Hetitec panostaa nopeuteen -Uuden vaakakaraisen myötä koneistukset omaan haltuun

Valuosien nopeisiin toimituksiin erikoistunut Hetitec palvelee proto-, varaosa ja piensarjavalimona teollisuutta Suomessa ja Euroopan alueella. Tuore investointi, vaakakarainen Okuma-koneistuskeskus, täydentää palvelukokonaisuutta ja tuo uusia mahdollisuuksia yrityksen toimintaan.

Hetitec on tamperelainen valimoyritys, joka syntyi kymmenen vuotta sitten nopean hiekkamuottien 3D-tulostuksen ympärille.

Ville Moilanen lähti tekemään diplomityötään vuonna 2008 Voxeljet-nimiseen 3D-tulostuslaitteita valmistavaan yritykseen Saksaan, teki siellä aikansa töitä, ja ymmärsi pian edistyksellisten koneiden vientimahdollisuudet myös Pohjoismaiden markkinoille. Kun yrityksen painopiste oli kuitenkin muualla, hän sai idean perustaa tänne oman muottien 3D-tulostukseen perustuvan yrityksen. Tutustuimme tuolloin Villen kanssa, tulin osakkaaksi mukaan, ostimme koneen, Ville palasi Suomeen, Valkeakoskelle perustettiin yritys Hetitec ja tulostustyöt alkoivat”, tiivistää toimitusjohtaja Heikki Kantola yrityksen taustaa.

Tulostajasta myös valajaksi

Hetitecin kone oli Pohjoismaiden ensimmäinen 3D-hiekkatulostin.

Hiekkavaluosia valmiina toimitukseen. Kun perinteisesti esim. siipirattaassa jokainen siipi on erillinen keerna, Hetitec tekee muotit pakettina.

Yritys tulosti hiekkamuotteja ja keernoja valimoille asiakkaiden tuotekehitystä helpottamaan.

Pian toimintoihin tuli asiakaslähtöistä lisätarvetta.

”Muutimme strategiaa ja aloimme miettimään valujen tekemistä. Pohdimme muuttoa muun muassa Valimoinstituutin tiloihin, mutta se asia kariutui, kun Tredu lakkautti Valimoinstituutin, jolloin samalla Suomesta loppui valimokoulutus kokonaan. Koska TAKK ja kauppakamari olivat huolissaan koulutuksen loppumisesta ja toisaalta TAKK:illa oli Nirvassa sopivaa tilaa, virisi ajatus, josko TAKK ottaisi jatkossa valtakunnallisen valimokoulutuksen haltuunsa ja investoisi valimoon.” ”Uuneille piti kuitenkin saada muutakin käyttöä.  Syntyi win-win tilanne, me tarvitsimme valimoa, he operaattoria. 2019 tehtiin sopimukset, TAKK investoi uuneihin ja tarjoaa nyt toiminnalle tilat, me vuokraamme uunit ja tilat ja operoimme toimintaa.”

Asia oli merkittävä, näin säilytettiin valimokoulutus Suomessa.

TAKK kouluttaa valimotyöntekijät ja Tampereen yliopistoon tuli hiljattain myös valimotekniikan professuuri. Tampereella on täysi ketju valimotyöntekijän koulutuksesta tutkimukseen saakka.

Hetitecille oleellista oli toki saada laajentuneelle toiminnalleen sujuvasti toimivat puitteet. Valimo aloitti vuonna 2020 ja sen toimintoja on muokattu eteenpäin.

”Olemme tehostaneet voimakkaasti toimintaamme, lisänneet kapasiteettia ja kehittäneet palvelunopeuttamme. Pyrimme tekemään asiat nopeasti, se ajatus on meidän bisneksemme ydin”, Kantola sanoo.

Tehokas vaakakarainen

Toiminnan kehitys on merkinnyt investointeja teknologiaan. Vuonna 2021 taloon hankittiin uusi tulostin, minkä myötä yritys kahdeksankertaisti tulostuskapasiteettinsa 300 litrasta 2000:een litraan. Samalla tulostusaika lyheni 300 litran 24 tulostusajasta 2000 litran 19 tuntiin.

Viime syksynä investoitiin uusi koneistuskeskus, mikä täydentää yrityksen palvelupaketin.

Kone asennettiin viime vuoden lopulla, ja kyseessä on vaakakarainen Okuma MA-600HIII, samalla ensimmäinen mallin kolmannen sukupolven kone Suomessa.

”Olemme tähän mennessä ostaneet kaikki koneistukset alihankinnasta ja sehän merkitsee tietenkin sitoutumista toisen yrityksen aikatauluihin. Nyt kun koneistukset ovat omissa käsissä, voimme päättää aikataulutuksesta nyt itse. Kiireellisimmät työt laitetaan johon kärkeen”, Kantola sanoo.

