Uudet työkaluratkaisut laajentavat Alikon tuotetarjontaa

Aliko Oy:llä syksy jatkuu vahvan tekemisen merkeissä. Yrityksen perustaja Hannu Alitalo luopui kesällä omistuksestaan yrityksessä ja toimitusjohtaja Stanislav Deministä tuli samalla suurin osakkeenomistaja. Työkaluratkaisut ovat laajeneva osa yrityksen toimintaa tuttujen särmäyspuristintoimitusten ohella.

Hannu Alitalo jäi eläkkeelle vuonna 2015, jolloin Stanislav Demin aloitti toimitusjohtajana. Alitalo jatkoi kuitenkin Alikon hallituksen puheenjohtajana ja osaomistajana. Nyt kesällä perustajan oli aika siis luopua kokonaan yrityksen toiminnoista.

Sukupolvenvaihdoksessa Aliko jatkaa kotimaisena yrityksenä, Stanislav Demin on nyt suurin osakkeenomistaja, muut osakkeenomistajat ovat Hannu Alitalon tyttäret Katja ja Heidi Alitalo.

”Tärkeintä on, että Aliko pysyy sataprosenttisesti kotimaisena perheyhtiönä. Toiminta yrityksessä jatkuu vahvana, kaikista markkinoiden epävarmuustekijöistä huolimatta tulemme tekemään liikevaihdossa tänä vuonna ennätystuloksen”, Stanislav Demin kertoo.

”Henkilökunta on venynyt hienosti ja meillä on hyvä tiimi. Kuten sanonta menee, tästä on hyvä jatkaa”, sanoo Demin.

Särmäyspuristintoimitusten ohella työkaluratkaisuista on kehittynyt Alikolle nopeasti vahvistuva tuotesektori, kertoo toimitusjohtaja Stanislav Demin.

Koneita ja työkaluratkaisuja

Aliko on tänä päivänä monessa mukana. Yritys tunnetaan särmäyspuristimistaan.

”Isot särmäyspuristimet ovat viime vuosina olleet enemmän esillä, mutta muistettava on, että myös pienempiä koneita tehdään ja niillä on myös jatkuvaa kysyntää. Palettimme on tässä mielessä oikeastaan varsin laaja”, kertoo Demin.

Työkaluratkaisuista on viime vuosina kehittynyt Alikolle uusi voimakkaasti kehittyvä tuotesektori.

”Olemme mm. kehittäneet särmäystyökaluja, joilla mm. voidaan minimoida työkalujen vaihtoaikoja. Esimerkiksi CNC-ohjattava muuttuva-aukkoinen alatyökalu korvaa useita alatyökaluja, lisää tuottavuutta, helpottaa tuotannonsuunnittelua, parantaa laatua ja turvallisuutta ja sopii vielä käytännössä merkin kuin merkin koneisiin”, Demin sanoo.

Muutaman viime vuoden mittaan työkalurintamalle on kehitetty myös uusia varastoratkaisuja. Viime vuonna Aliko lanseerasi Aliko Tools Stationin, CNC-ohjattavan työkaluaseman pneumaattisella lukituksella varustettuihin särmäyspuristimiin. Tänä vuonna kehitettiin sen jatkoksi Aliko Tower Tools Station, pyörivä työkalutorni, joka markkinoilla on kiinnostanut kovasti. Molemmat ratkaisut sopivat laajasti eri valmistajien koneiden yhteydessä käytettäviksi.

”Nämä ovat käteviä laitteita järkevään ergonomiseen työkalujen käsittelyyn. Tehokkaita työkaluja ja erilaisia työkaluratkaisuja kehitämme jatkossakin”, Demin toteaa.

Työkalusektorin uutta tarjontaa: Pyörivä työkaluvarasto Tower Tools Station lanseerattiin markkinoille keväällä.

Vahvistuvaa vientiä ja maahantuontia

Aliko tunnetaan toki hyvin kotimaassa ja sen lisäksi kone- ja työkalutoimiuksia on tehty säännöllisesti muuallekin. Baltia on ollut keskeistä vientialuetta viime vuosina. Jatkossa vientitoiminta laajenee, kertoo Stanislav Demin.

”Tähtäimessämme ovat mm. Puolan, Tsekin ja Slovakian markkinat. Panostuksia on jo tehty.”

Yksi tukijalka Alikon toiminnassa on edelleen myös maahantuonti, Aliko on Suomessa saksalaisen Messerin maahantuoja. Sen osuus yrityksen liikevaihdosta on nyt noin kolmannes.

Messer esittäytyy ratkaisuineen syksyllä Hannoverin EuroBLECH-messuilla ja esittelee siellä mm. uudistetun viisteplasmansa. Aliko on mukana Konepajassa Tampereella. Siellä mukana on ainakin toinen uusista työkaluasemista.

Kari Harju

Kotimainen konemerkki vuodesta 1978

Alikon tausta särmäyspuristinratkaisujen toimittajana on pitkä.

Alitalon Konepajan perustaja Hannu Alitaloaloitti koneenrakentajan uransa siellä missä moni muukin yritys on joskus aloittanut: autotallissa. Siellä yrittäjänpoltetta tuntenut nuori tekijä suunnitteli ja toteutti ensimmäiset koneensa.

Yritys käynnistyi yhteistyössä isä Simo Alitalon kanssa vuonna 1978, ja ensimmäinen konetoimitus tehtiin samana vuonna. Ensimmäinen asiakkaalle toimitettu särmäyspuristin syntyi kaksi vuotta myöhemmin.

Tuotenimi syntyi Alitalon Konepaja-nimestä: Aliko. Ajatuksena oli suunnitella, kehittää ja valmistaa koneita asiakkaan tarpeisiin räätälöitynä.

1990-luku ja 2000-luvun alku olivat Alikolle toiminnan muutosten sekä eri tuotesovellusten kehittämisen ja kasvun aikaa. Aliko suuntautui suunnitteluun, kokoonpanoon, myyntiin ja markkinointiin, konevalmistus siirtyi alihankintaverkostolle.  Yritys uudisti tuotepalettiaan mm. Aliko Giant-särmäyspuristimet kärkenään ja panosti vientimarkkinoille.

Viime vuodet Aliko on keskittynyt ydinosaamiseensa, särmäyspuristimien ja niiden työkalujärjestelmien tuotekehitykseen, suunnitteluun ja elinkaaripalveluihin. Stanislav Demin tuli Alikolle vuonna 2011, aloitti huoltokoordinaattorina ja jatkoi huolto- ja myyntipäällikkönä. Toimitusjohtaja hän on ollut vuodesta 2015 lähtien.

Alikon ennakoitu liikevaihto tälle vuodelle on noin 7,7 miljoonaa euroa (5,1 miljoonaa euroa 2021).