DMG Mori Digital Event – Vuoden avaus verkossa, uusia konemalleja esittelyssä

DMG Morin perinteinen toimintavuoden aloitus Open House järjestettiin helmikuun alussa verkossa Digital Event-teemalla. Tapahtuma tarjosi 2.–4.2.2021 katsauksen talon kehitystrendeihin digitaalisesti ja interaktiivisesti. Kolme koneuutuutta esiteltiin.
DMG Morin alkuvuoteen on vuosia sijoittunut tuttu Open House Pfrontenissa.
Tänä vuonna tapahtuman korvasi Digital Event, joka tarjosi osallistujille live-esityksiä sekä asiantuntijakeskusteluja, trendejä ja näkymiä viimeaikaiseen kehitykseen. Yksi päivä esiteltiin uusinta teknologista kehitystä uusien konemallien esittelyjen myötä, muut päivät keskittyivät automaatioon ja digitalisointiin.
Tapahtuman tunnuksena oli ”tapaa asiantuntijasi”, ja sen puitteissa osallistujilla oli mahdollisuus yksityiskohtaisiin verkkokeskusteluihin yhteyshenkilöidensä kanssa. Digital Showroomissa DMG MORI esitteli yli 25 koneyksikköä, monet niistä automatisoituina valmistusratkaisuina.

CLX 450 TC aloittaa sarjan
Digital Eventin avasivat DMG Mori Company Limitedin pääjohtaja Masahiko Mori ja DMG Mori Aktiengesellschaftin johtokunnan puheenjohtaja Christian Thönes ja yleisesittelyjen jälkeen tapahtuman kärjessä olivat uusien konemallien maailmanensi-illat. Niitä oli nyt kolme.
Ensimmäinen uutuuksista oli CLX 450 TC-koneistuskeskus, kuudelta sivulta koneistuksen mahdollsta uutuusmalli, minkä myötä DMG Mori aloittaa uuden konesarjan. Sen keskeinen elementti on compactMASTER-sorvaus -/jyrsintäkaralla varustettu B-akseli, mikä vähentää mm. tarvetta työkalunvaihtoihin. Pää- ja vastakaralle tarvitaan vain yksi työkalu kummallekin ja vaativa koneistus mahdollistuu vakiotyökaluilla.
Uusi malli vastaa valmistajan mukaan teollisuuden kasvaviin tuotantovaatimuksiin myös pienemmillä sarjoilla ja tuo joustavuutta koneistukseen. Asetusajat lyhenevät ja tuotannon nopeus kasvaa. Koneessa on mukana myös automaattinen työkalunvaihtaja.

Uusi kompaktikeskus M1
Toinen esitelty kone oli kolmiakselinen pystykarainen uutuuskoneistuskeskus M1. Kuuden neliömetrin lattia-alaan sopiva ja 550 × 550 × 510 mm:n työalueella ja 850 × 650 mm:n pöydällä varustettu kone on DMG Morin uusi economy-malli 600 kg painaville työkappaleille.
Kyseessä on uusi linja DMG Morin laajaan 45 tuotelinjan palettiin, joka pajan yleiskone monipuolisin ominaisuuksin, mutta taloudelliseen hintaluokkaan. Korkea staattinen ja dynaaminen jäykkyys, värinänvaimennus ja korkea lämpövakaus ovat varsin ainutlaatuisia ominaisuuksia luokassaan. Kyseessä on tarkka ja vahva paketti vaikeampiinkin jyrsintäolosuhteisiin ja pitkäaikaiseen käyttöön. M1 oli esillä loppusyksyllä Suomessakin DMG Morin Open Housessa Pirkkalassa.

DMF 300|8 pitkille kappaleille
Kolmantena uutuutena DMG Morin Digital Eventissä oli esillä pitkien kappaleiden koneistukseen tarkoitettu DMF 300|8-koneistuskeskus. Koneen 3 000 mm:n pituinen pöytä tarjoaa joustavuutta pitkien työkappaleiden koneistukseen koko pöydän mitalta tai pöytä voidaan jakaa myös kahteen erilliseen työtilaan, jolloin toisella puolella koneistettaessa voidaan toisella puolella tehdä asetustöitä.
Kone on kookas laajennus valmistajan DMF 200|8:n rinnalle. Konekonsepti on DMF 200|8:n kaltainen, pitkä kannakepalkki mahdollistaa tasaisen jyrsinnän koko työtilassa, ja työkalun vaihto tapahtuu työpöydän takana prosessiturvallisesti – työkalun pituus on max. 400 mm. Koneeseen on saatavilla oleva jyrsintä-sorvaus-optio. Integroitu jäähdytyskonsepti takaa korkean pitkän aikavälin lämpötarkkuuden.
Ohjelmistotuotteita digitalisaatioon
Teollisuuden digitalisointi jatkaa tunnetusti etenemistään, ja se muuntaa myös työstökonemaailmaa ja niiden valmistusta. DMG Morin mukaan sen tavoitteena on mahdollistaa asiakkailleen kokonaisvaltainen ja kokonaisvaltainen prosessiketjun digitalisointi. DMG Mori on laajentanut osaamistaan ytimestään eli korkean teknologian koneista digitaalisiin tuotteisiin ja palveluihin, tarjonnan kirjoon kuuluu monenlaista alkaen tuotantokoneiden älykkyydestä ja datapohjaisiin järjestelmiin liitettävyydestä työn valmistelua, tuotannon suunnittelua sekä huoltoa ja korjausta varten aina yritysten verkkojen esteettömään integrointiin ja hajautettuihin arvonluontijärjestelmiin. Mahdollisuudet olivat esillä myös Digital Eventissä, talon asiantuntijat seuraavat käyttäjiä konsultoinnista uusien liiketoimintamallien kumppanuuteen perustuvaan käyttöönottoon.

Uusia automaatioratkaisuja esittelyssä
Toinen yleinen kehitystrendi on automaation lisääntyminen. DMG Morin mukaan automatisoidut valmistusprosessit tekevät paljon muutakin kuin vähentävät työvoimakustannuksia, ne lisäävät tehokkuutta, laatua ja joustavuutta jopa paikallisen tuotannon avulla. DMG Mori voi tarjota lähes jokaisen CNC-koneen valikoimassaan automatisoituna valmistusratkaisuna. DMG MORI:n automaatioportfolion viimeisimpään kehitykseen kuuluu ensinnäkin palettijärjestelmä PH Wheel. DMG Mori on laajentanut automatisoitujen ohjattujen ajoneuvojen (AGV) aluetta TH-AGV:n avulla. Automaattikuljetusjärjestelmä mahdollistaa jopa 16 muotin autonomisen siirron vastaaviin koneisiin. DMG Morin Digital Event järjestettiin 2-4. helmikuuta.
Kari Harju