HögforsGST automatisoi putkihitsaustaan – Räätälöity järjestelmä kolmella robotilla

HögforsGST jatkaa tuotantonsa kehittämistä Pohjois-Savon Leppävirralla. Uusi robottihitsausjärjestelmä automatisoi hitsausta ja tuo tuottavuutta, tarkkuutta ja tasaista laatua muodoiltaan vaativien putkimaisten kappaleiden käsittelyyn.

HögforsGST on lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmien valmistukseen, myyntiin ja markkinointiin erikoistunut suomalaisyritys. Tuotteita ovat kaukolämpö- ja kaukojäähdytysjärjestelmät sekä näiden hybridit, ohjausjärjestelmät ja teollisuuskoneikot.

Solun muodostavat syöttöradat, käsittelyrobotit, hitsausrobotti, kolme kameraa, kappaleen paikoitus-/kääntöasema sekä poistorata.

Alallaan HögforGST on johtavia alansa toimijoita Suomessa ja Pohjoismaissa, tuotteet myydään yksityisille kiinteistönomistajille ja energiayhtiöillekin. Vientiin menee suuri osa tuotteista, myyntiverkosto kattaa Suomen sekä lisäksi omat tytäryhtiöt toimivat Ruotsissa ja Norjassa.

Ratkaisut kehittyvät melkoista haipakkaa, HögforsGST:llä yksi johtoteema on tiiviisti ympäristöystävällisyyden kuin taloudellisuuden suunnassa.

Nykyjärjestelmät ovat vähäpäästöisiä ja säästävät lämmityskustannuksissa.  Esimerkiksi hybridijärjestelmät ovat talon tuotekärkeä, se on modulaarinen lämmitysjärjestelmä, joka mahdollistaa erilaisten lämmönlähteiden yhdistämisen. Kaukolämmön rinnalle liittää uusiutuvia lämmönlähteitä kuten maalämpöä, ilmalämpöä tai lämmöntalteenottoa.

”Energiankulutus saadaan putoamaan jopa puoleen ja samalla päästöt alas”, tiivistää tuotannon esimies Janne Juutilainen.

Nyt 115 henkilöä työllistävä, 2004 nykymuodossaan aloittanut HögforsGST:n liikevaihto on noin 30 miljoonan euron tasolla ja kasvunäkymää tulevaan on isosti mm. ympäristövaateiden kehittymisen ja vihreän siirtymän takia. Maailmalla tarvitaan uutta teknologiaa.

Hitsausautomaatiota HögforsGST:lle. Ohjaus tapahtuu ohjaimella tai näytöltä. Simulaatiomahdollisuus auttaa tuotannon suunnittelussa. Operaattorina Simo Ahokas.

Putkille räätälöity kokonaisuus

HögforsGST toimii laajasti Pohjoismaiden markkinoilla, mutta tekee koko tuotantonsa Leppävirralla, missä yrityksen tontilla kohoaa kaksi tehdashallia, uudempi niistä on parin vuoden takaa. Leppävirralla sijaitsee myös pääkonttori.

Tehokkaat järjestelmät ja prosessit takaavat sujuvat toimitukset. Laatu edellä mennään, sitä kehittäen. Järjestelmien tuotannossa hitsaustoiminnot ovat yksi keskeinen, sitä tehdään tuotteisiin paljon, ja samalla se on kriittinen alue.

”Järjestelmien komponenteissa monimuotoiset putkisto-osat mukaan lukien tarvitaan usein runsaasti hitsausta. Sitä olemme tehneet käsihitsauksena”, sanoo Juutilainen.

Hitsaustoimintojen kehitystä kuitenkin tarvitaan. Uusista hitsareista on pulaa, ja jatkossa yhä enemmän.

”Pula ammattitaitoisesta henkilöstöstä tuntuu myös meillä, nuoria ei hitsaushommiin kouluttautuminen tahdo kiinnostaa. Lisääntyvä automaatio on keino vastata tähän ongelmaan.” Samaan aikaan se tietenkin tapa tehostaa tuotantoa. Robotit ovat toki parhaimmillaan hyvin nopeita ja tarkkoja kapineita.

Putkisto-osa, missä mukana on kolme hitsattavaa kohtaa. Lisäksi kappaleeseen porataan reikiä ohjelman mukaan kameran tunnistamiin kohtiin.