Oman koneistuskeskuksen hankinnassa noudatettiin selkeitä kriteerejä, toteaa Hetitecin koneistuksista vastaava tuotantopäällikkö Jukka Salmela.

”Vaakakarainen koneen piti olla, kappaleemme edellyttävät sen, ja kokoluokka määräytyi kappaleiden mukaan. Akselien suhteen päädyimme neliakseliseen versioon. Konetta saa myös viisiakselisena, mutta katsoimme, että sille meillä ei ole tarvetta. Lähtökohtaisesti koneistamme valut ensimmäistä kertaa, ohjelmantehoa on paljon. Viimeisin koneistusnopeus ei ole ratkaiseva tekijä, toisin kuin sarjavalmistuksessa.”

Kilpailutuksen jälkeen syntyi ratkaisu.

”Nopeus, asennuksen helppous, tukevuus ja luottavuus vaikuttivat ja hinta-laatusuhde toimi. Kävimme tutkimassa myös yrityksiä, joissa vastaavia valmistajan koneita on käytössä. Kommentit rohkaisivat eteenpäin”, Salmela sanoo.

Hetitecin Okuma MA-600H on ensimmäinen mallin III-sukupolven kone Suomessa. Investoinnin Hetitec pystyy koneistamaan valut itse, mikä tuo osaltaan nopeutta ja joustavuutta toimintoihin. Asiakastuotteita on jo koneistettu, mm. moottorinosia. Koneella tehdään myös mm. pitimet itse.

Koko värisuora

Kara uudessa MTC Flextekin toimittamassa koneessa pyörii 10 000 kierrosta minuutissa, työkaluvarasto on 60-paikkainen ja automatisointi on tarvittaessa jatkossa helppoa mm. palettirataratkaisuin. Konekalustus tuli Suomen Terätuonnilta, pitimet Hetitec tekee itse.

”Nyt hallussamme on koko värisuora, pystymme asiakkaan 3D-datasta tai fyysisestä valusta tekemään skannaamalla 3D-dataa, simuloimme, teemme valettavuussuunnitelman ja rakennamme valujärjestelmän, tulostamme sen, valamme asiakkaan haluamasta materiaalista raudoista superduplexeihin ja pystymme sen myös itse koneistamaan täällä saman katon alla.

”Näin tärkeä palvelunopeus varmistuu. Prosessin myötä pääsemme esimerkiksi varaosavaluissa jopa alle viikon tuotantoaikoihin, sarjavalimolla se voi olla useita kuukausia, pikatoimituksenakin usein viikkoja. Tuotekehityksessä asiat nopeutuvat niin ikään, iterointikierrokset nopeutuvat, tuloksena on parempi tuote ja se saadaan nopeammin markkinoille.”

Koneistustöitä. Pasi Poikkeus tuli viime vuonna Hetitecille koneistajaksi uudelle koneelle. Ohjaus MA-H:ssa on Okuman uuden sukupolven OSP-300.

Kysyntä Hetitecin valuosille on Kantolan mukaan jatkuvasti kasvanut.

Kun yritys teki 2019 puolen miljoonan euron liikevaihdon, 2021 se oli 2,4 miljoonaa euroa ja viime vuonna 3,8 miljoonaa. Yrityksen asiakaskunta koostuu pörssiyrityksistä, viime vuonna 27 pörssiyritystä asiakkaita, koneenrakentajia, lähinnä Euroopasta.  Mukana Wärtsilä, Claas, ABB, Sultzer, Atlas Copco.

”Nyt jatkossa markkinat kasvavat varsinkin Keski-Euroopassa. Ville Moilanen muutti jälleen Saksaan viime kesänä ja johtaa nyt myyntitoimintoja siellä, ja samassa yhteydessä vaihdoimme tehtäviä, minä olen nyt toimitusjohtaja, Ville on hallituksen puheenjohtaja. Oma edustus Saksassa näkyy meillä viennin kasvuna.”

”Toki kasvu tuo samalla haasteita, kapasiteetin kasvun myötä tilat ovat jatkossa yksi niistä. Henkilökuntaa olemme toistaiseksi löytäneet palvelukseemme kasvusta huolimatta hyvin”, Heikki Kantola sanoo.

Hetitec Oy

Perustettu 2013

Proto-, varaosa ja piensarjavalimo

Henkilöstö: 31

Toimipaikka Tampere

Okuma MA-600HIII

Vaakakarainen koneistuskeskus

X/Y/Z-liikkeet 1050, 900/1000 mm,

pöytä 630×630 mm

Kari Harju