten soveltuvalla tavalla, ja automaatio puolestaan on tapa lisätä tuottavuutta. Se varmistaa kilpailukykyä ja mahdollistaa samalla sen, että työt toteutetaan asiakkaidemme kannalta parhaalla mahdollisella tavalla”, toimitusjohtaja Tommy Granlund toteaa.
Brionen nykykonekannan ytimeen kuuluu kaksi levytyökeskusta, joista toinen on samalla täysautomaattinen tuotantokokonaisuus materiaalivarastolla. Taivutukseen yrityksessä on käytössä mm. usean erillisen ja eri kokoluokkiin sijoittuvan särmäyspuristimen lisäksi joustava solutyyppinen tuotantokokonaisuus, mihin kuuluvat sekä taivutusautomaatti ja särmäyspuristin. Samassa kokonaisuudessa toimii tasokuitulaser.
”Solussa voimme leikata ohutlevyaihiot kuitulaserilla ja ohjata ne suoraan taivutukseen mahdollisimman tehokkaasti ilman välihyllytystä. Kokonaisuus merkitsee tarkkaa valmistusta alusta lähtien, käytössä on mm. aktiivinen kulmankorjaus, mittavaan ja itsekorjaavan toiminnan kautta taivutusten mitoitukset ovat kohdallaan ensimmäisestä kappaleesta lähtien””, toteaa Granlund.

HG1003 ATC tuotantoa nopeuttamaan
Brionen tuotantosolussa sekä taivutusautomaatti että särmäyspuristin on varustettu automaattisella työkalunvaihtimella.
Samaan tuotannon yleiseen kipupisteeseen eli työkalunvaihtoihin kuluvaan aikaan vaikuttamiseen kohdistuu keskeisesti myös yrityksen tuorein investointi.
Brione hankki kesällä kone- ja laitekantansa täydennykseksi automaattisella työkalunvaihdolla varustetun Amadan HG1003 ATC -särmäyspuristimen.
”Investointi on uusi vahvistus särmäyspuristinkalustoomme, minkä kapasiteetti on töiden lisääntyessä ollut koetuksella. Erilaisia taivutettavia osia tuotannossamme on tuhansia
ja uusi kone tuo tekemisiimme lisäarvoa varsinkin pienempien ja keskisuurten sarjojen ja muodoiltaan vaativien tuotteiden valmistukseen.”
”Työt nopeutuvat, sillä työkalunvaihtoihin kuluva aika lyhenee perinteisestä 10-15 minuutin tasosta muutamaan minuuttiin. Samaan aikaan työn ergonomia paranee, sillä työkalujen käsittely on raskasta työtä. Työkalunvaihdon automatisoinnin myötä työn kuormittavuus vähenee”, Granlund kertoo.

Monipuolinen särmäyspaketti
Brionen uusi HG-ATC on ajanmukaisen monipuolinen paketti särmäystöihin.
Kone edustaa tämän Amadan automaattisella työkalunvaihdolla varustetun mallin toista mallisukupolvea ja sen varusteisiin kuuluu sen myötä mm. uusi AMNC 3i-multimediaohjaus.
Työkalunvaihto koneessa on sujuva menettely, automatiikka hakee ylä- tai alatyökalun ohjelmallisesti ja asettaa sen paikoilleen. Kun työ on tehty, järjestelmä toimittaa työkalun takaisin varastoon ja hakee uuden. Työkalunvaihtoautomaatin lisäksi satatonnisessa taivutusleveydeltään kolmen metrin koneessa ovat vakiona myös esimerkiksi automaattinen bombeeraus, Akas-laserturvalaite, kulmamittausjärjestelmät sekä X-Delta-X -takavasteet. Töissään kone on nopea, koneen yläpalkin pikaliike on 220 mm/s ja työliike 20 mm/s ja paluuliike 250 m/s.
”Uusi särmäyspuristin on monipuolinen paketti, joka poistaa yhden pullonkaulan ja vie tuotantoamme eteenpäin jälleen yhden merkittävän askeleen. Kehitystyö jatkuu”, toteaa Tommy Granlund.
Kari Harju