HögforsGST:n tuore ratkaisu teemaan on uusi pitkälle tuleviin tarpeisiin mietitty kokonaisuus automatisoidun hitsauksen tarpeisiin. Aidatussa kokonaisuudessa yrityksen uudessa tuotantohallissa toimii monirobottisolu, minkä muodostavat kaksi syöttörataa, kaksi käsittelyrobottia, hitsausrobotti, kolme kameraa, kappaleen paikoitus-/kääntöasema, sekä poistorata.

Kokonaisuudessa käsittelyrobotti poimii kappaleen tarkoituksen sovelletuista muhveista syöttöradalta, vie hitsausrobotille hitsattavaksi ja työn jälkeen siirtää/poistaa kappaleen.

Välillä kappaleiden hitsaus vaatii otteenvaihdon paikotus-/kääntöasemassa. Tuolloin hitsaus jatkuu käännön jälkeen samasta pisteestä mihin edellinen loppui.

”Solun toteuttamiseen oli vaihtoehtoja, hitsausrobotin, kääntyvän grillipöydän ja jigien ratkaisua mietimme. Grilli sopii levy- ja pienatavaralle, putkien osalta emme kokeneet sitä ratkaisua toimivaksi. Edullisempi grilli kyllä olisi ollut.”

Viime vuonna käyttöönsä asennetun kokonaisuuden toteutti MTC Flextek, kokonaisuuteen kuuluvat Fanuc-robotit, Fronius-virtalähteet ja mm. tarttujaratkaisut.

”Kokonaisuus on tuotannossa, joskin täyteen vauhtiin pääsy vie aikaa. Hieman olemme aikataulustamme jäljessä, nyt teemme tällä jo kuitenkin sellaista 12 000-14 000 osaa vuositasolla”, sanoo Juutilainen.

Kompakti aidattu kokonaisuus. Syöttöratoja on kokonaisuudessa kaksi.

Viritystä koko ketjuun

Robottihitsaukseen siirtyminen oli HögfosrGTS:llä iso loikka.

”Lähdimme järjestelmän myötä opettelemaan hitsausta ikään kuin uudelleen. Halusimme, että haemme ja opettelemme asiat itse kantapään kautta. Toki tukea saimme sekä toimittajalta että verkostostamme. Lisäksi robottikoulutuksen saanut Simo Ahokas tuli koulun penkiltä operaattoriksi”, sanoo Juutilainen.

 ”Onhan tämä iso hyppy, robotti tekee tietenkin juuri sen mitä sen käsketään tekemään. Käsin tehdessä ihminen pystyy hieman muokkaamaan asioita tarvittaessa työn aikana, mutta robotti ei jousta vaan säädöt on haettava kohdalleen ja onhan siinä ollut tekemistä.”

”Tämä koskee koko järjestelmää, sahausta ja taivutusta, supistustakin. Robottihitsaus vaatii täsmällisyyttä ja sen myötä huipputarkkuutta aivan koko ketjulta. Tässä kohden uusien toimintatapojen omaksumisessa on vielä harjoiteltavaa”, sanoo Juutilainen.

Tehostuvaa hitsausta. Kolmen robotin solu on tehokas ratkaisu muodoiltaan haastavien putkien hitsauksessa, kertovat Janne Juutilainen ja Simo Ahokas.

 ”Mutta haasteet on tehty ratkottaviksi, olemme hyvällä tiellä. Luultavasti teemme kappaleisiin jatkossa vielä muutamia muutoksia, jotta ne saadaan solulle optimoitua.”

Automaatio korvaa HögforsGST:llä jatkossa yhä enemmän hitsausosien tuotantoa.

”Osasta hitsaajistamme sen myötä tulee operaattoreita, mutta toki käsihitsausta teemme mittavasti jatkossakin. Hitsarien määrä ei vähene ja heidän ammattitaitoaan tarvitaan jatkossakin. Käsihitsausta on ja sitä siirtyy vanhalta puolelta tänne uuden hallin puolelle”, Janne Juutilainen sanoo.

HögforsGST Oy

Lämmitys-

ja jäähdytysjärjestelmät

Toimipaikka Leppävirta

Fanuc-monirobottisolu

Hitsaus, erikoisesti putkistot

Kari Harju