Lisätehokkuutta automatisoituihin taivutusprosesseihin

Trumpf on esitellyt uuden gripperin. Uutta helposti paikoilleen asennettavaa monikäyttögripperiä käytetään mm. TruBend Cell 5000:n kanssa ja se voidaan asentaa Trumpf BendMaster -robottivarteen.

Gripperiä käyttämällä BendMaster poistaa työkappaleen pinosta, siirtää sen tehokkaasti taivutussolun sisällä ja sijoittamaan sen sitten valmiiden osien pinoon.

Etuna on, että uusi gripper voidaan asentaa paikoilleen paljon nopeammin kuin perinteiset tyhjiönostimet.

Perinteistä nostinta on muutettava jokaista uutta työkappaletta varten, mutta kaikki tarvittavat säädöt uuteen gripperiin voidaan tehdä järjestelmätasolla. Tämä vähentää taivutussolun asentamiseen tarvittavaa aikaa.

”Kaksi ohutlevyn prosessoinnin keskeistä haastetta ovat pienten erien tuotanto ja pula ammattitaitoisesta työvoimasta”, kertoo Bernhard Fischereder, Trumpfin taivutusalan tuotehallinnan ja kansainvälisen myynnin johtaja.

”Uuden nostimen ansiosta automatisoitujen taivutusprosessien käyttö on taloudellista jopa pienemmissä eräkokoissa. Mikä tahansa yritys – jopa automaatiossa jo pitkälle edistynyt – voi lisätä tehokkuuttaan tällä multigripperillä.”

Trumpfin uutuus on saatavana kahdessa versiossa: pieni (S) enintään neljän kilogramman painoisten työkappaleiden kuljetukseen ja keskikokoinen (M) enintään 35 kilogramman painoisille työkappaleille. Käyttämällä näitä kahta versiota yritykset voivat käsitellä moninaista kappalevariaatiota. Gripperiä käytetään TruBend Cell 5000:n kanssa.

Trumpfin helposti asennettava gripper on uusi ratkaisu tehostamaan automatisoitujen taivutussolujen tuotantoa.

Myös pienille erille

Pääsääntöisesti ohutlevyteollisuudessa pienten erien automatisoitua tuotantoa pidetään epätaloudellisena.

Tämä johtuu siitä, että nostinta on muutettava jokaista uutta työkappaletta varten, mikä vaatii useita manuaalisia vaiheita. Työntekijöiden on esimerkiksi leikattava metalliosat sopivaan mittaan, kiinnitettävä kannakkeet ja imukupit, pultattava kaikki komponentit yhteen ja liitettävä ne sitten letkuilla sopiviin kohtiin. Tämä vaatii usein useita tunteja työpajassa.

Lisäksi ammattitaitoisesta työvoimasta on tällä hetkellä pulaa, eikä sellaiseen toimintaan taitavia toimihenkilöitä aina ole saatavilla.

Uusi nostin voidaan säätää käsittelemään uutta työkappaletta muutamassa minuutissa. M-versiossa kutakin kahdeksasta imukupista voidaan säätää ja vaihtaa kuusioavaimen avulla. Tämän toimenpiteen suorittaminen vaatii vain vähän asiantuntemusta ja sen seurauksena tarraimen asentaminen uutta työkappaletta varten on Trumpfin mukaan huomattavasti perinteisiä ratkaisuja nopeampaa ja helpompaa. Lisäksi M-versiolla jokainen imukupeista voidaan aktivoida erikseen. Tämä on hyödyllistä käsiteltäessä muodoiltaan haastavia työkappaleita.

Työkappaleiden nopeampi käsittely

Trumpfin mukaan uusi gripper mahdollistaa monipuolisen työkappaleiden käsittelyn taivutussolussa. Esimerkiksi S-versiossa on 180 astetta kääntyvä kääntönivel. Tämä tarkoittaa, että gripper voi kääntää työkappaleita ilman, että niitä tarvitsee laskea alas, mitä perinteiset nostinjärjestelmät eivät pysty tekemään. Tämä lyhentää kiertoaikoja.

Trumpfin mukaan gripper on uusi ratkaisu yrityksille, joilla on Trumpf-taivutussolu ja jotka haluavat lisätä tuottavuuttaan. Erityisesti pienemmät yritykset hyötyvät tästä ratkaisusta, koska niiden on tehtävä usein tarttujan muutoksia taivuttaakseen uusia työkappaleita. Trumpf lanseerasi gripperin EuroBlech-messuilla.