Laser-Aitta laittaa vauhtia leikkaustöihin – ”Nopeampi kone kuin tuplasti tehokkaampi”

Levykonevalmistaja Amada toi viime vuoden lopulla markkinoille Regius AJ-laserleikkauskoneen. Pohjoismaissa ja Baltiassa ensimmäisenä valmistajan uuteen malliin investoi Laser-Aitta Oy, uusi yritys maan ohutlevyn käsittelijöiden yrityskentässä. Nopeus oli konevalinnassa iso tekijä.

Laser-Aitta on uusi yritys, mutta pohjaa on, mistä ponnistaa.

Yritys jatkaa Ardorin eli aiemman Sihyn ohutlevypajan tuotantoa omana yrityksenään.

”Teimme ratkaisun käytännön syistä. Esikäsiteltyjä putkistoja mm. laivoihin toimittava Ardor perusti tämän ohutlevypajan pari vuotta sitten omaa tuotantoaan palvelemaan. Laser-Aitta suuntaa tekemisiämme laajemmille markkinoille ja tuo joustavuutta toimintoihimme. Pienempi yksikkö on notkeampi toimija”, sanoo toimitusjohtaja Jani Tamminen.

Monesta yhteydestä alalla tuttu mies luotsasi Ardorin ohutlevypajan käyntiin pari vuotta sitten, nyt hän luotsaa uuden Laser-Aitan toimintaa liikkeelle yrityksen osaomistajana.

”Palvelemme ohutlevy- ja metallituotteiden valmistuksessa koko Suomen alueella tuotesuunnittelusta prototyyppeihin ja aina suurerävalmistukseen saakka. Kokonaisvaltaisuus ja kumppanuus asiakkaiden suuntaan korostuvat”, Tamminen sanoo.

Laser-Aitta on tuore yritys, mutta alan osaamista sen taustalta löytyy pitkältä ajalta. Toimitusjohtaja Jani Tamminen luotsaa toimintaa uusissa puitteissa.

Uusi yritys, uusi laser

Ardorin ohutlevypaja toimi Naantalissa ja sen aiemmissa tiloissa ja kalustolla aloitti myös uusi Laser-Aitta toimintansa. Tuo kalusto, parin vuoden ikäinen laserleikkauskone sekä varsin moninainen taivutuksen ja hitsauksen konekanta siirtyy kuitenkin pian uusiin tiloihin, sillä yritys muuttaa Naantalista Turun Urusvuoreen.

”Saamme lisää tilaa toimintaamme. Lisäksi sijainti toimii, yhteyden ovat hyvät joka suuntaan. Helsingin moottoritie kulkee tuosta vierestä”, Tamminen sanoo.

Turun tiloissa toiminta käynnistyy pikkuhiljaa ja ensimmäinen kone tiloihin on jo saapunutkin. Jatkossa juuri se muodostaakin yrityksen konekannan uuden kärjen.

Laser-Aitta investoi hiljattain Amadan laserleikkauskonemalliston tuoreeseen kärkikoneeseen eli Regius AJ-malliin, sen asennustyöt olivat marraskuun lopulla viimeistelyssä Urusvuoren tiloissa. Kone on samalla näillä main ensimmäinen Regius.

”Jonkin aikaa saamme olla ainut Regius-käyttäjä Pohjoismaissa ja Baltiassa. Ruotsiin on nyt talven mittaan kuitenkin tulossa yksi tämän mallin kone”, Tamminen sanoo.

Amada esitteli Regiuksen alkuvuodesta, ja mainitsee sen olevan samalla yrityksen tuotepaletin nopein kuitulaser. Lineaarimoottorit ovat koneen kaikissa akseleissa. Niillä koneella päästään 340 m/min tasoihin liikenopeudessa.

Lisäksi koneessa on mukana koko joukko töitä tehostavia automaattiteknologioita.

Sellaisia ovat Laser Integration -järjestelmä ja Variable Beam -tekniikka. Laser Integration-järjestelmä eli LiS on kokonaisuus, mihin kuuluu nippu toimintoja liittyen mm. säteen keskitykseen, laatuun sekä leikkauksen kameraseurantaan. LiS hoitaa automaattisesti koneen alkutarkistukset koneen käynnistyksen yhteydessä, jolloin operaattori vapautuu näistä. Järjestelmä myös pyrkii palautumaan automaattisesti törmäyksistä ja häiriöistä ja jatkamaan leikkausta ilman operaattorin tarvetta. Variable Beam -tekniikka puolestaan on kehitetty mukauttamaan lasersäde nopeasti erityyppisille ja vahvuuksiltaan erilaisille materiaaleille sopivaksi.

Pian käytössä. Amadan asentajat Kimmo Mattila ja Mikael Moisio valmistelivat konetta tuotantoon Urusvuoressa marraskuun lopulla. Koneen kylkeen sijoitettu kookas screeni mahdollistaa sujuvat näkymät työalueelle.

Nopea ja tehokas

Laser-Aitan hankkima 1500×3000 mm:n levyjä käsittelevä Regius AJ on teholtaan 6 kW:n kone, eli koneessa on laserlähteenä kaksi Amadan 3kW:n diodimoduulia. Markkinoilla Regius-kone on lisäksi 9 kW:n tehoversiona.

Jani Tammisen mukaan kone muodostui nopeasti Laser-Aitan valinnaksi.

”Itselläni on hyviä kokemuksia useista erilaisista Amada-lasereista, joten konemerkki oli varhain selkeä. Ja kun koneen hankimme, koimme järkeväksi investoida valmistajan nykymalliston kärkitarjontaan. Tämä kone edustaa sitä ja se tuli meidän kannaltamme sopivasti markkinoille”, toteaa Tamminen.

”Koneen nopeus oli vahva vaikutin. Teimme testejä nykyisille ja jatkossa mahdollisille tuotteillemme, ja niissä juuri leikkausnopeuteen liittyvät asiat korostuivat. Tämä kone oli itse asiassa eräässä keskeisessä tuotteessamme jopa neljänneksen nopeampi kuin laserteholtaan puolet tehokkaampi Amada-kone. Vaikuttava meriitti.”

”Toki arvostamme myös koneen monipuolista automatiikkaa. Kone on ratkaisu leikkaustöihin pitkälle tulevaisuuteen ja hyvä kumppani toiselle aiemmalle laserleikkauskoneellemme. Se jatkaa tuotannossamme toki niin ikään”, sanoo Tamminen.

Automatiikka avustaa tuotantoa. Ohjaus koneessa on Amadan uusi AMNC 3i Plus.

Kasvu tähtäimessä

Kun konekanta on kunnossa, osaamista löytyy ja yrityksen nimikin jää kertakuulemalta mieleen, yrityksen starttiainekset lienevät koko lailla hallussa. Järjestelytöitä silti riittää juuri nyt.

”Toiminnan käynnistämiseen liittyvien tehtävien viimeistely ja yrityksen lähiaikojen portaittain tapahtuva muutto uusiin tiloihin ovat nyt varsin työllistäviä projekteja, mutta tuotannollisia töitä teemme tietenkin samalla järjestelytöiden ohella. Kasvuun tähtäämme, tavoitteet on mietitty kyllä jo pitkälle eteenpäin”, Jani Tamminen kertoo.

Kari Harju