Ohutlevytuotantoa linjalla 3D-piirroksista valmiiksi tuotteiksi

Kuopiossa toimiva rakennuspeltituotealan yritys Pettersteel Oy on kehittänyt palveluaan ja tuotantomahdollisuuksiaan viime vuosina riuskoin ottein. Tuotantoteknologian osalta keskeinen nopean ja joustavan tuotannon mahdollistaja on kela- tai arkkimateriaalia käyttävä lävistys- ja kulmaleikkausjärjestelmä, mikä mahdollistaa pitkälle automatisoidun linjatyyppisen lista- ja kasettituotannon 3D-piirroksista lopputuotteiksi saakka.

Pettersteel on vuonna 2008 Petteri Heimosen perustama rakennuspeltituotealan yritys.

Toimintapa on kokonaisvaltainen, yrityksen rakennuspellityspalvelu kattaa toteutukset suunnittelusta valmistamiseen ja kuljetuksista asennuksiin saakka.

Toimintojaan yritys kehittänyt ajan mahdollisuuksia hyödyntäen. Mm. liiketoiminta Kuopiossa on digitalisoitu monella tavoin, talossa on käytössä mm. erittäin asiakasystävälliseksi sovellettu tilaus- ja tuotannonohjausjärjestelmä.

”Sanomme asiakkaillemme, että olemme vieneet rakennuspellitysalan digiaikaan. Ideana on tehostaa aidosti asiakkaittemme työtä”, kiteyttää Pettersteelin tuotantopäällikkö Heikki Hintikka.

Automaatiota linjalta

Tehokas palvelu edellyttää tuotantojärjestelmiltä paljon.

Koneita nykytiloissaan vuodesta 2013 toiminut yritys on optimoinut useaan otteeseen. Se on merkinnyt ennen kaikkea lisääntyvää tuotantoautomaatiota.

Yksi iso loikka tehtiin vuoden 2018 lopulla, kun Pettersteel hankki listojen tuotantonsa tarpeisiin ensimmäisen lävistys- ja kulmaleikkauskeskuksen. Käytettynä suomalaisasiakkaalta hankittu, aikaisemmin tehdaskunnostettu Salvagninin S4N löytyi Suomen ja Viron edustajan Fredkon suosituksesta.

Koneen etuja olivat mm. työkaluasemat omilla aktivaattoreilla ilman lävistystyökalujen vaihtoaikaa ja kulmaleikkuuterien aktivointi erikseen sekä materiaalin automaattipanostus ja niputus. Fredkon asiakaspalvelu vastasi koneen purusta ja uudelleenasennuksesta väliaikaistiloihin Kuopiossa, käyttöönotto ja koulutus tehtiin yhteistyössä Salvagnini Skandinavian kanssa.

Uusi vaihe tuotannon kehittämisessä edelleen automatisoinnin suuntaan tapahtui pari vuotta sitten, kun nopeasti kasvanut yritys satsasi isosti tuotantotiloihinsa. Tilat kaksinkertaistuivat ja samalla aukesi uusia mahdollisuuksia investointeihin myös tuotantokoneiden osalta.

Ohutlevytuotteiden tuotantojärjestelmä. Kuvassa lähinnä linjan alkupäässä oleva JK-Koneen toimittama kelamateriaalien arkituslinja.

Salvagninin lävistys/kulmaleikkuujärjestelmä oli todettu talossa tehokkaaksi ratkaisuksi, ja teknologiaa lähdettiin tutkimaan joko sen kehittämisen tai kokonaan uuden teknologian pohjalta.

”Kyseeseen tuli joko käytetyn modernisointi automatisoinnin osalta tai investointi kokonaan uuteen S4Xe lävistys- ja kulmaleikkauskeskukseen. Fredko teki yhdessä Salvagninin kanssa ominaisuusvertailuja käytetyn ja uuden teknologian välillä. Uuden teknologian puolesta puhuivat esimerkiksi korkean tarkkuuden ja läpimenonopeuden mahdollistava paikoitus- ja syöttöpihtirakenne, kokonaan uusi koneen HMi -käyttöliittymä ja StreamPunch ohjelmointiohjelmisto.  Servo-ohjattu voimantuotto laski puolestaan energiankulutusta yli 50 prosenttia sekä äänitasoja lähes kolmanneksen”, sanoo Fredkon toimitusjohtaja Pasi Pitkänen.

