Kelalinjat ja automaattiset valmistusjärjestelmät esittelyssä

Prima Power järjesti vuoden ensimmäisen Teknologiapäivät-tapahtuman Seinäjoella helmikuussa. Tälle kerralla painopisteessä olivat kelalinjat ja kelaratkaisujen integrointi linjatyyppiseen automaatiovalmistukseen. Teknologiakeskuksessa esiteltiin automaattisia valmistusjärjestelmiä.

Tuttu juttu on, että arkkien ohella ohutlevytuotanto voi tapahtua keloilta, ja kelamateriaalit soveltuvat hyvin myös automatisoituun linjatyyppiseen valmistukseen.

Teknologiapäivät Prima Powerilla: keloilta tapahtuvan valmistuksen piirteitä ja mahdollisuuksia esittelivät Lauri Nevala Prima Powerilta ja Mikko Lilja Vaskilta.

Tällä kertaa kelalinjat olivat Prima Powerin tapahtuman teema.

”Usein keloilta tapahtuva valmistus on mielletty soveltuvaksi suurille sarjoille, mutta nykyisin erilaiset yksilölliset ratkaisut ja materiaalien hintakehitys tekevät sen kiintoisaksi vaihtoehdoksi myös muun tyyppiseen tuotantoon. Markkinoilla kiinnostus näitä ratkaisuja kohtaan on vahvassa kasvussa”, toteaa myyntijohtaja Aki Ojanen Prima Powerilta.

Tuotantoa keloilta

Kelamateriaaleilta tapahtuvan valmistuksen edut liittyvät todellakin esimerkiksi materiaalien hankintahintoihin. Kelamateriaalit ovat arkkimuotoisia materiaaleja edullisempia, ja lisäksi lisäetuna ovat vaikkapa materiaalien käsittelyyn liittyvät seikat.

Vaskin tiloissa tutustuttiin Multicoil-tyyppiseen kelaratkaisuun toiminnassa.

”Arkkien pakkaamiseen käytettyjä puupaletteja ei tässä tuotantomuodossa jää nurkkiin kuleksimaan eikä levyrankojen käsittelystä tarvitse huolehtia käsittelyn jälkeen, sillä kelamateriaalien käyttöaste on usein arkkimateriaaleja korkeampi. Etu voi olla sekin, että levyjen siirtelyyn liittyvä trukkiliikenne vähenee työpaikalla”, tiivisti järjestelmätuotteista vastaava tuotepäällikkö Lauri Nevala teemaa yleisölle.

Tuotannossa kelalinja leikkaa ohutlevyn aina oikeaan mittaansa, käyttönopeus kasvaa ja nestauksessa käytetään aina sopivinta levyn pituutta.

”Nykypäivän ratkaisut mahdollistavat keloilta tapahtuvan tuotannon tehokkaan integroinnin niin yksittäisiin tuotantokoneisiin kuin laajoihin automaatiojärjestelmiinkin. Näin ne voivat toimia vaihtoehtona arkkituotannolle myös joustavassa linjatyppisessä tuotannossa materiaalista pitkälle valmiiksi tuotteeksi saakka”, totesi Nevala.

Kuulijoita aamupäivässä. Vieraita oli Suomen lisäksi kymmenestä eri maasta.

Multicoil esittelyssä

Prima Power on toimittanut syöttö-, siirto-, oikaisu- ja katkaisulaitteet sisältäviä kelalinjoja asiakkailleen jo vuosia, ja nyt yhteistyö asiassa on tiivistymässä edelleen pitkäaikaisen yhteistyökumppanin eli sveitsiläisen, nykyisin suomalaisen Vaskin omistaman HWJ kanssa.

Teknologiapäivien ohjelmaan kuului vierailu Prima Powerille linjoja valmistavan Vaskin tiloihin, missä tutustuttavana oli yksi Multicoil-kelalinja, joka soveltuu erityyppisten koneyksiköiden yhteyteen usein vaihtelevassa tuotannossa ja lisäksi myös automatisoituun linjatyyppiseen tuotantoon.

”Asiakaskohtaisesti sovellettuihin Multicoil-ratkaisuihin voidaan sijoittaa keloja eri leveyksin ja materiaalivahvuuksin. Siten ne mahdollistavat myös nopeat materiaalienvaihdot ja tarkkojen levykokojen käytön yksilöllisessä valmistuksessa”, Nevala kertoi.

Kelaratkaisujen liittäminen Tulus-ohjelmiston avulla automaattisiin tuotantojärjestelmiin on saumaton toimenpide. Toiminnot kelamateriaaleilta voidaan liittää paitsi uusiin, myös jo olemassa olevien tuotantokoneiden ja järjestelmien yhteyteen, totesi Nevala.

Prima Powerin teknologiakeskuksessa oli esillä demotoiminnassa Prima Powerin ratkaisuja.

Demoja teknologiakeskuksessa

Prima Powerin teknologiakeskuksessa oli esillä demotoiminnassa Prima Powerin ratkaisuja.

Laser Genius+ -2D-laserkone toimi yhdistettynä Combo Tower Laser -automaattivarastoon ja PSR 2D -poiminta- ja pinontarobottiin.

Kaikilla teknologiakeskuksen koneilla ja järjestelmillä ajettiin demoajoja. Nähtävillä olivat automaattinen PSBB-valmistusjärjestelmä, missä mukana olivat lävistystä ja leikkausta yhdistävä Shear Genius Evo -kone sekä sähköservokäyttöinen EBe Express Bender -taivutuskone automaatiolaittein. Night Train Genius, automaattinen varastojärjestelmä, toimi liitettynä PSBB-linjaan ja Combi Genius -soluun. Laser Genius+ -2D-laserkone toimi yhdistettynä Combo Tower Laser -automaattivarastoon ja PSR 2D -poiminta- ja pinontarobottiin. Lävistämisen ja laserleikkauksen Combi Genius -yhdistelmäkone oli puolestaan yhdistetty LSR-lastaus- ja pinontarobottiin, sekä servosähkökäyttöinen eP Genius -särmäyspuristin työkaluvarastolla.

Tarjolla oli myös näkymiä tuotantoon tehdaskierrosten yhteydessä. Seinäjoen tehtaalla valmistetaan Prima Powerin lävistävät ja lävistystä ja leikkuuta yhdistävät koneet sekä automaalaitteita ja varastoratkaisuja.

Prima Powerin helmikuun Teknologiapäivät järjestettiin kaksipäiväisenä tapahtumana, ensimmäinen päivä oli varattu kansainvälisille, lähinnä eurooppalaisille asiakkaille, toinen päivä kotimaan asiakkaille. Teknologiapäivillä vieraili noin sata vierasta ympäri Eurooppaa. Vieraita oli Suomen lisäksi kymmenestä eri maasta, mm. Belgiasta, Hollannista, Italiasta, Tanskasta, Latviasta ja Slovakiasta.

Kari Harju