Index Open House 2022

Koronaviruspandemian aiheuttaman kahden vuoden tauon jälkeen Index järjesti Reichenbachissa Saksassa Global Open Housen huhtikuun lopulla. Uutta ​​Index-/Traub konetarjontaa ja automaatioratkaisuja esiteltiin, samoin viimeisin digitaalinen tuotekehitys iXworld- ympäristössä.

Tapahtuman ytimessä olivat uusimmat Index- ja Traub-koneet livenä toiminnassa. Näihin esittelyihin kuului mm. vasta julkaistun Index G220 -sorvauskeskuksen uuden sukupolven debyyttiesittely.

Täydennys Indexin G-sarjaan

Indexin G-sorvisarjaa pienessä päässä täydentävä uusi G220 on varustettu 76 mm:n karaporauksella, 200 mm:n iskun halkaisijalla ja 900 mm:n sorvauspituudella.

Uusi Index G220 -sorvauskeskus esiteltiin Reichenbachissa.

Koneen ominaisuuksiin kuuluvat vakaa mineraalivalurunko ja kookkaat lineaarijohteet, moottoroitu jyrsintäkara hydrodynaamisesti asennetulla Y/B-akselilla sekä kaksi työkalurevolveria, jotka sijaitsevat työtilan pohjassa tuottavaa ja joustavaa työskentelyä mahdollistamassa.

Open Housessa Index esitteli samalla myös uuden G220-yhteensopivan täysin sähkökäyttöisen tankomakasiinimallin MBL 76. Indexin mukaan vaihtoajat ovat nopeammat kuin Index MBL 65:llä.

Tuore G320 -malli oli tapahtumassa myös esillä. Tämä viime vuonna esitelty malli 1400 mm:n sorvauspituudella täydentää valmistajan mallistoa keskikokoisten komponenttien sorvauksessa ja jyrsinnässä. Kookkaammassa päässä sarjaan kuuluvat mallit G420 ja G520

G-sorvisarjan kookkaampi G320 -malli oli tapahtumassa myös tarkastelussa.

Uusia ominaisuuksia

Näyttelyssä oli mukana myös markkinoilla menestyneen Indexin ABC -automaattisorvin uusin versio, mikä on tuonut uusia ominaisuuksia varsinkin ylärevolveriin. Näitä ovat elektroninen indeksointiakseli, Y-akseli, korkeussäätö ja mahdollisuus kaksinkertaisten työkalupitimien käyttöön.

Muutoin koneessa on säilytetty edellisen mallin tutut, hyväksi havaitut ominaisuudet: mm. koneen rakenne, työskentelyalue ja ulkoinen koko ovat edelleen samat, samoin kaikki osaohjelmat toimivat edellisversion tapaan.

Myös uusi Traub TNL12 – pitkäsorvi oli mukana tapahtumassa, joka on helposti muunnettavissa perinteiseksi CNC-sorviksi. Koneessa on edeltäjäänsä verrattuna kompaktimpi rakenne ja parannettu kinematiikka.

Traub TNL12 mahdollistaa perinteisesti samanaikaisen koneistuksen neljällä työkalulla ja nyt kinematiikkaa on kehitetty edelleen, mm. kun etuyksikkö ja vastakara olivat ennen samalla johteella, ne ovat nyt erillisillä.  Näin etutyöstöllä ja vastakaralla tehtävä koneistus eivät enää vaikuta toisiinsa, ja samalla koneen ohjelmointi on aiempaa joustavampaa. Koska massat ovat pienemmät, kone on myös aiempaa dynaamisempi.

Indexin ABC -automaattisorvin uusin versio, mikä on tuonut uusia ominaisuuksia varsinkin ylärevolveriin

Indexin monikarakoneista mm. MS24-6 CNC oli esillä Open Housessa. Edeltäjäänsä MS22-6 verrattuna koneessa on hieman suurempi tangon halkaisija, mutta kokonaisuus on kompaktimpi. Suurten eräkokojen kysynnän vähentyessä mm. optimoitu asennuskonsepti on tärkeä. Index-pikakiinnitysjärjestelmä integroidulla W-hammastuksella oli tarkastelussa.

Automaatiota ja uusia digitaalisia ratkaisuja

Automaatio on tietenkin tämän päivän koneistustoiminoissa keskeinen tuottavuuden tekijä. Index on keskittynyt vastaamaan kasvavaan kysyntään erilaisilla ratkaisuilla, jotka vaihtelevat yksinkertaisista koneisiin integroiduista työkappaleen poistolaitteista kehittyneisiin ulkoisiin robottiratkaisuihin.

Indexin automaatio-osaamista Open Housessa edusti mm. iXcenter, mitä esiteltiin Index G420 -sorvauskeskuksen yhteydessä. Se koostuu koneen eteen sijoitetusta robottisolusta, johon voidaan telakoida eri moduuleja kahdelta puolelta mukaan lukien: paletti/telinemoduulit, mittaus/testausasemat, laitteet purseenpoistoon, puhdistukseen tai lasermerkintään.

Viimeiset kaksi vuotta ovat johtaneet nopeaan uusien digitaalisten työkalujen käyttöönottoon teollisuudessa, ja Indexin osalta paljon tiivistyy pilvipohjainen iXworld-alustan ympärille. iXworldin keskeinen elementti on INDEX IoT -alusta iX4.0 eri iX4.0-sovelluksin, joista jokainen on optimoitu vastaamaan tiettyihin asiakkaiden tarpeisiin. Näistä Open Housessa oli esillä runsaasti esimerkkejä.

Index- ja Traub-koneiden esittelyn lisäksi Global Open Housessa oli mukana 30 kumppaniyritystä. Lisäksi osallistujat voivat laajentaa tietämystään tärkeistä teknologisista aiheista asiantuntijaesityksien, tiedonvaihdon ja asiantuntijakeskustelujen kautta.

Indexin Open Houset ovat perinteisesti suosittuja tapahtumia, ja kävijöitä oli paikalla runsaasti.