”Erityisen merkittävä tekijä oli myös niputuslaitteisto, millä voitiin poimia max. 4000 mm pitkät leikatut listat suoraan jatkoprosessointivaunuihin tilausohjautuvasti. Lisäksi syöttöpuolelle haluttiin integroida vielä suomalaisvalmistajan JK-Koneen paikalle toimittama arkituslinja suoraan kelamateriaalista, mikä täydensi järjestelmän”, Pitkänen sanoo.

Jatkokehitysmahdollisuus taivutukseen

Kun asioita puntaroitiin, valinnaksi tuli uuden S4Xe lävistys- ja kulmaleikkauskoneen investointipäätös vuoden 2021 alkupuolella. Tehdas otti vaihdossa käytetyn koneen, uusi asennettiin myöhemmin samana vuonna ja tuotannossa S4Xe on ollut reilun vuoden.

”Investoinnin tuloksena käytössämme on tehokas kulmaleikkaus- ja lävistysjärjestelmä, mikä mahdollistaa automatisoidun tuotannon 3D-piirroksista aina lopputuotteiksi saakka. Kyvykkyytemme tarjota pidemmälle jalostettuja peltituotteita on noussut ja viimeisen vuoden olemme panostaneet vahvasti niin datan optimaaliseen siirtoon kuin tuotekehitykseenkin esimerkiksi uusien kasettityyppisten tuotteiden osalta”, kertoo Hintikka.

Pidemmälle jalostetut peltilistat, julkisivukasetit, julkisivulamellit, rei’itetyt profiilit ja thermo- ja tuulettuvat rangat mahdollistavat suurempien pellityskokonaisuuksien tarjoamisen Pettersteelin asiakkaille.

Linjan osalta mielenkiintoinen jatkokehitys on nyt mahdollinen.

”Mahdollisena jatkokehityksenä S4Xe lävistys- ja kulmaleikkauskeskukseen voidaan yhdistää Salvagninin P4Lean taivutusautomaatti, jonka DPM- sekä Taivuta ja leikkaa- ominaisuuksilla (Cut Option) saataisiin suurin osa listoista myös taivutettua kerta-ajolla mittatarkasti patentoidun MAC 3.0 (Material Adaptive Correction) ansiosta.”

Taivutusautomaatti mahdollistaisi myös koteloratkaisujen valmistamisen.

”Toimisto- ohjelmoinnin StreamBend- ohjelmilla voidaan tehdä suoraan 3D- malleista valmiit taivutusohjelmat, joten digitaalisen Teollisuus 4.0 vaatimuksetkin täyttyvät”, kertoo Pasi Pitkänen Fredkolta.

Linjainvestoinnin, tehokkaiden järjestelmien ja myös osaavan organisaatiohallinnan kautta noin kuutisenkymmentä ohutlevyalan ammattilaista työllistävä Pettersteel jatkaa kasvusuunnassa.

Vuoden 2021 vuoden liikevaihto oli 7,3 miljoonaa euroa, viimevuosi 9,7 miljoonaa. Kuluvalla kaudella tavoitellaan kymmenen miljoonan euron rajan rikkomista.

Projekteja Pettersteel tekee koko maan alueella, lisäksi on vientiä Ruotsiin ja Norjaan. Vienti on vielä pieni osa liikevaihdosta, mutta markkina potentiaalinen.

Pettersteel Oy

Rakennuspeltituotteet

Perustettu 2008

Toimipaikka Kuopio

Salvagnini S4Xe

Lävistys- ja kulmaleikkauskeskus

Kela- tai arkkimateriaalit

Kari Harju