Lisää sorvauskapasiteettia Erkemelle – Uusi kone ja kalustus kuntoon

Erkeme Oy kehittää tuotantomahdollisuuksiaan. Muutama kuukausi sitten ylöjärveläisyritys hankki käyttöönsä nyt jo toisen DMG Morin CLX 450 CNC -sorvin. Työkalu- ja kiinnitinasiat hoidettiin samalla kuntoon nopein liikkein.

Erkki Keinäsen Metalli eli nykyisin Erkeme Oy on 1973 perustettu perheyritys Ylöjärveltä.

”Kolmannessa sukupolvessa mennään ja töissä on 15 työntekijää. Toimitilaa on käytössä 2200 neliömetriä”, kertoo toimitusjohtaja Tero Keinänen.

Koneen työaluetta. Monet työt ja muodot onnistuvat yhdellä kiinnityksellä.

Erkeme on erikoistunut automaattisorvaukseen ja jyrsintään ja valmistaa alihankintana eri teollisuuden aloille koneistettavia tuotteita, pyörähdyskappaleita, hydrauliikkaosia- ja rakenteita, hitsattuja ja laipparakenteita. Mm. Sandvik on iso asiakas.

Tärkeitä yritykselle on vahva laatu, myös kestävään kehitykseen ja ympäristöystävälliseen tuotantoon liittyvät asiat.

Yksi osoitus on, että toimitilojen katolla pyörii aurinkovoimala. Se asennettiin vuonna 2020 ja aurinkoenergian osuus yrityksen sähkönkulutuksesta on parikymmentä prosenttia.

”Onhan nämä ympäristö- ja energiaseikat monessa mielessä tärkeitä tänä päivänä ja kulujakin ne tietysti säästävät. Kun energian hinnat ovat nousseet, myös näiden laitteiden takaisinmaksuaika on mukavasti lyhentynyt”, sanoo yrityksen nuoremman polven edustaja, myyntiin ja laadunvalvontaan keskittyvä Vili Keinänen.

Sorvikaksikko Y-akselein

Reippaan kolmen miljoonan euron liikevaihtoa tekevä Erkeme toimii Ylöjärvellä laajalla konekannalla.

”Pystymme valmistamaan sarjatuotantona lähes kaikkia tankoaihioina saatavana olevia materiaaleja, sarjakoot ovat yksittäisistä kappaleista isoihin sarjoihin. Käytössämme on mm. monikara-automaatteja”, sanoo Keinänen.

Viime vuosina Erkeme on panostanut konekantansa uusimiseen.

Uusinta konekantaa edustaa kaksi vastakaroin, Y-akselein ja tangonsyöttölaittein varustettua DMG Mori CLX 450 CNC -sorvia. Niistä toinen on parin vuoden takaa, ja viime vuonna aiemman kovin työllistetyn yksikön rinnalle hankittiin muutama kuukausi sitten toinen vastaava kone.

Koneet korvaavat tuotannossa aiempaa konekantaa.

”Peruskapasiteetin kasvattamistarpeet ohjasivat isosti hankintoja. Samalla haimme lisää tehokkuutta tuotantoon. Kun moninaiset työt, kappaleet ja muodot onnistuvat koneilla kertakiinnityksellä ilman siirtelyjä koneelta toiselle, se tuo nopeutta toimintoihin. Arvostamme myös koneiden tarjoamia uusia ominaisuuksia, nyt mm. kiilaurat syntyvät näillä koneilla”, sanoo Vili Keinänen.

CLX 450 CNC-koneille maksimi kappalehalkaisija on 400 mm ja sorvauspituus 800 mm. Tankokapasiteettia on 80 mm.

”Hankintoja helpotti leasing-mahdollisuus. Se sopi tarpeisiimme ja oli yksi ratkaiseva tekijä kummankin koneen kohdalla”

Jo toinen DMG Mori CLX 450 CNC tehostaa tuotantoa Erkemellä. Vierellä Marko Helenius.

Kalustus yhdeltä taholta

Kun uusi kone muutama kuukausia sitten hankittiin, piti hoitaa nopeasti kuntoon myös kalustus.

”Kun uuden koneen yhteydessä lähdimme kartoittamaan ja vertailemaan asioita, valinta kohdistui nyt Nurminen Toolsiin”, kertoo kalustusasioita hoitanut Marko Helenius Erkemeltä.

Erkeme on hankkinut Nurmiselta mm. Heinbuchin holkki-istukat vaihtoadaptereineen ja vaihtoehtoisesti 3-leukaistukat asiakkaan toivomuksesta, EWS:n keraamisella laakeriteknologialla varustettuja pyöriviä ja kiinteitä pitimiä.

”Annoin koneesta Nurmiselle tiedot ja he etsivät kokonaisuuteen sopivat ratkaisut. Tarjoukset saimme nopeasti ja asiat lähtivät etenemään. Hakemista alkuun työkaluasioissa on aina, mutta töiden alkuun pääsimme uudellakin koneella sujuvasti”, sanoo Helenius.

Työkaluasioissa Helenius arvostaa yleisesti asiantuntemusta ja konsultoivaa palvelua.

”Luotettava ja asiat osaava taho on aina tärkeä kumppani, mikä neuvoo eteenpäin niin työkaluhankinnoissa kuin vaikkapa asetuksissakin. Kaikkea ei voi valmiiksi tietää, asiat osaava ammattitaho vaaditaan”, tiivistää Marko Helenius.

Konekannan muokkaus Erkemellä jatkuu edelleen. Varsinkin tuotannon robotisointiin liittyvät asiat kiinnostavat. Yksi robottisorvi talossa jo toimiikin.

Erkeme Oy

Alihankintakonepaja Ylöjärvi

Henkilöstö 15

2x DMG Mori CLX 450 CNC

Kari Harju