Hammaslääketieteen instrumenttivalmistaja LM-Dental 50 vuotta – Uudet automaattisorvit lisäävät koneistuksen joustavuutta ja tuotantovarmuutta

Planmeca Groupiin kuuluva LM-Dental modernisoi hammaslääketieteen instrumenttien valmistuksessa käytettävää koneistusteknologiaa toimipisteessään Paraisilla. Joustavana valmistusmenetelmänä instrumenttien kahvaosien valmistuksessa päädyttiin tankoautomaattisorveihin, joista yrityksessä on muussa tuotannossaan hyvä kokemus jo pitkältä ajalta.

Suomalainen LM-Dental tunnetaan lääketieteellisten instrumenttien suunnittelun, kehityksen ja valmistuksen yhtenä edelläkävijänä maailmalla.

Yrityksen perusti kaksi hammaslääkäriä Pekka Kangasniemi ja Antti Yli-Urpo 1973. He tapasivat 60-luvulla Hammastieteellisessä tiedekunnassa ja huomasivat usein keskustelevansa käytettävissä olevien hammaslääketieteellisten hoitovälineiden ja -menetelmien puutteista. Ajan kuluessa he innostuivat yhä enemmän tekemään jotain konkreettista tilanteen hyväksi ja kehittämään yhdessä uudenlaisia hammaslääketieteellisiä instrumentteja.

Keskeinen LM-Dentalin uusilla koneilla valmistettava tuote on kuvassa näkyvä instrumenttikahvan runko-osa.

”Aluksi LM-Dental oli pieni verstas Paraisilla, Lounais-Suomessa. Vuosien saatossa yritystoiminta kasvoi pienestä hammaslääketieteen instrumenttien kaupasta huipputeknologiaa hyödyntäväksi ergonomisten instrumenttien valmistuksen edelläkävijäksi, joka hyödyntää robotiikkaa edistyksellisten hammaslääketieteellisten instrumenttien kehittämisessä ja valmistuksessa”, kertoo LM-Dentalin tuotantoteknologiasta vastaava Production Technology and Design Manager Kimmo Puola. Tänä päivänä yrityksen valmistamat instrumentit ovat saatavilla kaikkialla maailmassa. Parhaillaan yrityksellä on juhlavuosi, yritys täyttää 50 vuotta.

Uraauurtavaa tuotekehitystä

LM-Dental on globaalisti merkittävä uudistaja. Ensimmäiset käsi-instrumentit yritys valmisti vuonna 1974, ja vuonna 1980 kehitettiin värikoodatut kahvat, joita tuli pian alan normaali käytäntö.

Vuodet 1986–88 olivat käännekohta LM-Dentalille, kun se onnistui kääntämään edukseen uuden säädöksen instrumenttien koneellisesta puhdistuksesta. Tuloksena oli innovatiivinen silikonikahvainen instrumentti, jota seuraavina vuosina seurasivat uudet parannukset.

Vuonna 1987 LM oli alansa edelläkävijä ottaessaan käyttöön robotiikkaa hyödyntävää teknologiaa ja kehittäessään sitä.

Iso muutos oli 90-luvun lopulla, kun yhtiö vaihtoi omistajaa ja siirtyi osaksi Planmeca Group -konsernia. Sen myötä LM-Dental on kehittänyt prosessejaan ja toimintojaan sille ammattilaisuuden tasolle, jolla yritys nykyisin on.

Joustavuutta ja tuotantovarmuutta. Kaksi Tornos Swiss DT 13 -automaattisorvia korvaa aiempaa teknologiaa L-Dentalin instrumenttituotannossa, kertovat Kimmo Puola (kuvassa oikealla) ja Jonas Kaunisto.

Viime vuosien innovaatioita ovat anatomisesti suunniteltu aktivaattori ja purennanohjain varhaiseen oikomishoitoon. 2005 puolestaan esiteltiin ensimmäinen ultraäänilaitteen käsikappale, jossa oli silikonikuori ja kiinteä LED-valo, ja vuonna 2008 julkaistiin ensimmäinen kiinteällä LED-valolla varustettu jauhepuhdistimen käsikappale. 2015 ensimmäinen hammaslääketieteellisten laitteiden seurantajärjestelmä. 2015 purennanohjaimien uusi sukupolvi.

LM-Dental-tuotteita ovat käsi-instrumentit, oikomiskojeet, ultraäänilaitteet ja jauhepuhdistimet, LM Dental Tracking System ja eläinlääkäreiden instrumentit. Yritys työllistää noin 120 työntekijää. Planmeca Groupilla on 4500 työntekijää.

Useiden vuosien ajan LM-Dental on tehnyt yhteistyötä useiden hammaslääketieteen ammattilaisten kanssa.

Tämä yhteistyö ei ole vain inspiroinut uusia tuotteita, vaan myös tukenut niiden kehittämistä ja menestymistä. Yksi esimerkki erityisen onnistuneesta yhteistyöstä on yhteistyö esteettisen hammashoidon alalla arvostetun italialaisen Style Italianon-nimisen kliinikkoryhmän kanssa.

Vuonna 2011 LM-Dental ja Style Italiano julkaisivat innovatiivisen esteettisiin paikkaushoitoihin käytettävän instrumenttisarjan nimeltä LM-Arte. Lisäksi kliinikot osallistuivat aktiivisesti myös LM-Dental- tuotteiden myyntiin ja markkinointiin antamalla koulutusta erilaisissa hoitotoimenpiteissä ja -tekniikoissa. Läheinen yhteistyö kliinikoiden kanssa on ollut ja se tulee myös tulevaisuudessa olemaan LM-Dentalin menestyksen avaintekijä.

