Asiaa ja tunnelmaa Tampereella – Alihankinta 2022

Alihankinta ja AlihankintaHEAT -tapahtumakokonaisuus järjestettiin Tampereella torstaina 27.-29.9. Näytteilleasettajia oli 1 006 kahdestatoista maasta.

Alihankinta on odotettu vuosittainen tamperelainen messutapahtuma, joka nyt päästiin pandemiatilanteen helpotuttua järjestämään normaaleissa tunnelmissa. Perinteistä messumeininkiä ja kohtaamisia odotettiin ja varsin mukavasti yleisö löysi tapahtumaan. Ihan takavuosien lukemiin ei päästy, mutta Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa järjestetyssä kolmipäiväisessä tapahtumassa vieraili yhteensä 13 108 kävijää. Tapahtuman teemana oli tänä vuonna Teollisuuden vetovoima, tarpeet ja tekijät.

Vilkas meininki  ja alihankintahenki

”On ollut upeaa kohdata jälleen vilkas, positiivinen tunnelma ja se kuuluisa Tampereen alihankintahenki. Ihmisillä on ollut janoava tarve kohdata. Tämän vuoden teema osui ytimeen, ja sen ympärillä riitti keskusteltavaa niin ohjelmassa kuin hallien käytävillä ja osastoilla. Näytteilleasettajilta ja kävijöiltä saatu palaute tunnelmasta on ollut kiittävää. Laaja verkostoituminen, laadukkaat kohtaamiset ja positiivinen fiilis olivat tämän vuoden Alihankinnan kolme kovaa kärkeä, kiteytti kokonaisuutta PR- ja kumppanuusjohtaja, Alihankinta ja AlihankintaHEAT- tapahtumakokonaisuuden projektipäällikkö Tanja Järvensivu Tampereen Messut -konsernista.

Vuoden Päähankkija ja Vuoden Alihankkija 2022

Alihankinnan ohjelmaa olivat tuttuun tapaan koko keskuksen täyttänyt näyttely, ajankohtaispaneelit, keskustelut sekä myös perinteiset tunnustukset.

Vuoden Päähankkija ja Vuoden Alihankkija 2022 palkittiin Alihankinnan avajaistilaisuudessa. Suomen Osto- ja Logistiikkayhdistys LOGY ry palkitsiVuoden Päähankkijan ja Vuoden Alihankkijan 2022 palkittiin Alihankinnan avajaistilaisuudessa. Vuoden 2022 Päähankkijaksi valittiin digitaalisten ja mobiilipohjaisten lukitus- ja pääsynhallintajärjestelmien toimittaja iLOQ Oy. HT Laser Oy palkittiin Vuoden 2022 Alihankkijana. Tampereen kaupunkiseudun elinkeino- ja kehitysyhtiö Business Tampere palkitsi Vuoden teollisuusteko 2022 -tunnustuksella Valmet Automotiven.

Alihankinta järjestetään Tampereella jälleen ensi syksynä. Ilmoitettu ajankohta on 26.–28.9.2023.

Kari Harju

Avauspuheen piti tapahtuman teemakummi, tuotannosta, tuotantolaitoksista ja hankinnasta vastaava johtaja Vesa Riihimäki Alihankinnan tämän vuoden kumppaniyritys Wärtsilä Finland Oy:stä. Riihimäki oli mukana myös teemapaneelissa Teollisuuden vetovoima, tarpeet ja tekijät.
Muototerä Oy tekee Tampereen Nekalassa laitteita vesileikkauksen tarpeisiin eri teollisuudenaloille eri malleja sisältävän FinJet-sarjassa. Messuosastolla tutullla paikalla A-hallissa oli mukana nyt kompaktikone FinJet S, sitä esittelivät osaston kävijöille Mikko Jaakola (oikealla) ja Teijo Toimela.
Useilla paikkakunnilla toimiva HT Laser palkittiin tämän vuoden Alihankintamessuilla Vuoden Alihankkijaksi, ja toki sitä seikkaa kannatti tuoda julki myös messuyleisölle. Plakaatin vierellä hiljattain uusina myyntiedustajina yrityksen palveluksessa aloittaneet Fredrik Nyström ja Päivi Hakala.
Vuoden 2022 Päähankkija ja Alihankkija palkitiin avajaisissa: Vuoden Päähankkija-palkinnon vastaanottivat iLOQin Chief Production Officer Veli-Pekka Autio ja Senior Sourcing Manager Pekka Hassi, vuoden 2022 Alihankkija-tunnustuksen HT Laserin toimitusjohtaja Markus Lehti.
Karjalasta taas kajahteli messuilla omalla alueellisella osastolla, jossa mukana oli mm. tuttu Suhmuran Metalli. Vahvalla konekannalla ennestäänkin töitä tehneen yrityksen kuulumisia on mm. uusi investointi sorvaukseen, Citizenin L32XII -pitkäsorvausautomaatti on uusi hankinta, kertoivat Samuli Kankkunen (oikealla) ja Jarkko Sallinen.
Pohjanmaan miehiä messuilla. Metalli Järvelä Oy tekee putki- ja levylaserleikkausta ja putkentaivutusta Kaustisella ja tamperelaista messumeininkiä oltiin tarkistelemassa isommalla porukalla. Yrityksen osastolla vasemmalta Visa Järvelä, Jarno Hautamäki, Iiro Järvelä ja Markus Ahola.
Robottiteknologiaa monessa muodossa. Yksi C-hallin yleisömagneetteja oli varmasti Probotin osastolla temppujaan tehnyt notkea robottikoira. Liikkuvat robottivaunut pyörillä eivät pääse joka paikkaan, kävelevästä versiosta voi olla apua, jos tilassa on korkeusesteitä tai portaita. Vasemmalla Probotin Maria Ruottinen.
Robottitoimittaja Yaskawa Finland oli mukana messuilla tutulla ja varsin huomatulla paikallaan A-hallin sisäänkäynnissä. Robottihitsauksen toimintoja oli mahdollisuus tarkastella, kuvassa vasemmalla 6-akselinen yhteistyörobotti eli cobotti HC 10 tyyppinimensä mukaisesti 10 kg:n hyötykuormalle.