Automatiikka vauhdittaa särmäystöitä Scanfililla

Scanfil jatkaa tuotantonsa automatisointia Sievin tehtaallaan. Automaattisella työkalunvaihtojärjestelmällä varustetun Amada HG ATC -särmäyspuristimen myötä työkalunvaihtoihin kuluvat ajat saadaan lyhenemään melkoisesti perinteisiin manuaalivaihtoihin verraten.
Scanfil on elektroniikan valmistuskumppani ja järjestelmätoimittaja. Yritys toteuttaa kokonaisratkaisuja, eli asiakkaat saavat yhdeltä taholta palvelut valmistukseen ja laadunvalvontaan, teollistamiseen, kokonaistuotantoketjun hallintaan ja jakeluun saakka. Myös tuotteiden suunnittelupalvelut kuuluvat konsernin palettiin.
Scanfil aloitti toimintansa 1976 ja nykyisin toiminta on globaalia, tehdasverkostossa on yhdeksän tehdasta. Suomen lisäksi Scanfililla on kaksi tehdasta Puolassa, ja Ruotsissa sekä lisäksi tehtaat Saksassa, Kiinassa, Virossa ja Yhdysvalloissa.
Liikevaihtoa Scanfil teki vuonna 2021 yhteensä 695 miljoonaa euroa, henkilökuntaa eri yksiköissä on yhteensä lähes 3300 henkilöä.

Uutta iskua särmäykseen
Tehtaallaan Pohjois-Pohjanmaalla Sievissä Scanfil valmistaa asiakkaiden toimeksiantoja mittavalla tuotepaletilla ja keskittyy erilaisiin vaativiin integroituihin tuotteisiin.
Tuotteisiin vaaditut ohutlevyosat valmistetaan itse; ne leikataan laserilla tai levytyökeskuksella ja viimeistellään ja taivutetaan sen jälkeen särmäyspuristimilla. Kappalevariaatio särmättävissä osissa on melkoinen.
”Tuotteita on lukuisia ja sarjakoot vaihtelevia. Teemme kookkaampiakin kokonaisuuksia, mutta pienet, alle kymmenen kappaleen sarjat ovat tuotannossamme tyypillisiä”, kertoo tekninen johtaja Kari Keskinen.
Kun kappaleet vaihtuvat usein, särmäyksessä työkalunvaihtoon ja tällintekoon kuluu paljon aikaa. Näin niiden osuus kokonaistuotantoajasta on suuri.
”Mitä pienempi sarja, sitä merkittävämpi se on”, Keskinen sanoo.
Aikaa vieviin työkalunvaihtoihin Sievissä tuo tehostusta uusi hankinta. Scanfilille hankittiin vuodenvaihteessa sitten aiemman särmäyksen Amada-kaluston rinnalle valmistajan mallistoon kuuluva satatonninen ja kolmen metrin taivutuspituudella varustettu HG 100.3 -särmäyspuristin. Sen olennainen piirre on työkalunvaihtojärjestelmä, minkä myötä aikaa vievät työvaiheet saadaan tehtyä huomattavasti manuaalivaihtoja nopeammin.
”Työn tuottavuus kasvaa. Koneen myötä meillä keskimäärin kahdenkymmenen minuutin vaihtoaika lyhenee ehkä kahteen minuuttiin. Kun vaihto-operaatioita tehdään usein, ajansäästö on iso asia. Samalla työn ergonomia paranee vaihdon automatisoinnin myötä. Työkalunvaihto on myös koneen operaattorille raskasta työtä”, tiivistää Jussi Markkula Scanfilin ohutlevytuotannosta.

Automaattinen työkalunvaihto
Amada lanseerasi automaattisella työkalunvaihdolla varustetun HG ATC:n muutama vuosi sitten. Nyt markkinoilla on sarjan toinen sukupolvi. Konemalli on menestynyt maailmalla ja myös Suomeen koneita on toimitettu useita.
HG ATC-malli toimitetaan kahtena kokoluokkana ja koneen vakio-ominaisuuksiin kuuluu automaattisen työkalunvaihdon ohella paketti nykypäivän teknologiaa särmäykseen.
Siihen kuuluvat esimerkiksi automaattinen bombeeraus, X-Delta X-takavasteet sekä kulmamittaus- ja turvajärjestelmät. Ohjaus on helppokäyttöiseksi suunniteltu AMNC3i.
Juuri automaattinen työkalunvaihto on kuitenkin kokonaisuuden keskeisin piirre.
Siinä särmäyspuristimeen integroitu vaihtoautomatiikka hakee ohjelmallisesti ylä- tai alatyökalun koneen yhteydessä olevasta työkaluvarastosta ja asettaa sen särmäykseen. Kun työ on tehty, järjestelmä toimittaa työkalun taas varastoon ja noutaa samalla uuden.
HG ATC täydentää Scanfilin konekalustoa, talon särmäystyöt tehdään Amadan konein, yksi merkki, ohjaus ja ohjelmakirjasto ovat käytössä kätevät. Talon kaikissa koneissa on sama ohjaus, 3D-ohjelmat koneille ajetaan tänä päivänä verkon kautta. Jatkossa koneen yhteyteen sijoittuu irrotettava etupöytä, jonka myötä koneen käyttö helpottuu edelleen.
HG ATC-koneista Scanfililla on kokemusta ennestään yrityksen sisältä. Puolan ja Viron yksiköissä ATC-koneet ovat olleet toiminnassa jo jonkin aikaa.
”Koska valmistajan koneet ovat meillä Sievissä tuttuja, liikkeellelähtö myös tämän ATC:n osalta on sujunut varsin mutkattomasti. Kokemuksia olemme lisäksi vaihtaneet muiden yksiköiden kanssa”, Markkula sanoo.

Tuottavuutta automaation avulla
Scanfil on lisännyt automaatiota tuotantolaitoksillaan monin askelin viime vuosina ja uusi investointi on jatkumo kehitykseen.
”Automaatio on tänä päivänä yhä keskeisempi keino kokonaistuottavuuden lisäämiseen. Samalla kehitys automaation kautta vie hyvää sanomaa yrityksen aktiivisuudesta niin asiakkaille kuin vaikka uusien työntekijöidenkin suuntaan. Sitä kautta ne ovat yksi vahvuus myös rekrytoinneissa”, Kari Keskinen sanoo.
Tuotannon kehittäminen Sievissä jatkuu. Yksi panostusalue yrityksessä on digitalisaation hyödyntämisen edistäminen talon toiminnoissa. Industry 4.0:n periaatteita jalostava Scanfil Smart -ohjelma tuo uusia mahdollisuuksia tuotantoon ja kokonaisuuksien hallintaan.
Kari Harju