Toimittajan ja koneen valmistajan valinnassa LM-Dental kiinnitti huomiota toimittajan sekä valmistajan tekniseen laatuun, huoltovarmuuteen sekä toimitusaikaan. Lisäksi koneilta edellytettiin yhtäjaksoista miehittämätöntä ajoa vähintään 6 tuntia. Koulutus käynnissä tehtaalla, kouluttajana Laurent Glauser.

Joustavuutta ja tuotantovarmuutta

LM-Instruments Oy:n käsi-instrumenttien valmistusprosessissa hyödynnetään kustannustehokasta ja joustavaa valmistusteknologiaa.

Koneistamon konekanta koostuu pääosin eri valmistajien tankoautomaattisorveista, joiden tankohalkaisijat ovat välillä 2-20mm. Koneistamossa valmistetaan instrumenttien kärkiaihioita, instrumenttikahvan runko-osia, sekä alihankintatuotteita emoyhtiö Planmeca Oy:lle.

Työstettävät materiaalit ovat pääosin ruostumattomat terässeokset, titaaniseokset, sekä alumiiniseokset. Koneistamo toimii kahdessa vuorossa, sekä miehittämättömänä mahdollisuuksien mukaan. Koneistamon yhteydessä toimii myös pesu- ja kiillotusosasto, jossa tehdään koneistettujen ja lämpökäsiteltyjen osien jälkikäsittelyt.

Instrumenttikärkien taivutukset ja kylmämuokkaus tehdään robottijärjestelmillä, jotka on pääosin suunniteltu ja valmistettu itse. Kärkien lämpökäsittely tehdään talon sisällä, joka mahdollistaa prosessin tarkan hallinnan sekä laadunvarmistuksen. Kärkien viimeistelyhiontaa tehdään automaattihionta- ja robottijärjestelmillä sekä käsityönä riippuen tuotteiden volyymistä.

  ”Instrumenttikahvan runko-osaa, ”sielua”, on valmistettu vuodesta 2001 lähtien omavalmisteisella monikaraisella pora-automaatilla, joka on ollut erittäin kustannustehokas ja nopea valmistusmenetelmä. Nyt kuitenkin kone oli tullut elinkaarensa päähän ja tarvittiin tilalle korvaava valmistusmenetelmä tuotantovarmuuden ylläpitämiseksi. Joustavampana valmistusmenetelmänä päädyttiin tankoautomaattisorveihin, joista meillä oli hyvä kokemus jo pitkältä ajalta”, kertoo projektipäällikkö Jonas Kaunisto.

”Vastaavan kapasiteetin saavuttamiseksi koneita tarvittiin vähintään kaksi, mutta näin samalla tuotantovarmuus on parempi. Automaattisorveilla joustavuuden lisäksi saavutetaan parempi laatutaso”, jatkaa Puola      

Kuva tehtaalta. Tornos Swiss DT-sarjaan kuuluu 5-akselisia tankoautomaattisorveja eri kokoluokkiin Swiss DT 13 -malleissa tankokapasiteetti on 13 mm.

Toimittajan ja koneen valmistajan valinnassa yritys kiinnitti huomiota toimittajan sekä valmistajan hyvään tekniseen laatuun, huoltovarmuuteen sekä toimitusaikaan. Lisäksi koneilta edellytettiin yhtäjaksoista miehittämätöntä ajoa vähintään 6 tuntia. Valinta kohdistui sveitsiläisvalmistajan Tornosin Swiss DT 13 -koneisiin.

”Tornoksella oli erittäin hyvät valmiudet vastata toiveisiimme koneen teknisestä kokoonpanosta sekä erikoisvarustelusta”, Puola toteaa.  

”Koneiden asennus ja käyttöönotto sujuvasti erittäin hyvin ja aikataulussa Makrumin asentajien toimesta. Koulutus saatiin myös järjestymään nopeasti heti koneen käyttöönoton jälkeen. Koneiden suunniteltu täysi valmistuskapasiteetti saavutettiin jo kolmen viikon jälkeen koneiden saapumisesta”, kertoo Kaunisto

Pohjoismaista ammattitaitoa

Kaksi uutta konetta ovat olleet LM-Instrumentilla täydessä tuotantokäytössä nyt neljä viikkoa, jonka aikana koneet ovat toimineet luotettavasti ilman merkittäviä tuotantokatkoksia.

Kehitys koneistamossa jatkuu.

”Kehitämme toimintaamme ja valmistusteknologiaamme jatkuvasti, sekä teemme tarpeen mukaan korvaavia kone- ja laiteinvestointeja. Seuraavana projektina aloitamme kahden robottijärjestelmän modernisoinnin”, Puola kertoo.  

”Tavoitteemme on aina ollut tehdä hammashoidosta turvallista, tehokasta ja mahdollisimman miellyttävää. Robotiikkaa ja automaatiota hyödyntävä tuotantoteknologiamme, johon yhdistyy pohjoismainen ammattitaito ja sitoutuminen tuotannon laatuun varmistaa, että tuotteemme ovat tarkkoja, luotettavia ja turvallisia”, Puola sanoo.

LM-Dental Oy

Parainen

Hammaslääketieteellisten instrumenttien suunnittelu, kehitys ja valmistus

Tankoautomaattisorvit Tornos Swiss DT 13 S