Uusi palveluntarjoaja laserleikkuuseen Satakunnassa

Niinhän on, että maa tarvitsee laserleikkaajia. Satakunnan seudun laserleikkeiden alihankintapalvelun tarjonta kasvoi hiljattain yhden uuden toimijan myötä, kun Eurajoella aloitti uusi alan palveluntarjoaja. Kympillä mennään, kun kilowateissa mitataan.

Uuden yrityksen takana on raumalaisen SCC Installationin luotsaajana tunnettu toimitusjohtaja Juhani Koponen, ja SCC Installation on puolestaan vuonna 2007 aloittanut metallin alihankintayritys.

”SCC aloitti aikanaan kuljetinasennuksista ja huoltotoiminnoista. Viime vuodet keskeistä toimintaa ovat olleet erilaiset kunnossapitotyöt. Yksi osa tekemistä on ollut oma konepaja”, Koponen sanoo.

Muutaman viime vuoden mittaan talossa on ollut vetoa toimintojen laajentamiselle, erityisesti laserleikkaukseen leiketoimitusten sujuvoittamiseksi.

Kun talossa tehtiin omistusjärjestelyjä, missä mm. yrityksen konepajatoiminnot siirtyivät uudelle omistajalle, suunta laserleikkaukseen sai uutta vauhtia.

”Koimme Satakunnan alueella olevan tarvetta kyseiselle liiketoiminnalle. Satakunnan seudulla on runsaasti konepajoja ja yleensä metallin alueen teollisuutta, ja siten kysyntää ohutlevytöiden alueella ja erityisesti kuitulaserleikkauksessa. Sen alueella olemme nyt uusi toimija, toimimme täällä Eurajoella SCC:n tarkoitukseen muokattavissa tiloissa ja uskomme vahvasti, että töitä jatkossa varmasti riittää”, sanoo Juhani Koponen.

Juhani Koponen (vasemmalla) ja Jouni Raes luotsaavat uuden palveluntarjoajan toimintaa.

Mies ja kone

Uusi leikepalvelu käynnistyi tämän vuoden alussa, kun tarkoitusta varten Eurajoelle kunnostettaviin SCC:n aiempiin varastotiloihin asennettiin alan kone, uusi Bystronicin BySmart Fiber.

BySmart on Bystronicin moneen käyttöön, pajaan kuin pajaan suunniteltu kuitulaserleikkauskonesarja, mihin kuuluu koneita eri teholuokkiin ja tarkoituksiin.

Sarjan tuorein tehopäivitys on 10 kW:n resonaattorilla varustettu malli, joka esiteltiin viime vuonna.

Sen teholuokan koneen 1500×3000 mm:n pöytäkoolla SCC Installation tilasi myös Eurajoelle. Hankintakustannuksiin saatiin ely-tukea ja kone asennettiin vuoden vaihteessa.

”Alun perin harkitsimme 6 kW:n mallin, mutta kun uusi teholuokka tuli sen jälkeen markkinoille, luokka vaihtui matkan varrella. Tällä koneella on mahdollisuus leikata varsin vahvojakin materiaaleja, mutta meillä päähuomio on kuitenkin ehkä siellä ohuemmassa päässä ja keskivahvuuksissa”, sanoo Koponen.

Samoihin aikoihin uuden leikepalvelun vetovastuussa aloitti alan mies, Jouni Raes. Alasta kokemusta miehellä jo yli kymmenen vuoden ajan.

”Käynnistämme tuotannon vähitellen, asiakastöitä olemmekin jo tehneet”, sanoo Jouni Raes.

Bystronic BySmart on aloittanut leikkaustyöt Eurajoella.

Selkeä konevalinta

Uuden alan palveluntarjoajan konevalintannaksi Bystronic oli miesten mukaan varsin selkeä valinta.

”Selvitimme kentän tarjontaa, mutta aika nopeasti ratkaisu selkeni. Sitten mietimme, minkä mallin kone olisi sopivin käyttöömme, ja päädyimme tähän BySmartiin.”

”Kone on monipuolisesti varusteltu napakka peruspaketti, sen leikkausnopeus ja pikaliikkeet riittävät meille, ja kone oli myös kustannuksiltaan tarkoituksiimme sopiva. Kun 10 kW:n teholuokka tuli saataville hankintaprosessin aikana, valinta näyttäytyi vain entistäkin asiallisemmalta”, Koponen sanoo.

Raes on samaa mieltä.

”Minulla on pitkä kokemus Bystronicien käytöstä aiemmilta vuosilta, joten merkki sopi minulle hyvin. Aiemman kokemuksen myötä koneen käyttöönotto sujuu tietenkin erittäin notkeasti verrattuna siihen, että leikkausohjelmisto olisi kokonaan uusi”, Jouni Raes sanoo. BySmartia ohjataan ByVisionilla, ohjelmisto on Bysoft.

Työalue koneessa on 1500×3000 mm. BySmartit ovat markkinoilla myös työalueeltaan 2000×4000 mm kokoluokassa.

”Tietenkin näissä asioissa yksi teema on aina huoltopuolen toimivuus, ja niiden osalta kokemukseni näistä koneista ovat vuosien varrelta hyviä. Huolto ja käyttötuki täytyy saada tarvittaessa nopeasti, valmistajan huoltoverkosto tuntuu olevan viritetty luotettavasti näitä tarkoituksia varten”

Uusi satakuntalainen leikepalvelu on liikkeellä vahvoin ajatuksin.

”Laatu, joustavuus ja toimitusnopeus ovat palvelumme ytimessä, niillä pääsee pitkälle”, Koponen ja Raes sanovat. Särmäyksen osalta kalusto Eurajoella päivittynee jo lähiaikoina yhdellä uudella yksiköllä.

Kari Harju