Automaatioratkaisut- ja järjestelmät esittelyssä – Prima Powerin Teknologiapäivä Seinäjoella

Automaatio- ja järjestelmäratkaisut olivat keskiössä Prima Powerin Teknologiapäivässä Seinäjoella syyskuun lopulla. Järjestelmät esiteltiin paikan päällä livenä täydessä toiminnassa.

Prima Power on pitänyt Teknologiatapahtumia säännöllisesti, mutta parina viime vuonna tapahtumat pidettiin verkossa. Nyt päästiin taas tehtaalle.

Teknologiapäivä Seinäjoella. Aki Ojanen toivotti vieraat tervetulleeksi.

”Yli 100 henkilöä on ilmoittautunut mukaan. Pandemia-ajan helpotettua käytännön tapahtumat kiinnostavat. Esittelemme Seinäjoen tarjontaamme koko paletilla”, kertoi tapahtumassa myyntijohtaja Aki Ojanen.

Mahdollisuuksia tuotannon tehostamiseen

Ohjelmistopuolen esittelyllä aloitettiin, ja kokonaisvaltaiseksi kasvanut Tulus-kokonaisuus oli keskiössä. Tulus on paketti sujuvaan tuotantoon tarjouskyselyistä työmääräimiin, tuotannon suunnitteluun, tuotannon kuormitukseen ja toteutukseen, ja analytiikkaan saakka, painotti kokonaisuutta briifannut Martti Väisänen.

Automaattinen varastojärjestelmä Night Train Brilliance esiteltiin yhdessä Combi Genius -solun ja PSBB-linjan kanssa.

Tuttu asia on, että automaation avulla voidaan nostaa sujuvasti kapasiteettia ja vähentää manuaalisia työvaiheita tuotannossa. Tästä näkökulmasta Lauri Nevala keskittyi 2D-laserautomaation mahdollisuuksiin Laser Genius+ -koneen kautta. Myös uudet optiot mm. leikkauspöydän puhdistukseen sekä pinontaan ja poimintaan olivat tarkastelussa. Lauri Nevala esitteli myös muut järjestelmäratkaisut, mm. moniin tarpeisiin muuntuvat PSBB ja LPBB-kokonaisuudet, sekä varastoratkaisut, kuten Fast Loading Storage, Combo Tower ja Night Train. Automatiikka avittaa ja tehostaa valmistusta aihiosta valmiiksi tuotteeksi saakka.

Marko Piirto esitteli talon kokonaisuudessaan sähköservotoimista lävistys- ja leikkauskonetarjontaa sekä lävistys-/laserleikkaus-yhdistelmäratkaisuja. Jokaiselle on sektorinsa: lävistyskoneella on tehokasta toteuttaa erilaiset pienemmät aukotukset ja muovaukset, kulmaleikkurilla suorat linjat, ja teknologioita yhdistävillä laser-combikoneilla moninaiset kompleksiset ja kaarevat muodot, totesi Piirto.

Tuotantoa. Myös tehdaskierrokset kuuluivat jälleen Teknologiapäivän ohjelmaan.

Järjestelmät toiminnassa näyttelytilassa

Odotettu osuus Seinäjoen tapahtumassa olivat tehtaan näyttelytilan järjestelmien liveajot. Toiminnassa demo-osuudessa nähtiin:

– 2D-laserleikkauskone Laser Genius+ (10 kW), mihin oli liitetty pinontarobotti PSR 2D sekä tornivarasto Combo Tower Laser.

-Lävistys-/laserleikkaus-yhdistelmäkone Combi Genius 1530 yhdessä lastaus-/pinontarobotti LSR:n kanssa

-Joustava valmistusjärjestelmä PSBB – Punching, Shearing, Buffering, Bending (Shear Genius 1530, PSR, EBe2720)

-Automaattinen varastojärjestelmä Night Train Brilliance, mihin oli liitetty Combi Genius -solu ja PSBB-linja.

Myös tehdaskierrokset kuuluivat jälleen Teknologiapäivän ohjelmaan. Tuotanto Seinäjoella käy korkein kierroksin.

”Tilauksia on kauas ensi vuoteen, mutta komponenttipula tuo haasteita toimituksiin. Toimitusajat venyvät”, tiivisti Aki Ojanen tuotannon tilannetta.

Kari Harju

Seinäjoen tehtaalle saapui lähes 40 kansainvälistä asiakasta tutustumaan Prima Powerin järjestelmiin ja automaatioratkaisuihin. Kaukaisimmat vieraat olivat Malesiasta, Vietnamista ja Saudi-Arabiasta.