Pohjoismaista yhteistyötä Mazak-ympäristöön

Yamazaki Mazak-organisaatioiden ja pohjoismaisten maahantuojien yhteistyö tiivistyy. Ruotsin Värnamossa on aloittanut toimintansa Mazakin laserteknologiakeskus (Nordic Laser Technology Center), mikä on toimintoineen ja palveluineen jatkossa myös suomalaisasiakkaiden käytössä.

Mazakin maahantuojana Ruotsissa ja Norjassa toimii Ravema, Tanskassa Mazakilla toimii oma myyntiorganisaatio, mikä vastaa myynnistä myös Baltian alueella.

Raveman toimitilat sijaitsevat Etelä-Ruotsin Värnamossa lähellä Göteborgia.

Suomessa Mazakit myy, kouluttaa ja huoltaa tutusti Wihuri.

Pohjoismaiset toimijat ovat tehneet yhteistyötä keskenään aiemminkin, mutta nyt kyseessä on askel jatkotiivistämisen suuntaan erityisesti laserteknologian osalta. Uusi Raveman tiloihin Ruotsin Värnamoon Göteborgin lähelle joulukuulla avattu Nordic Laser Technology Center (NLTC) tuo uusia mahdollisuuksia myös Suomen Mazak-asiakkaiden suuntaan.

Teknologista tukea ja kookas show room

Uusi yhteistyökuvio ei muuta aiempia tekemisen tapoja, mutta lisää hartioita varsinkin tukitoimintoihin.

Laserteknologiakeskus NLTC on nyt virallisesti avattu. Nauhan leikkasivat Lars Lynge Tanskan Mazakilta, Alexander Olander Ravemalta ja Wihurin Jani Pulkkinen.
Raveman joulunäyttely on vuosittainen perinne Värnamossa.

”Maahantuojat Pohjoismaissa jatkavat työtään myös tästä eteenpäin aiempaan malliin, mutta uusi laserkeskus vahvistaa edelleen esimerkiksi tekniseen tukeen, huolto- ja koulutustoimintoihin liittyviä asioita. Yhteistyö vahvistuu jatkossa myös työkalupuolella. Odotamme innolla tulevaisuutta ja yhteisiä toimintamuotoja”, sanoo Raveman Mazak-liiketoiminnan johtaja Alexander Olander.

”Pohjoismaisten huolto- ja koulutustoimintojen vahvistuminen ja resurssien yhteiskäyttö ovat hyviä asioita ja vahvistaa kaikkien osapuolten palvelukapasiteettia ja -tarjontaa. Olemmekin jo päässeet hyödyntämään tätä mahdollisuutta konkreettisesti yhteisten käyttökoulutusten myötä. Täällä Värnamossa on kookas ja näyttävä show room, mikä tarjoaa mahdollisuuksia laserkoneisiin tutustumiseen ja esimerkiksi koeleikkauksiin myös suomalaisasiakkaille. Esillä on aina kattavasti ajankohtaisia konemalleja niin laserleikkauskoneiden kuin toki myös lastuavan puolen koneidenkin osalta”, toteaa Wihurin työstökoneliiketoiminnan johtaja Jani Pulkkinen. Suomalaisiakin asiakkaita ajatellen NLTC-keskus sijaitsee hyvien ja sujuvien liikenneyhteyksien päässä joko Göteborgin tai Kööpenhaminan lentokentiltä.

Jani Pulkkinen Wihurilta (vasemmalla) toi avajaisiin tervehdyksen Suomesta. Oikealla Raveman Alexander Olander.
Uudet INTEGREX i-H -monitoimisorvit ovat saavuttaneet hyvän suosion kaikissa pohjoismaissa. Esittelyssä oli malli i-250H ST.

Ajankohtaista Mazak-kalustoa esillä kattavasti

Pohjoismaisen laserteknologiakeskuksen avausta Värnamoon suunniteltiin ensi kerran jo parisen vuotta sitten. Pandemia tuli kuitenkin väliin, ja avajaiset siirtyivät.

Uusi edullinen sorvauskeskus QTE-300MSY SG oli esillä robotisoituna.

Viimein joulukuussa 2021 NLTC-laserteknologiakeskus virallisesti lanseerattiin Raveman vuosittaisen teknologianäyttelyn osana. Kävijälle tapahtuma tarjosi vahvan kattauksen niin Raveman työkalutarjontaan kuin Mazakin ajankohtaisiin uutuuksiin.

Teemaan liittyvistä lasereista esillä oli Mazakin tarjonnan lippulaiva, uuden eli kolmannen sukupolven OPTIPLEX FIBER 3015 III 10 kW monipuolisilla varusteilla. Kone esiteltiin Mazakin omalla QUICK CELL -automaatiojärjestelmällä varustettuna.

Myös lastuavan puolen Mazakeja oli esittelyssä runsaasti. Sellaisia olivat esimerkiksi vaakakarainen koneistuskeskus HCN-5000, 5-akseliset koneistuskeskukset VARIAXIS C-600 ja CV5-500 sekä useita viime syksyn Milanon EMO-näyttelyn ajankohtaismalleja.

VARIAXIS C-600 oli toinen tapahtuman 5-akselisista uutuuksista.

Esimerkiksi INTEGREX i -sarjan tilalle tulleen INTEGREX i-H -monitoimisorvisarjan uusi täydennys eli INTEGREX i-250H ST oli mukana tapahtumassa.

Lisäksi esillä oli esimerkiksi uudella MAZATROL SMOOTHEZ-ohjauksella varustettu QTE-300MSY SG, joka on helppokäyttöinen ja edullinen sorvauskeskus pyörivillä työkaluilla, Y-akselilla ja vastakaralla. Samoin ensiesittelyssä pohjoismaissa oli VCE-600, tuore lähtötason pystykarainen koneistuskeskus varustettuna kookkaalla Y-akselilla.

Suomessa työkalu- ja mittakonemarkkinoilla toimiva Ravema esitteli tapahtumassa koneiden ja palveluiden lisäksi talon ajankohtaista työkalu- ja laitetarjontaa. Mukana oli myös runsas määrä alan yhteistyökumppaneita erityisesti automaation ja ohjelmistojen osalta. Tapahtuma Värnamossa oli kolmipäiväinen ja se keräsi paikalle runsaasti asiakkaita varsinkin Ruotsista ja vierailipa paikalla useampi suomalainenkin konepajaihminen.

Kari Harju

Suomalaisia konepajaihmisiä Ruotsissa: Oikealta Wihurin Matti Ranta, Celermecin Heikki Jylhä-Ollila, Pauli Eskola Eskomaticilta, Wihurin Jani Pulkkinen, Tommi Peltonen ST-Koneistukselta sekä Celermecin Eeli Helminen.